Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Cand se "rupe apa" ?

Ce fac atunci cand mi se „rupe apa” mai devreme?

image

In timpul sarcinii, copilul tau este protejat si captusit in interiorul uterului tau, intr-un sac de membrane umplut cu lichid amniotic. Daca sacul se rupe, atunci lichidul iese afara prin colul uterin si vagin. Acest proces este stiut ca fiind „ruperea apei”. Este numit ruptura brusca a membranelor.

Apa se rupe la majoritatea femeilor spre sfarsitul primului stagiu de travaliu. La aproximativ 1 din 10 femei apa se rupe la sfarsitul sarcinii dar inainte ca travaliul sa inceapa (membranele se rup inainte de termen si inainte ca travaliul sa inceapa sau PROM). La aproximativ 2% dintre femeile insarcinate, apa se rupe inainte ca ele sa ajunga in cea de-a 37-a saptamana de sarcina (PPROM).

Daca apa se rupe inainte ca tu sa intri in travaliu, nu te panica. Pune un absorbant pentru protectie. Acesta te va ajuta sa observi mai usor culoarea lichidului. Lichidul este aproape transparent, cu o tenta de galben, si este posibil sa fie putin patat cu sange.

Poate varia cantitatea de lichid pe care o poti pierde. Aceasta poate varia de la o prelingere mica pana la o izbucnire a unei cantitati mai mari. Poate fi un soc daca apa iese tasnind intr-o cantitate mare. Spre sfarsitul sarcinii, pot fi aproximativ 800 de mililitri de lichid.

Daca este o cantitate mare de lichid, un absorbant nu va face fata si va trebui sa folosesti un prosop. Acesta este mult mai practic, in special daca trebuie sa mergi cu masina catre spital. Totusi, vei vrea cu siguranta sa protejezi si scaunul masinii cu o folie de plastic.

Daca se prelinge o cantitate mica, din cand in cand, este important sa fii sigura ca nu e urina, acest lucru intamplandu-se spre sfarsitul sarcinii. (In experienta mea majoritatea femeilor stiu diferenta!)

Este important ca, indiferent de stagiul in care te afli in sarcina atunci cand ti se rupe apa, trebuie sa fii vazuta imediat de un doctor pentru o evaluare (chiar daca nu ai contractii). Odata ce s-a rupt apa a scazut si protectia ta impotriva infectiilor, care cateodata pot urca din vagin spre uter.

Unele spitale te vor admite la sectia de nastere, in timp ce altele te vor duce la o clinica prenatala sau o unitate de evaluare prenatala. Daca planuiesti sa ai o nastere acasa, sa iti suni moasa si ea va veni pentru a te ajuta.

Odata ce ai fost examinata si te afli minim in cea de-a 37-a saptamana de sarcina, poti sa alegi sa ti se induca fortat travaliul, de obicei dupa 24 de ore dupa ce s-a rupt apa sau sa astepti sa vezi daca intri singura in travaliu dupa 24 de ore. Aproape 9 din 10 femei, care sunt minim in cea de-a 37-a saptamana de sarcina, dau nastere in mod natural dupa maxim 48 de ore dupa ce li s-a rupt apa. Daca esti intre cea de-a 34-a si cea de-a 37-a saptamana de sarcina, ai posibilitatea de a fi indus fortat travaliul sau sa asptepti sa vezi daca intri singura.

Daca ai fost testata pozitiva asupra streptococului de grupa B in timpul sarcinii, situatia este putin diferita. Este un risc sa dezvolti o infectie a bacteriei daca a fost o diferenta mare intre momentul cand ti s-a rupt apa si ai intrat in travaliu. Deci, in acest caz, vei fi indusa fortat in travaliu cat mai curand posibil.

Daca totul merge conform planului, ar trebui sa fii libera sa mergi acasa oricand doresti. O abordare de „asteptam si vedem” poarta un mic risc de a dezvolta o infectie (aproximativ 1% dintre femeile carora li s-au rupt apa fata de 0,5% dintre celelalte femei). Intre timp, este sigur pentru tine si copil sa aveti o baie sau un dus. Nu trebuie sa intretii raporturi sexuale odata ce ti s-a rupt apa, deoarece aceasta mareste riscul de a dezvolta o infectie.

Va trebui:

  • sa fie verificate bataile inimii copilului si circulatia de o moasa sau de un doctor, odata la 24 de ore, pana cand intri in travaliu singura sau iti este indus
  • sa iti fie verificata temperatura odata la 4 ore in timp ce este treaza, pentru a vedea daca dezvolti o febra
  • sa verifici schimbari in mirosul si culorii lichidului amniotic, lucru ce poate indica o infectie
  • sa verifici daca bebelusul tau se misca ca de obicei
Daca ai orice semn de infectie sau febra (cum ar fi frisoane sau hiperemie faciala) sau ai observat o micsorare in miscarile copilului, vorbeste cu doctorul tau imediat. Daca o infectie este diagnosticata vei avea nevoie de antibiotice administrate intravenos si sa fii indusa in travaliu imediat.

Daca nu ai semnele unei infectii dar apa s-a rupt de mai mult de 24 de ore, iti va fi recomandata nasterea intr-un spital. Acest lucru se intampla deoarece este posibil sa fie nevoie ca bebelusul tau sa fie transferat la grija neonatala. Va trebui sa stai in spital minim 12 ore dupa nastere, deoarece copilul tau trebuie sa fie verificat de semne ce pot indica o infectie si vei fi rugata sa iti contactezi doctorul sau moasa imediat daca ai vreo legata de starea copilului tau in primele 5 zile.

Cu cat distanta intre ruperea apei si nasterea copilului este mai mare, cu atat creste si riscul. Daca nu ai semne ce indica o infectie dar apa s-a rupt de mai mult de 48 de ore, trebuie sa te gandesti serios la ceea ce vei face. Doctorul va discuta cu tine despre posibilitatea de a iti induce fortat travaliu sau daca vei mai continua sa astepti.