10 mituri despre fertilitate demascate
Cuprins
Cand vine vorba despre povestile vechi legate de copii, nu stiu tu, dar cu siguranta noi am auzit cateva care sunt false. Citeste acest articol pentru a vedea care dintre aceste mituri sunt false.
Mitul nr. 1: Ai nevoie de orgasm pentru a concepe un copil
Orgasmul este intotdeauna un lucru bun, insa cand vine vorba de conceptie, acesta nu este o necesitate. El ajuta, insa, prin contractarea uterului care faciliteaza drumul mai rapid al spermei spre trompele uterine. Dar chiar si daca asta nu se intampla, cel putin vei obtine macar o satisfactie de pe urma incercarii de a avea un copil.
Mitul nr. 2: Inghitirea spermei te face mai fertila
Trebuie admirata creativitatea persoanei care a dat nastere la acest zvon. Dar totusi, chiar poti sa crezi asa ceva? Sperma are calitatile ei ciudate ( hmm, ”tratament facial cu sperma” doreste cineva?), dar cresterea fertilitatii nu este una dintre ele, cel putin acest lucru nu a fost dovedit stiintific pana acum. Sperma are un continut ridicat de proteine, deci putem spune ca la capitolul acesta ar fi in regula. Ca o nota pentru toti sotii care se gandesc sa foloseasca acest zvon pentru a isi convinge partenera, sunt, totusi, alte metode mai bune de a cere un sex oral complet, fara a iti minti sotia.
Mitul nr. 3: Alaptatul este o metoda de contraceptie
Acest mit este vechi de cand lumea. Este adevarat ca alaptatul poate intarzia menstruatia pentru o perioada mai lunga si, in consecinta, poti fi mai putin fertila, insa acest lucru nu se aplica la toate femeile. Nu te poti baza pe alaptat ca metoda unica de contraceptie, mai ales persoanele care alapteaza o perioada indelungata. Cercetatorii spun ca cea mai sigura metoda de a afla daca alaptatul intr-adevar reduce considerabil fertilitatea este de a urmari trei aspecte. In primul rand, lipsa totala a menstruatiei de la nasterea copilului (sangerarile usoare sau petele aparute imediat dupa nastere nu se iau in calcul), in al doilea rand alaptatul copilului pe timpul zilei si al noptii fara a ii da si alt fel de mancare sau lichide in mod regulat, si, in utimul rand, copilul alaptat are mai putin de 6 luni. Atentie insa, chiar si in aceste conditii (bazele metodei cunoscuta ca Metoda Amenoreei de Lactatie sau MAL) mamicile au sanse de 1,2% sa ramana insarcinate. Daca vrei sa fii sigura ca exista un timp mai indelungat intre sarcini, ia in considerare folosirea anticonceptionalelor sau a altor metode sigure.
Mitul nr. 4: Daca tii picioarele ridicate timp de 20 de minute dupa sex te ajuta sa ramai insarcinata.
Desi, in teorie, pare o idee buna, bazata pe faptul ca mentinerea unei pozitii inclinate a pelvisului va ajuta micii inotatori ai sotului sa aiba cale libera spre ovule, te vei alege doar cu picioarele amortite dupa ce tot sangele va cobora dinspre talpi spre coapse. Sperma este programata chimic sa ajunga la ovulele tale, imediat dupa ejaculare, indiferent de pozitia in care stai. (da, sperma nu respecta legile gravitatiei). Sceptica? Gandeste-te la faptul ca fiecare ejaculare are intre 2 si 3 centrimetri cubi de lichid seminal. Fiecare contine intre 20 si 80 de milioane de spermatozoizi. Deci, cu alte cuvinte, chiar daca o parte se scurge dupa sex, este totusi suficient ramasa pentru a ramane insarcinata. In ceea ce priveste pozitia , nu are ce sa faca rau daca iti pui o perna sub coapse dupa sex, dar nu este nevoie sa iti ridici nici o parte a corpului in aer sau sa stai in pozitii incomode pentru o perioada lunga de timp, lucru valabil si pentru statul in maini.
Mitul nr. 5: Consumul de alcool iti scade fertilitatea.
