Teste si verificari ale nou nascutilor
Cuprins
Plamanii
Doctorul sau moasa ta va asculta tiparul respiratiei copilului si functionalitatea plamanilor cu ajutorul unui stetoscop. Scopul este de a auzi un sunet clar si egal in ambii plamani.
Organele genitale
Organele genitale ale copilului tau pot sa para umflate si de o culoare neagra deoarece el a fost expus hormonilor inainte ca acesta sa se nasca. Acesti hormoni pot cauza umflarea sanilor, indiferent de sexul copilului. Fetele pot avea o scurgere vaginala alba, clara sau cu o tenta rosie in primele saptamani datorita acestor hormoni.
La baieti, testiculele sunt verificate. Penisul va fi verificat pentru a fi sigur ca deschizatura este in varful lui si nu pe o parte.
Doctorul sau moasa ta va verifica fesele copilului pentru a fi sigur ca anusul este normal. Vei fi intrebata, cel mai probabil, daca fiul sau fiica ta a urinat sau scaunul este de culoare neagra (meconial).
Pielea
Pielea copilului tau va fi verificata de semne de nastere, incluzand:
- semne de barza (semne in forma de v de culoare rosie sau violet, de pe partea din spate a gatului)
- pete mongoloide (un plasture albastru de pigment intunecat, cel mai frecvent deasupra fundului)
- semne de capsuni (zone umflate de culoare rosie)
Mainile si picoarele
Doctorul sau moasa ta va verifica mainile si picioarele copilului. Degetele de la maini si picioare vor fi numarate si verificate sa nu fie "lipite".
Palmele copilului tau vor fi verificate pentru a vedea daca 2 cute, numite cute palmare, se intersecteaza. Cutele palmare sunt mai putin comune. Cu toate acestea, 10% din populatie au o cuta palmara pe o mana si 5% pe au o cuta palmara pe ambele maini.
Conditia de a avea o singura cuta palmara este asociata, uneori, cu sindromul Down. Dar in cazul nefericit in care fiul sau fiica ta sufera de sindromul Down, vor fi si alte semne fizice clare.
Examinatorul va verifica picioarele si gleznele copilului in pozitia de repaus a acestuia. Aceasta se face pentru a il verifica de picior stramb (afectiune numita in termeni medicali talipes, adica o deformatia congenitala a piciorului), unde jumatatea din fata a piciorului este rasucita in jos prin deformarea gleznei, calcaiului si degetelor. Daca fiul sau fiica ta are talipes, este posibil sa fi stiut deja acest lucru datorita unui test cu ultrasunete.
Coloana vertebrala
Coloana vertebrala a copilului tau va fi evaluata pentru liniaritate. Este destul de comun la bebelusi sa aiba o gropita mica, la baza coloanei vertebrale, numita gropita sacrala. In majoritatea cazurilor aceasta nu va cauza nici o problema. In unele cazuri, o gropita sacrala adanca poate indica o problema asupra partii inferioare a maduvei spinarii. Acest lucru poate afecta functia nervilor din acea zona.
Daca fiul sau fiica ta are o gropita sacrala adanca, el va fi verificat de alte simptome precum de o slabiciune la picioare, picioare reci si albastre sau incontinenta.
Solduri
Soldurile copilului tau vor fi miscate delicat pentru a ii verifica stabilitatea articulatiilor soldului. Aceste miscari implica deschiderea larga a picioarelor si apoi indoirea lor. Daca examinatorul observa o instabilitate sau o problema asupra soldurilor, vor fi facute mai multe investigatii.
Reflexe
Copilul tau nou nascut are cateva reflexe, cum ar fi suptul sau apucarea. Doctorul sau moasa va verifica aceste reflexe prin observarea copilului. Dar daca ele nu sunt vizibile la inceput, moasa sau doctorul poate incuraja copilul sa le faca, pentru a le verifica.
Testul cel mai comun este cel de verificare a reflexului Moro. Capul copilului tau este lasat pe spate si lasat sa cada pe o distanta scurta. El ar trebui sa raspunda acestui test prin intinderea mainilor si a picioarelor. Este posibil ca el sa planga putin. Stai linistita deoarece copilul tau va fi bine si raspunsurile lui arata ca el este sanatos.
Citeste mai multe despre acest subiect in articolul "Reflexele nou-nascutului".
Ce se intampla dupa examinarea completa?
Majoritatea bebelusilor trec examenul cu brio. Si atunci cand sunt gasite probleme, ele se rezolva de la sine in timp fara nici un fel de tratament. Daca doctorul care il examineaza are vreo ingrijorare sau nelamurire, va decide daca va fi nevoie de alte teste si investigatii.
Pentru copiii care au probleme, sunt multe beneficii daca aceste probleme sunt identificate din timp. Dar tine minte ca este posibil ca testele prin scanare sa nu gaseasca toate problemele. Doctorul te va informa despre problema suspectata si iti va raspunde oricarei intrebari. Ar mai trebui sa fii sfatuit in legatura cu locul unde vei gasi mai multe informatii si suport. Urmatorul test de rutina este acela de a intepa calcaiul, inainte ca acesta sa aiba varsta de 1 saptamana. Moasa ta va efectua acest test. Ea va lua o cantitate mica de sange din calcaiul copilului. Sangele va fi testat de:
- un deficit de enzima, numita fenilcetonurie (PKU)
- fibroza chistica, care afecteaza plamanii si sistemul digestiv
- MCADD, o afectiune rara care afecteaza modul in care organismul transforma grasimea in energie
- Anemia de celule, o tulburare genetica de sange
- Un deficit tiroidian
S-ar putea ca fiul sau fiica ta sa planga putin atunci cand ii este luat sange, dar el sau ea isi va reveni foarte rapid.
Urmatorul test de scanare pe care il vei avea tu si copilul tau va fi testul postnatal cu doctorul tau. Acesta va avea loc intre cea de-a 6-a si cea de-a 8-a saptamana. Daca ai vreo ingrijorare privind copilul tau inainte de aceasta examinare, nu ezita sa vorbesti cu doctorul tau.
<< Prima parte