Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Primele teste ale copilului dupa nastere

Teste si verificari ale nou nascutilor

image Cuprins

In orele dupa ce s-a nascut, copilul tau va trece prin anumite teste si examinari pentru a ii fi verificata sanatatea si daca acesta este bine. Doctorul va urmari anumite aspecte atunci cand va efectua testele, acest articol oferindu-va o prezentare generala.

Prin ce teste va trece fiul sau fiica mea?

Un copil va trece prin experienta catorva teste si examinari in primele ore din viata lui. Primul este scorul Apgar, pe care doctorul tau il va inregistra la 1 minut, apoi iarasi la 5 minute dupa ce s-a nascut copilul tau.

Doctorul va efectua acest test prin observarea culoarii, respiratiei, comportamentului, activitatii si pozitiei copilului. Acest scor va spune daca fiul sau fiica ta are anumite probleme care vor necesita suport medical imediat.

Majoritatea copiilor sunt sanatosi sau au nevoie de a fi observati pentru o perioada scurta de timp. Daca fiul sau fiica ta are nevoie de ajutor, doctorul ii va da oxigen pentru a ii elibera caile respiratorii, acest lucru ajutandu-l sa respire.

Apoi, doctorul sau asistenta va:

  • cantari copilul
  • verifica temperatura lui
  • masura circumferinta capului
Aceste masuratori vor fi adaugate mai tarziu in diagrama lui de dezvoltare (inregistrarea personala de sanatate a copilului). Doctorul iti va da de obicei aceste inregistrari atunci cand fiul sau fiica ta are varsta de 10 zile. Aceastea te vor ajuta sa ii urmaresti progresul odata cu inaintarea in varsta.

O examinare completa a nou nascutului este efectuata intre 4 si 48 de ore, dupa ce acesta s-a nascut. Aceasta ii ofera copilului timp sa se obisnuiasca cu lumea exterioara si permite o atentie medicala prompta in cazul in care sunt gasite anumite probleme.

Cine face examinarea completa a copilului?

Copilul tau poate fi examinat de un pediatru, o moasa cu o instruire suplimentara sau daca ai nascut acasa, moasa sau doctorul tau.

Examinarea va fi efectuata in timp ce tu si partenerul tau sunteti prezenti, deci vei putea sa pui intrebari in timp ce examinarea are loc. Examinatorul te va intreba, cel mai probabil, de istoria medicala a familiei tale. Deci acum este momentul sa mentionam despre problemele de sanatate aparute in familia ta.

Ce implica aceasta examinare?

Aceasta este o examinare completa, efectuata de la cap pana la picioare, pentru a iti verifica fiul sau fiica de orice problema.

Capul

Doctorul sau moasa ta va verifica forma capului copilului tau. Un cap turtit este o caracteristica foarte comuna la nou nascuti. Aceasta apare doarece capul copilul a fost turtit in timp ce a fost nascut si ar trebui sa revina la normal in maxim 48 de ore.

Capul copilului tau se poate mula in acest mod datorita unor puncte moi, numite suturi si fontanele, intre oasele din craniul lui. Aceste puncte moi vor fi verificate de moasa sau pediatrul tau.

Daca nasterea copilul tau a necesitat asistenta unei ventuze sau forceps, atunci exista o sansa ca o vanataie sa apara pe capul lui sau pe osul craniului (cephalhaematoma). Dar stai linistita deoarece aceasta se va vindeca singura.

Ochii si urechile

In mod normal, o moasa s-a uitat deja la ochii copilului tau pentru a il verifica de anumite probleme evidente. In timpul examinarii complete, doctorul sau moasa ii va verifica ochii de reflexul rosu cu ajutorul oftalmoscopului. Acesta este la fel ca efectul de ochi rosii de la fotografia efectuata cu blit. Daca reflexul rosu apare, inseamna ca fiul sau fiica ta nu are cataracta.

S-ar putea ca fiul sau fiica ta sa suporte un test de auz in scurt timp dupa ce acesta s-a nascut, fie in spital, fie intr-o clinica comunitara sau acasa. Acesta este numit testul de emisie automata otoacustica (AOAE). Dureaza doar cateva minute si nu ii provoaca durere copilului.

Gura

Doctorul sau moasa ta va pune un deget in gura copilului pentru a verifica daca partea de sus a gurii (cerul gurii) este completa si daca are reflexul de supt. Un gol in cerul gurii, numit despicatura palatului, duce la o hranire dificila si copilul va avea nevoie de o interventie chirurgicala.

Doctorul va mai verifica limba copilului de o anumita conditie numita ankyloglossia. Aceasta se intampla atunci cand limba lui ramane mai ancorata de baza gurii decat ar trebui sa fie, restrictionandu-i miscarea.

Inima

Doctorul tau va asculta inima copilului cu ajutorul unui stetoscop pentru a exclude posiblitatea existentei unor sunete in plus sau murmurele inimii. Acestea sunt comune in primele zile, tiparul circulatiei copilului suferind schimbari majore odata ce acesta s-a nascut.

In uter (pantec) cele 2 parti ale inimii copilului bat impreuna. Atunci cand copilul tau respira pentru prima data, cele 2 parti incep sa functioneze separat. In acest stagiu, inima copilului tau functioneaza din greu, mai mult decat ar fi nevoie, si poate chiar sa fie usor marita. In mod normal, inima se va regla singura in timp.

Anumite murmure ale inimii pot necesita o a 2-a opinie si o investigatie suplimentara sau copilul va fi verificat din nou si la examinarile viitoare. Stai linistita deoarece murmurele inimii dispar deseori de la sine.

Un test suplimentar pentru o problema a inimii este acela de a cauta un puls in zona inghinala a copilului (pulsul femural).
Partea a doua >>