Cum se calculeaza scorul Apgar

Ce este scorul APGAR?

image Cuprins

Despre scorul APGAR

Scorul Apgar, primul test oferit copilului tau, are loc in sala de nastere chiar dupa ce s-a nascut copilul tau. Acest test a fost creat pentru a evalua rapid o eventuala conditie fizica a nou nascutului si de a determina daca are nevoie de atentie medicala imediata.

Desi scorul Apgar a fost creat in 1952 de un anestezist, si anume Virginia Apgar, ai mai fi putut sa-l auzi ca un acronim pentru: Aparenta, Puls, Grimasa, Activitate sau Respiratie.

Scorul Apgar este, de obicei, oferit de 2 ori copilului: o data la 1 minut dupa ce acesta s-a nascut si iarasi, dupa 5 minute. Uneori, daca exista vreo grija asupra conditiei copilului sau daca scorul la testul oferit dupa 5 minute este slab, este posibil ca testul sa fie refacut, pentru a 3-a oara, la 10 minute dupa ce s-a nascut copilul.

Sunt folositi 5 factori pentru a evalua conditia copilului si fiecare factor are un scor pe o scara de la 0 la 2, 2 fiind cel mai bun:

  1. Aparenta (colorarea pielii)
  2. Pulsul (ritmul cardiac)
  3. Raspunsul grimasei (cunoscut medical ca fiind „reflexul de iritabilitate”)
  4. Activitatea sau tonusul muscular
  5. Respiratia (rata de respiratie si de efort)
Doctorii, moasele sau asistentele adauga impreuna acesti 5 factori pentru a calcula scorul Apgar. Rezultatele obtinute sunt intre 10 si 0, 10 fiind cel mai bun scor posibil.

Testul Apgar
Scor Apgar210
Ritmul cardiac
(pulsul)
Normal (peste 100 batai pe minut)Sub 100 batai pe minutAbsent
(fara pulse)
Respiratia
(rata si efortul)
Rata si efort normal, planset "sanatos"Respiratie rara si neregulata, planset "slab"Absenta (fara respiratie)
Grimasele ("reflexul de iritabilitate")Trageri, stranut, tuse, sau planset atunci cand este stimulatMiscari faciale doar atunci cand este stimulatAbsente (fara raspuns la stimuli)
Activitatea
(tonusul muscular)
Activ, miscari spontane Bratele si picioarele sunt flexate, cu putine miscari Fara miscari, tonus inert
Aparenta
(culoarea pielii)
Normala peste tot (mainile si picioarele sunt roz)Culoare normala (dar mainile si piciorele sunt vinetii)Culoare vinetie (albastru spre gri) peste tot

Ce inseamna scorul Apgar

Un copil care are scorul 8 sau mai mare este considerat a fi, in general, intr-o conditie buna de sanatate. Cu toate acestea, un scor mai mic nu inseamna neaparat ca bebelusul tau este nesanatos sau anormal. Dar poate inseamna ca bebelusul tau are nevoie de o ingrijire speciala imediata, cum ar fi aspirarea cailor respiratorii pentru a il ajuta sa respire, iar dupa aceasta, conditia copilului se poate imbunatati.

La 5 minute dupa nasterea copilului tau, scorul Apgar este recalculat. Daca scorul copilului tau a fost slab la inceput si acesta nu s-a imbunatatit sau exista alte griji, doctorii si asistentele vor continua efectuarea ingrijirii medicale necesare si vor monitoriza indeaproape copilul tau. Unii copii sunt nascuti cu anumite conditii ce necesita mai multa ingrijire medicala; altora le trebuie mai mult timp pentru a se ajusta vietii din afara uterului. Majoritatea nou nascutilor cu scorul initial de la testul Apgar mic vor ajunge sa fie bine, in cele din urma.

Este important pentru parinti sa tina in perspectiva scorul Apgar. Scorul a fost conceput sa ajute doctorii in evaluarea conditiei fizice a nou nascutilor, pentru ca acestia sa determine rapid daca bebelusul are nevoie de ingrijire medicala imediata. Nu a fost conceput sa prezica sanatatea pe termen lung a copilului, comportamentul, statusul intelectual sau personalitatea lui. Foarte putini copii au scorul 10 la acest test, deoarece mainile si picioarele raman, de obicei, albastre, pana cand acestia se incalzesc. Cateodata, copiii perfect sanatosi au un scor mai mic decat normal, in special in primele minute de dupa nastere.

Tine minte ca un scor mic al testului Apgar (in special cel facut la 1 minut) este comun pentru unii nou nascuti, in special cei nascuti dupa sarcina de mare risc, cezariana sau dupa un travaliu si o nastere complicata. Scoruri mici al testului Apgar mai sunt vazute la copiii nascuti prematur, care au, de obicei, tonusul muscular scazut fata de un copil nascut la termen si care, in cele mai multe cazuri, va necesita o monitorizare suplimentara si o asistenta pentru a respira deoarece au plamanii nedezvoltati.

Daca moasa sau doctorul tau este ingrijorat asupra scorului pe care copilul tau l-a obtinut, el sau ea va sti si iti va explica despre conditia copilului, ce poate cauza anumite probleme, daca ele exista, si ce ingrijire ii este oferita.

Avand timp sa se obisnuiasca cu noul mediu si cu ingrijirea medicala necesara, majoritatea bebelusilor sunt sanatosi. Deci in loc sa fii concentrata la un numar, fii concentrata asupra copilului tau.