Contraceptia: Pilula contraceptiva
Cuprins
Ce este aceasta?
Pilula contraceptiva este o pilula care se administreaza zilnic, ce contine hormoni care schimba modul in care functioneaza aparatul reproductiv si de a preveni o eventuala sarcina. Hormonii sunt substantele chimice care controleaza functionalitatea organelor corpului. In acest caz, hormonii din pilula controleaza functionarea ovarelor si a uterului.
Cum functioneaza?
Majoritatea pilulelor contraceptive sunt de fapt o "combinatie de pilule" care contin o combinatie a hormonilor estrogen si progesteron, pentru a preveni ovulatia (eliberarea unui ovul in timpul ciclului lunar). O femeie nu poate ramane insarcinata daca nu ovuleaza, deoarece nu exista nici un ou care sa fie fertilizat. Pilula mai ingroasa mucusul din jurul colului uterin, lucru ce face ca spermatozoizii sa nu poata intra in uter si sa ajunga la ovule. Hormonii din pilula pot, uneori, sa afecteze mucoasa uterului, fiind greu pentru un ovul sa se ataseze de peretele uterului.
Majoritatea pilulelor sunt prescrise pentru 21 de zile sau 28 de zile. O pilula contraceptiva este luata in fiecare zi, la aproximativ aceeasi ora, timp de 21 de zile. Depinzand de pachet, ori te vei opri sa iei pilula contraceptiva pentru 8 zile (pentru pachetul de 21 de zile) sau vei lua pilule care nu contin hormoni pentru 8 zile (pentru pachetul de 28 de zile). O femeie are menstruatie atunci cand se opreste din administrarea pilulelor ce contin hormoni. Unele femei prefera pachetul pentru 28 de zile deoarece le ajuta sa isi faca un obicei din a lua o pilula.
Mai este, totusi, un tip de pilula contraceptiva, care descreste frecventa de menstruatie a unei femei, prin administrarea de pilule cu hormoni timp de 12 saptamani si apoi pilule fara hormoni pentru 7 zile. Astfel, cu ajutorul acestei pilule, menstruatia apare o data la 3 luni.
Un alt tip de pilula care poate reduce numarul de menstruatii este cea cu progesteron (doze mici), denumita cateodata "pilula mini". Acest tip de pilula contraceptiva difera de celelalte deoarece contine un singur de tip de hormon – progesteron – fata de restul care contin o combinatie de estrogen si progesteron. Ea functioneaza prin schimbarea mucusului din colul uterin si uter si cateodata afecteaza si ovularea. Pastila mini poate fi mai putin eficace asupra prevenirii unei sarcini fata de pilulele cu hormoni combinati.
Pastila mini trebuie luata in fiecare zi, fara nici o pauza. O fata care foloseste aceaste pastile poate sa nu aiba deloc menstruatie sau poate avea la perioade neregulate. Pentru ca aceasta pastila sa functioneze, ea trebuie luata la aceeasi ora in fiecare zi, fara a pierde vrea doza.
Orice tip de pilula contraceptiva functioneaza cel mai bine atunci cand este luata in fiecare zi, la aceeasi ora, necontand daca fata va face sau nu sex. Acesta este un lucru important, in mod special pentru pilulele care contin doar hormonul progesteron.
Pentru primele 7 zile de administrare a pilulii, o fata ar trebui sa foloseasca o forma aditionala de contraceptive, cum ar fi prezervativele, pentru a preveni o eventuala sarcina. Dupa 7 zile, pilula ar trebui sa functioneze singura, in vederea prevenirii sarcinii. Dar daca vei continua sa folosesti prezervative, ele te vor proteja de boli cu transmise sexuala.
Daca pilula este omisa sau uitata, o fata nu este protejata impotriva unei sarcini si ea va avea nevoie de o forma de contraceptie de rezerva, cum ar fi prezevativele. Sau va trebui sa opreasca raporturile sexuale, pentru o vreme. Nu lua pilula unui prieten sau a unei rude.
Cat de bine functioneaza?
Statistic, de-a lungul unui an, aproximativ 8 din 100 de cupluri care se bazeaza pe pilula contraceptiva pentru a preveni o sarcina vor avea una accidentala. Desigur, aceasta este o medie si sansa de a ramane insarcinata depinde de modul administrarii pilulei, daca a fost luata in fiecare zi, etc. Pilula este o forma eficace de contraceptie, dar daca nu o iei o zi, sansa de a ramane insarcinata creste semnificativ.
