Probleme medicale ale obezitatii
Complicatii ale obezitatii la copii
Cuprins
Riscurile fizice
Obezitatea la copii poate avea ca rezultat anumite complicatii fizice, sociale cat si asupra starii de spirit.
Complicatiile fizice
- Diabetul de tipul 2. Diabetul de tipul 2 la copii este o boala cronica care afecteaza felul in care corpul copilului metabolizeaza zaharul (glucoza). Diabetul de tipul 2 este cauzat, de obicei, de o dieta gresita si poate fi, deseori, vindecat prin alimentatie santatoasa si exercitii fizice.
- Sindromul metabolic. Sindromul metabolic nu este de fapt o boala, ci un grup de probleme de natura medicala care iti pun in pericol copilul. El risca aparitia unei boli de inima, diabet sau alte probleme de sanatate. Acest grup de probleme includ hiper-tensiune, nivelul ridicat al zaharului in sange, colesterol crescut si grasime abdominala in exces. Mai este cunoscut si sub numele de sindromul rezistentei la insulina, sindromul hipertensiunii, sindromul X sau sindromul excesului de catecolamine
- Colesterol si tensiune mare. Copilul tau poate sa aiba colesterolul si tensiunea mare daca are o dieta gresita. Acesti factori (colesterolul si hiper-tensiunea) pot contribui la acumularea de placi in artere. Aceste placi fac ca artelerele sa se ingusteze si sa se intareasca, lucru ce poate duce la un atac de cord sau accidente vasculare, mai tarziu, odata cu inaintarea in varsta.
- Astm si alte probleme respiratorii. Greutatea in plus pe care o are copilul tau poate cauza probleme asupra dezvoltarii si sanatatii plamanilor lui, conducand la astm si alte probleme respiratorii.
- Tulburari de somn. Apneea de somn, o problema caracterizata prin sforaitul copilului sau intreruperi ale respiratiei in timpul somnului, poate fi de asemenea o complicatie aparuta datorita obezitatii copilului. Fii atent la problemele de respiratie pe care le poate avea copilul tau atunci cand doarme.
- Pubertate sau menstruatie timpurie. La copiii obeazi pot apare dezechilibrari hormonale. Acest dezechilibrari poate face ca pubertatea sa apara mai devreme decat te-ai astepta.
Complicatii sociale si emotionale
- Incredere de sine scazuta si agresiune. Copiii ii tachineaza sau agreseaza deseori pe amicii lor supraponderali, care sufera astfel o scadere a increderii de sine si risca, ca rezultat, o depresie.
- Probleme de comportament si de invatare. Copiii supraponderali tind sa aiba mai multa anxietate si abilitati sociale mai reduse decat copiii care au o greutate normala. In unele cazuri, aceste probleme pot face ca cei supraponderali sa perturbe salile de clasa sau alte activitati de grup la care participa. In alte cazuri, problemele ii pot face pe copiii obezi sa fie foarte retrasi social. Stresul si anxietatea interfereaza cu invatarea. Anxietatea legata de scoala poate crea un cerc vicios in care grijle alimenteaza scadera performantei de invatare.
- Depresia. Increderea de sine scazuta poate crea anumite sentimente coplesitoare de inutilitate in unii copii supraponderali. Atunci cand copiii isi pierd speranta asupra imbunatatirii vietii lor, ei devin depresivi. Un copil depresiv isi poate pierde interesul in activitatile normale, si poate incepe sa doarma sau sa planga mai mult decat normal. Unii copii depresivi isi ascund tristetea si par sa fie lipsiti de emotii. In ambele cazuri, depresia este la fel de serioasa la copii precum este la adulti. Daca banuesti ca fiul sau fiica ta are o depresie, vorbeste cu el sau ea si vorbeste cu un doctor despre banuieliule tale.