Cum afecteaza grupa sangelui sansa de a avea un copil
Cuprins
Da, grupa de sange 0 iti afecteaza sansele de a avea un copil
Astazi, mult mai multe femei decat pana acum fac un tratament de fertilizare in vitro – numarul lor a crescut mai mult de 10 ori fata de inceputul anilor `90.
Este o statistica pentru care se da vina deseori pe tendinta femeilor de a amana momentul de a fi mama, pana mai tarziu in viata.
Dar, acum, se pare ca sansa de a concepe un copil atunci cand o femeie se afla in jurul de 30 sau 40 de ani nu este influentata doar de varsta – grupa ei de sange ii poate afecta, de asemeni, fertilitatea, conform unor cercetari recente.
In special, femeile care au grupa de sange 0 (cel mai comun tip), odata ce au ajuns la varsta de 30 de ani au mai putine ovule si o calitate mai slaba a acestora, fata de femeile de aceeasi varsta care au grupa de sange A, spun cercetatorii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York.
Dar cat de importante sunt aceste descoperiri si care sunt implicatiile pentru femeile care au in plan sa isi inceapa o familie la varsta de 30 ani sau mai tarziu?
Iata alte opinii ale expertilor...
De ce avem grupe de sange diferite?
Exista 4 grupe de sange principale – A, B, 0, AB – si cateva subgrupuri pentru fiecare (0, de exemplu, poate sa aiba RhD-ul pozitiv sau negativ) si cea pe care o ai depinde de fenotipul tau.
Daca ambii parinti au grupa de sange 0, atunci si copilul va avea grupa 0. Totusi, dupa aceasta, nu mai exista reguli clare. De exemplu, daca ambii parinti au grupa de sange A, copilul poate, totusi, sa aiba gupa 0.
Aproximativ 44% dintre persoanele din Marea Britanie au grupa de sange 0. Grupa A se gaseste la 42% dintre persoane si echilibrul este alcatuit din grupe de sange mai putin comune, precum grupa B si grupa AB.
Diferenta dintre grupele de sange este determinata de tipul de proteine gasit la suprafata celulelor rosii – daca ai tipul de proteine A, esti clasificat ca avand grupa de sange A.
Cum depinde fertilitatea de sange?
Grupa de sange a unei femei pare sa influenteze cantitatea unui anumit hormon pe care il produce, numit hormonul foliculo-stimulant (FSH). Un folicul este o cavitate mica si rotunda – ovulul creste in mijlocul lui.
In timpul ovulatiei, foliculii care contin ovule in maturizare se indreapta spre suprafata ovarului. Acolo, foliculii se deschid pentru a lasa ovulul sa iasa. Acest hormon este eliberat de glanda pituitara, o glanda de forma unui bob de mazare, care se afla in creier.
Desi joaca un rol important intr-o sarcina – prin stimularea foliculilor pentru a elibera ovule – studiile arata ca un nivel foarte mare al acestui hormon este un semn al infertilitatii. In special, nivelul mare al acestora este un semn la ceea ce este numit „rezerva ovariana scazuta”.
„Rezerva ovariana” este o masura a numarului ovulelor pe care o femeie le are intr-un anumit moment. Poate varia de la o femeie la alta si poate fi epuizat din cauza fumatului, chisturilor ovariene si endometrioza, ceea ce este o conditie dureroasa ce afecteaza aproximativ 2 milioane de femei in Marea Britanie, atunci cand celulele din mucoasa uterului se rup.
Femeile sunt nascute cu o intreaga rezerva de ovule (aproximativ 2 milioane de ovule) si nu produc mai multe. Numarul scade in timpul vietii, dar declinul accelereaza rapid dupa varsta de 37 de ani si in momentul in care o femeie ajunge la menopauza raman doar 10.000 de ovule. Ar putea suna mult, dar aceste ovule sunt de proasta calitate.
FSH este masurat in unitati pe litru de sange. O masura mai mare de 10 sugereaza ca o femeie poate sa aiba o problema in conceperea unui copil. Intr-un studiu nou se arata ca femeile care incearca sa ramana insarcinate si se afla in jurul varstei de 35 de ani sunt de 2 ori mai susceptibile de a avea un nivel ridicat de FSH daca au grupa de sange 0 fata de cele care au grupa de sange A.
Mai mult decat atat, unii experti cred ca grupa sangelui afecteaza reactia sistemului imunitar la o eventuala concepere.
