Obezitatea in randul copiilor
Cuprins
Despre obezitatea la copii
Copiii au nevoie de o dieta sanatoasa si echilibrata care sa le ofere destula energie sa creasca si sa se dezvolte. Aceasta inseamna ca, de obicei, copiii au nevoie de mai multe energie decat folosesc. Cu aceasta energie in plus ei formeaza tesut nou si cresc. Cu toate acestea, copiii care iau regulat prea multa energie se ingrasa, deoarece ea este stocata ca grasime.
Daca esti obez, inseamna ca ai o cantitate considerabila de greutate in exces si prea multa grasime in corp. Obezitatea poate fi cauzata de alimentatie neregulata si fiindca prin ceea ce bei sau mananci obtii mai multa energie (calorii) decat foloseste corpul tau, dar si pentru ca nu faci destule exercitii fizice. Aceasta inseamna, de obicei, ca mananci alimente bogate in calorii, de exemplu alimentele care contin mult zahar si grasimi. Obezitatea inseamna ca esti si ca esti predispus sa dezvolti probleme de sanatate serioase.
Numarul de copii supraponderali si obezi a crescut continuu in ultimii 30 de ani. Conform unui studiu facut in 2006, aproximativ 1 din 6 copii avand varsta intre 2 si 15 ani, erau obezi.
Complicatiile obezitatii la copii
Daca fiul sau fiica ta este obeza sau supraponderala, riscul de a dezvolta o problema de sanatate grava in viitor este mai mare. Aceste probleme medicale pot apare atunci cand copiii devin adulti, dar cateodata problemele apar si mai devreme, in timpul copilariei. Copiii obezi ajung, de obicei, adulti obezi.
Atunci cand copilul tau inainteaza in varsta sau devine un adult, el este mai predispus sa dezvolte urmatoarele conditii de sanatate daca este obez:
- tensiune mare
- diabet de tipul 2
- nivelul colesterolului ridicat
- astm
- probleme de dezvoltare nivelul picioarelor
- boli ale ficatului
- apnee de somn
Obezitatea mai poate afecta sanatatea emotionala si mentala a copilului. El sau ea va avea increderea de sine scazuta si fiind obez poate duce la probleme de alimentatie, cum ar fi bulimia sau depresia.
Citeste mai multe in articolul "Complicatii ale obezitatii la copii".
Cauzele obezitatii la copii
Exista diferite motive si cauze in cazul copiiilor care pot duce la obezitate. Unele dintre acestea sunt:
- o dieta saraca, de exemplu multe alimente bogate in grasimi si produse zaharoase
- inactivitatea, de exemplu, daca copilul nu face indeajuns de multe exercitii fizice si petrece mult timp in fata televizorului sau a calculatorului
- conditii genetice (mostenite), desi acestea sunt rare
- sa nu fi fost alaptat
Daca esti obez, atunci copiii tai sunt mai predispusi sa fie si ei obezi. Acest lucru se intampla deoarece tu imparti cu ei aceleasi alimente si obiceiuri de activitate fizica, sau o combinatie a amandurora.
Diagnosticarea obezitatii la copii
La adulti, o masuratoare numita indicele de masa corporala (BMI) este folosita pentru a afla daca esti sau nu la greutatea potrivita pentru inaltimea ta. Cu toate acestea, deoarece copiii sunt in crestere, inaltimea, greutatea si grasimea lor corporala se pot schimba foarte mult. Masuratorile de indice de masa corporala sunt foarte diferite intre baieti si fete. Aceasta inseamna ca standardul de masurare a indicelui de masa corporala nu poate fi folosit la copii.
Diagrame speciale, numite grafice centile, au fost create pentru a arata daca un copil este sau nu supraponderal pentru varsta lui. Doctorul sau asistenta ta va folosi aceste diagrame pentru a iti evalua copilul.
Doctorul tau iti va verifica copilul de alte probleme de sanatate legate de excesul de greutate. El te va mai intreba de alimentatia copilului si cat de activ este el.
Tratamentul obezitatii la copii
Exista un numar de tratamente diferite pentru obezitate la copii. Cu toate acestea, nici un tratament nu va fi eficace de la sine. Va trebui sa faci niste schimbari asupra alimentelor pe care tu si copilul tau le mancati, cat si asupra activitatilor fizice. Va trebui sa schimbati stilul de viata si comportamental al intregii familii.
Se poate ca doctorul sa-ti recomande sa iei masuri pentru a ajuta copilul sa scada in greutate, dar cel mai probabil el iti va recomanda sa mentii greutatea copilului. Deci, odata ce copilul tau creste in inaltime, indicele de masa corporala se imbunatateste iar greutatea lui va ramane aceeasi.
Partea a doua >>