Acest mit are un miez de adevar in el. Cert este ca nu ar trebui sa te simti vinovata daca bei un pahar, doua de vin sau cateva beri ocazional. Consumul in exces de alcool poate sa iti afecteze corpul si in acelasi timp si fertilitatea. Alcoolul consumat in cantitati mari si prea des poate sa iti deregleze ciclul menstrual, micsorand sansele de conceptie cu cate putin in fiecare luna, facand imposibila urmarirea cu acuratete a datelor fertile si a temperaturii. Acestea fiind spuse, nu ar trebui insistat foarte mult pe aceasta teorie, mai ales daca planuiesti sa faci un copil, sansele sa mergi la petreceri in fiecare weekend sunt destul de mici. Nu exagera cu cantitatile de alcool si totul va fi ok.
Mitul nr. 6: Pozitia misionarului, singura in care poti ramane insarcinata.
Vetsi bune, daca vrei sa faci un copil nu inseamna ca sexul nu poate fi distractiv. In final, nu conteaza pozitia in care faceti sex atat timp cat penetrarea este profunda si barbatul ejaculeaza, bineinteles. Asa ca de ce nu va faceti de cap? Incercati sa faceti sex in fiecare camera din casa, inventati pozitii noi, orice va face pe voi fericiti. Veti face sex suficient in aceasta perioada asa ca sunt destule ocazii sa incercati tot ce se poate in materie de pozitii noi si sa sa mai aveti timp si pentru cele favorite. Orice ati face, stati departe de lubrifiant, multi experti cred ca acesta poate sa fie punctul slab al spermei.
Mitul nr. 7: Poti avea gemeni daca mananci napi in timp ce incerci sa ramai insarcinata.
Napii au capatat aceasta reputatie dupa ce cercetatorii au inceput sa investigheze motivul pentru care intr-un sat din Africa numit Igbo-Ora se gaseste cea mai mare rata de nasteri de gemeni din lume. Singura concluzie, la care au ajuns, este ca oamenii din acel trib sunt innebuniti dupa napi. Un singur sudiu a facut legatura intre fertilitate si napi, dar acest studiu este a unui student al facultatii Yale si inca nu a fost demonstrat oficial. In concluzie, nici acest mit nu este confirmat.
Mitul nr. 8: Daca bei sirop de tuse te va ajuta sa concepi un copil
Acest mit a aparut in anii ’80 si e timpul sa scapam de el. Teoria aflata la baza acestui mit are de a face cu guaifenesina, unul dintre ingredientele aflate in siropul de tuse. Intr-un sudiu din anul 1982, s-a pus in evidenta faptul ca acest ingredient ar putea creste fertilitatea, datorita abilitatii sale de a reduce stratul de mucoasa cervicala (in acelasi fel actioneaza si asupra mucoasei nazale). Aceste lucru ar putea facilita drumul spermatozoizilor spre ovule. Luand in considerare ca nici un studiu nu a demonstrat ca acest lucru chiar se intampla si avand in vedere ca siropul de tuse are in componenta sa si alte substante ca antihistaminice care nu sunt prielnice fertilitatii, data viitoare cand auzi sfatul acesta razi si nu il lua in seama. Stai departe de Robitussin, atat timp cat nu tusesti.
Mitul nr. 9: Daca iei pilule prea mult timp iti va intarzia sarcina.
Suntem bucurosi sa spunem ca acest lucru nu este adevarat deloc. In functie de ce anticonceptionale foloseai, inainte sa inceri sa concepi un copil, ciclul menstrual poate varia, dar nu foarte mult. In ceea ce priveste femeile care foloseau anticonceptionale, o groaza de cazuri arata ca ciclul menstrual se regleaza in timp foarte scurt, deci ar trebui sa va asteptati la ovulatie in cateva saptamani, asta in lipsa altor probleme existente. Studiile demostreaza ca 80% dintre femeile care iau anticonceptionale raman insarcinate chiar in primul an dupa ce opresc administrarea lor.
Mitul nr. 10: Adopta un copil si vei ramane insarcinata
Acesta este cu siguranta unul dintre cele mai neverosimile mituri si totusi se imprastie uluitor de repede. Bineinteles, sunt si exceptii, dar cu siguranta putem sa spune ca este o coincidenta.