Este stiut de ceva timp, printre specialistii in fertilizarea in vitro, ca sistemul imunitar poate juca un rol vital in succesul implantarii de ovule.
Femeile care au grupa 0 de sange au o sansa mai mica de a avea succes la tratamentul fertilizarii in vitro. Aceasta se datoreaza faptului ca raspunsul sistemului imunitar este inadecvat. In timpul conceptiei, raspunsul sistemului imunitar al mamei trebuie sa fie unul corespunzator.
Astfel invata sistemul imunitar al mamei sa tolereze materialul „strain” de la tata fara a il ataca si distruge. Este crezut ca grupa de sange 0 perturba aceasta reactie.
Faptul ca am grupa 0 explica de ce nu pot concepe din nou?
Expertii cred ca este putin probabil ca aceasta sa fie cauza. Daca fertilitatea este scazuta datorita grupei 0 de sange, atunci acest lucru ar trebui sa se intample indiferent de varsta ta.
Daca sansa de a avea un copil depinde cu adevarat de grupa sangelui, atunci ar fi de crezut ca o femeie va fi in dificultate sa aiba un copil indiferent daca era la prima sau la a 2-a sarcina.
Daca acesta este cazul, atunci ar trebui afectate toate sarcinile.
Mai sunt si alte metode de a imi testa numarul ovulelor?
Unii experti cred ca masurarea hormonului foliculo-stimulant este o metoda inexacta pentru a determina numarul ovulelor.
Este un punct de incepere, dar nu mai mult de atat. Odata ce o femeie ajunge mai aproape de menopauza, nivelul FSH-ului creste chiar daca numarul ovulelor scade.
Niste masuratori mai sofisticate, precum cele prin ultrasunete, pot verifica cantitatea de foliculi antrali – acestia sunt foliculii care se afla in stare latenta, dar care contin o sursa bogata de ovule. Aceste teste arata numarul de foliculi aflati in ovare care sunt in „hibernare”.
Unele teste de sange ne arata nivelul unui hormon numit anti-Mullerian. Acesta este produs de ovule imature din ovare si este considerat a fi, de unele clinici de fertilitate, un indicator mai bun al rezervei ovariene.
Deci, cum pot afla ce grupa de sange am?
Cea mai buna metoda este de a deveni un donator de sange. Sangele este verificat automat inainte de a dona pentru ca expertii sa fie siguri ca grupa ta de sange este potrivita pentru pacientii care au nevoie de ea.
Femeile insarcinate sau cele care asteapta o interventie chirurgicala sunt testate, de obicei, pentru a se vedea ce grupa de sange au.
Ce pot face pentru a imi creste fertilitatea?
Evident, nu iti poti schimba grupa de sange. Dar pana cand se vor face mai multe cercetari pentru a se dovedi ca grupa de sange influenteaza sansa de a ramane insarcinata, sunt cativa pasi simpli pe care ii poti urma.
Cea mai buna metoda de a iti imbunatati fertilitatea este sa te lasi de fumat. Supraponderalitatea si consumul excesiv de alcool pot, de asemeni, sa scada fertilitatea.
Ce altceva mai este afectat de grupa de sange?
Sunt teorii precum ca grupa de sange iti poate afecta sanatatea dintilor sau iti poate provoca cancer. Cercetarile din acest domeniu au inceput acum aproximativ 100 de ani. Studiile timpurii sugereaza ca grupa de sange A poate cauza o mahmureala mai puternica, in timp ce grupa de sange 0 poate oferi o sanatate a dintilor mai buna, fata de celelalte grupe de sange.
Dar studii mai serioase sugereaza ca grupa de sange A mareste sansa de a avea cancer la sani, ficat sau pancreas – acest lucru poate fi posibil datorita celulelor de cancer care sunt mai putin vizibile pentru sistemul imunitar la pacientii cu grupa de sange A.
Alte cercetari arata ca barbatii care au grupa de sange A au cu 20% mai multe sanse de a dezvolta o boala a inimii, spre deosebire de celelalte grupe de sange, acest lucru fiind posibil datorita susceptibilitatii mai mari de a avea colesterolul ridicat, in timp ce persoanele care au grupa de sange 0 au o sansa mai mica de a suferi de febra fanului sau alte alergii.
Grupa sangelui mai poate afecta felul in care organismul raspunde la bacterii periculoase precum escherichia coli – persoanele cu grupa de sange B nu sunt capabile sa produca anticorpi pentru anumite tulpini de escherichia coli, crescand riscul de a avea o afectiune grava.