Depresia la copii
Cuprins
Prevenirea depresiei si a urmatoarelor episoade depresive
Pentru prevenirea aparitiei depresiei in randul copiilor se pot face multi pasi, atat din partea parintilor cat si a celor mici. Astfel, este foarte importanta mentinerea unui regim de viata sanatos, definit printr-o alimentatie corecta, efectuarea sportului, etc. Pauzele de la munca sau de la invatat sunt, de asemeni, necesare, atat pentru linistea psihica si „incarcarea bateriilor” cat si pentru odihna fizica.
Un regim de viata sanatos este reprezentat si prin partea psihica a vietii, si anume un mediu familial linistit, lipsit de conflicte si tensiune, dar si o atitudine si o educatie corecta a copiilor din partea parintilor. In acest scop, va recomandam articolele „Tu ce stil parental ai adoptat?” si „Rolurile asumate de catre tati in familie si influenta asupra copiilor”.
Desi este dificil sa previi aparitia primului episod de depresie in randul copiilor, se poate, totusi, preveni aparitia urmatoarelor episoade sau, cel putin, ameliorarea lor, deoarece, asa cum spuneam la inceputurile articolului, depresia este o boala ce nu se poate trata, aceasta reaparand atunci cand ne asteptam mai putin.
Astfel, daca adolescentul sau copilul tau a avut o depresie, pana acum, poti evita reaparitia ei prin:
- terapie psihologica de tip comportamental cognitiv
- o dieta alimentara echilibrata
- medicatie, la recomandarea medicului
- exercitii fizice regulate
- suport social si familial bun
Este important sa luati atitudine de la aparitia primelor semne ale depresiei, in special daca adolescentul sau copilul au mai avut un episod depresiv.
Tratamentul depresiei
Din pacate, depresia este o boala ce nu se trateaza. Totusi, prin aplicarea unor anumiti pasi, aceasta poate fi ameliorata. Exista mai multe forme de tratament, in functie de stadiul sau gravitatea bolii.
Principalii pasi in tratamentul depresiei la copii constau in consilierea psihologica, pentru a ameliora simptomele psihice, si medicatie, pentru ameliorarea celor fizice. Atunci cand boala este intr-un stadiu avansat, medicul psihiatru va elibera o reteta pe care vor fi prescrise antidepresive. Totusi, deoarece efectele acestora asupra copiilor nu sunt intelese pe deplin, doar o treime dintre pacienti primesc un astfel de tratament. Daca acesta va fi necesar, medicul va prescrie o reteta pe baza de Prozac, Celexa, Zoloft, Wellbutrin sau Norpramin. Acestea au, insa, efecte limitate, reusita tratamentului constand, in special, in pasii psihologici ce se aplica adolescentului sau copilului.
Uneori, atunci cand semnele depresiei sunt foarte grave, precum gandurile de sinucidere sau episoadele psihotice, copilul va necesita sa fie tratat in regim spitalicesc. Nu trebuie sa va ingrijorati de conditiile in care va fi tratat (de multe ori, copiii cu tulburari grave sunt tinuti sub un program strict de vizita si o paza adecvata), pentru ca acest lucru este spre binele lor. Efectele antidepresivelor sunt, de multe ori, confuze atat pentru pacient cat si pentru parintii acestuia insa, de asemeni, acest pas il va ajuta pe viitor si nu trebuie sa va speriati de el.
Dar, pana la a vorbi de episoadele grave de depresie, majoritatea copiilor se confrunta cu depresia usoara sau medie, ce nu necesita pasi atat de extremi, fiind suficienta consilierea psihologica. Tipurile de terapie ce au dat rezultate bune in tratarea depresiei in randul copiilor sunt cele cognitiv comportamentale, cele in grup sau cele bazate pe rezolvarea conflictelor. Terapia prin joc este indicata pentru copiii de varsta prescolara. De asemeni, este necesara si o terapie familiala, pentru ca parintii copilului afectat sa invete cum sa il menajeze si sa il fereasca de noi episoade depresive. Este important ca, daca acesta are frati sau surori, sa urmeze si ei un tip de terapie, pentru a preveni declansarea primului episod depresiv, deoarece exista factori de risc mari, in cazul lor.
Deseori, persoanele ce iau antidepresive incep sa se simta mai bine dupa o scurta perioada de administrare si inceteaza tratamentul. Acest lucru este gresit, deoarece, de cele mai multe ori, intreruperea tratamentului inseamna reaparitia simptomelor depresive. Urmati sfatul medicului specialist si tratamentul pe care acesta il prescrie. Este important sa aveti grija ca adolescentul sau copilul sa respecte indicatiile si sa isi ia medicatia la timp.
Atunci cand, desi copilul a urmat tratamentul prescris, depresia se agraveaza, trebuie facuti urmatorii pasi:
- anuntarea medicului specialist de efectele pe care le are tratamentul asupra copilului
- urmarirea unor simptome cauzate de alte boli psihice, ca tulburarea anxioasa, sau daca nu este vorba de abuzul unor substante precum droguri sau alcool
- asigurarea ca adolescentul sau copilul urmareste cu exactitate tratamentul prescris de medic sau ca regimul de viata recomandat este intocmai
- reducerea stresului, dupa ce acesta a fost identificat
Semnele de atentionare pentru suicid la copii
Desi credem ca asta nu i s-ar putea intampla niciodata copilului nostru, ideile de suicid sunt un simptom predominant al depresiei, in special in cazul adolescentilor. Este bine sa incercam sa le identificam in timp, decat sa regretam, dupa aceea, ca nu am facut-o. Semnele de atentionare pentru suicid la copii includ:
- preocupare intensa pentru ideea de moarte
- ruperea relatiilor sociale
- o tristete excesiva
- pierderea unei persoane dragi sau ruperea unei relatii de iubire
- separarea familiala sau stresul in familie
- durere sufleteasca foarte mare, coplesitoare
- lipsa de speranta
- sentimentul de lipsa de valoare, de importanta, de competenta (inutilitate)
- anxietate, apatie, iratibilitate, crize de furie
- scaderea sau cresterea brusca a rezultatelor scolare
- deteriorarea aspectului exterior, neglijarea acestuia
- achizitionarea unor obiecte ce ar putea ajuta la suicid
- daruirea obiectelor preferate altor persoane sau intocmirea unui testament
- aparitia unor accidente inexplicabile
- discutii ambigue ca „ai sa vezi ce are sa se intample cand eu am sa plec sau nu am sa mai fiu”
Exista un risc crescut de suicid la copiii care:
- au avut o tentativa de sinucidere in trecut
- tocmai au trecut printr-o trauma sau au fost supusi unui episod de stres puternic
- prezinta episoade de autoranire, ca taieturi, consumul de droguri sau alcool excesiv, lovituri la cap
Asadar, desi depresia este privita ca o boala usoara, o schimbare a starii de spirit, iata ca vorbim despre o conditie ce poate avea efecte foarte grave asupra unui copil sau adolescent. Statisticile arata ca peste 121 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie, dintre acestia 6 milioane fiind diagnosticati doar in Romania. La acest numar se adauga si cel al cazurilor in care bolnavilor le este greu sa recunoasca simptomele ei, asa cum este in cazul copiilor, sau carora le este rusine sa apeleze la un medic psiholog. Totusi, depresia este o maladie cat se poate de serioasa, ce nu trebuie ignorata, in special daca aceasta este manifestata de catre copilul sau adolescentul nostru.
<< Prima parte