In general, functionalitatea fiecarei metode de contraceptie depinde de multe lucruri. Acestea includ daca o persoana are anumite probleme de sanatate sau ia anumite medicamente sau suplimente pe baza de plante care pot interfera cu efectul contraceptivelor. De exemplu, antibioticele sau un anumit tip de plante, precum sunatoarea, pot interfera cu eficacitatea pilulei contraceptive.
Cat de bine functioneaza o anumita metoda de contraceptie mai depinde daca aceasta este comoda – si daca persoana isi aduce aminte sa o foloseasca corect tot timpul.
Protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Pilulele contraceptive nu te protejeaza de bolile transmise sexual. Cuplurile care intretin raporturi sexuale trebuie sa foloseasca tot timpul prezervative pentru a se proteja de bolile transmise sexual.
Abstinenta (decizia de a nu intretine raporturi sexuale) este singura metoda 100% sigura care poate preveni sarcina si bolile transmise sexual.
Efecte secundare posibile
Pilula contraceptiva este o metoda sigura si eficace de a preveni o sarcina. Majoritatea femeilor tinere care folosesc pilule contraceptive sufera de foarte putine efecte secundare sau chiar nu prezinta nici unul. Efectele secundare pe care le au unele femei care folosesc pilula contraceptiva includ:
- hemoragia vaginala neregulata
- stari de greata, dureri de cap, ameteala si o sensibilitate la nivelul sanilor
- schimbari de dispozitie
- cheaguri de sange (apar rar la femeile cu varsta de pana in 35 de ani si care nu fumeaza)
Unele dintre aceste efecte secundare se amelioreaza dupa 3 luni de folosinta a pilulei contraceptive. Cand o fata trece prin experienta unor efecte secundare, un doctor va prescrie, uneori, un alt tip de pilula.
Unele femei insa, sunt fericite de unele efecte secundare. De obicei, pilula face ca menstruatia sa fie mai usoara, reduce crampele menstruale si este prescrisa des femeilor care au probleme menstruale. Pilula ajuta la ameliorarea acneei iar unii doctori prescriu pilula ai in acest scop. Pilulele contraceptive mai sunt bune pentru a te proteja impotriva unor forme de boli de san, anemie, chisturi ovariene si cancer endometrial.
Cine o foloseste?
Femeile tinere care pot tine minte sa ia pilula in fiecare zi si care vor o protectie excelenta asupra sarcinii, folosesc pilulele contraceptive.
Nu toate femeile pot – sau ar trebui – sa foloseasca pilula contraceptiva. Unele cazuri medicale sau alte probleme pot face ca pilula sa fie mai putin eficace sau chiar riscanta. De exemplu, nu este recomandat ca femeile care au chisturi de sange, un anumit tip de cancer sau migrene, sa ia pilula contraceptiva. Este recomandat ca fetele care au avut o hemoragie vaginala inexplicabila (sangerare care nu a avut loc in timpul menstruarii) sau care suspecteaza ca sunt insarcinate, sa discute cu doctorul lor despre aceste aspecte.
Cum o poti lua?
Un doctor iti pot prescrie pilula contraceptiva. El ar trebui sa te intrebe de starea de sanatate si de istoria ta medicala si sa-ti faca un examen fizic complet, ceea ce poate include un test pelvian. Daca doctorul sau asistentul prescriu pilula contraceptiva, ar trebui sa iti explice cand sa incepi sa iei pilula contraceptiva si ce sa faci in momentul in care ai uitat sa o iei intr-o zi.
Doctorul va cere, de obicei, ca fata sa se intoarca dupa cateva luni pentru a ii fi masurata tensiunea sangelui si pentru verificare altor probleme.
Dupa aceasta, fetele care intretin raporturi sexuale ar trebui sa faca un test de rutina la fiecare 6 luni pana la 1 an sau dupa cum a recomandat doctorul.
Cat de mult costa?
Pilula costa, de obicei, intre 50 RON si 200 RON pe luna, depinzand de tipul ei. Majoritatea spitalelor si policlinicilor vand pilule contraceptive mai ieftin. In plus, pilulele contraceptive si vizitele la doctor sunt acoperite de multe planuri de asigurari de sanatate.