Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Greutatea mica la nastere

Greutatea scazuta a bebelusilor la nastere

image Cuprins

Ce inseamna greutatea scazuta la nastere?

Vei auzi de acest termen in cazul in care bebelusul tau cantareste 2.5 kg (2500 de grame) la nastere. Acest lucru se intampla in 7 din 100 de nasteri, conform unui studiu facut in Marea Britanie.

Daca bebelusul cantareste mai putin de 2.5 kg, atunci moasele, doctorii, asistentele descriu bebelusul ca fiind foarte mic sau unul cu greutatea scazuta. Acest lucru se intampla in cazul copiilor nascuti prematur. (Daca bebelusul tau este prematur, atunci situatia acestuia este diferita fata de cea a copiilor mici dar nascuti la termen sau intre saptamanile 37-42 de sarcina. Citeste articolele noastre depre copiii nascuti prematur pentru mai multe informatii.)

Uneori, descrierea unui bebelus ca avand o greutate scazuta la nastere nu este tocmai potrivita, intrucat se face comparatie cu media normala de greutate.

Care sunt cauzele unei greutati scazute la nastere?

Exista mai multe motive pentru care un bebelus are greutate scazuta la nastere. De exemplu, un bebelus poate prezenta aceasta situatie in cazul in care vorbim de o mostenire genetica.

Parintii care sunt mici de inaltime si au o greutate mai mica decat media europeana de greutate, pot da nastere unor copii care au greutatea mica. Daca acest lucru se intampla si in cazul tau, atunci informeaza moasa si medicul tau pentru a consulta si parerile acestora.

Conform unor studii, cazul copiilor cu greutate scazuta la nastere este mai des intalnita la parintii care au origini din India, Pakistan, Bangladesh, populatia din zona afro-caraibiana sau de origini africane in comparatie cu bebelusii nascuti din parinti cu origini europene.

Alte cauze ale greutatii scazute la nastere:

  • Nasterea prematura. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca bebelusii nu au avut suficient timp sa se dezvolte in pantecul mamei.
  • Greutatea scazuta la nastere se intampla in cazul gemenilor sau in cazul unei sarcini multiple, intrucat acestia nu au suficient spatiu sa se dezvolte in uterul mamei (pantec).
  • Uneori bebelusii sunt mici intrucat au mostenit probleme de sanatate, care pot cauza afectiuni sau imbolnaviri dupa nastere.
  • Exista posibilitatea unei probleme din cauza placentei, cauzata de preeclampsie, acea afectiune care reduce circulatia sangvina catre bebelus. Acest lucru poate duce la o slaba dezvoltare a fatului intrucat nu primeste o cantitate suficienta de oxigen si nutrienti.
  • O tensiune arteriala ridicata poate afecta circulatia sangelui de la placenta la fat, cauzand o greutate mica la nastere.
  • anemia in timpul sarcinii
Daca in timpul sarcinii ai suferit diferite afectiuni sau probleme emotionale, atunci exista posibilitatea ca acestea sa fi incetinit procesul de dezvoltare a fatului. Tipurile de probleme care pot conduce la o asemenea situatie sunt:
  • afectiuni cronice ale inimii, ale plamanilor sau rinichilor, diabetul zaharat
  • un ritm de viata solicitant si stresant
  • consumul de droguri, precum heroina sau cocaina
  • consumul exagerat de alcool
  • fumatul

In ce fel poate afecta bebelusul o greutate scazuta la nastere?

Sunt cazuri diferite in functie de fiecare copil in parte. Diferenta intre cazuri depinde de motivul care a cauzat o greutate scazuta la nastere si daca bebelusul tau s-a nascut prematur.

Din cauza unei greutati scazute la nastere, bebelusul poate intampina ulterior diferite probleme. Acesta poate suferi de:

  • un numar mare de celule rosii in sange, care face ca sangele sa devina dens (policitemia vera)
  • inhalarea primelor fecale (meconiu), ce cauzeaza probleme de respiratie
  • un nivel scazut de zahar in sange (hipoglicemie)
  • dificultate in a pastra o temperatura constanta
Este posibil sa fi auzit ca bebelusii cu greutate mica la nastere, pot avea inteligenta sub medie, dificultati de invatare sau probleme mentale sau comportamentale. De fapt, acestea se intrepatrund, astfel incat este dificil sa prezici care dintre acestea va afecta copilul pe viitor.

Exista anumite studii care au aratat efectele acestei probleme, insa in alte cercetari s-a evidentiat faptul ca bebelusii nascuti cu o greutate mica se descurca la fel de bine ca si cei care au o greutate medie la nastere, in special daca au primit suport din partea parintilor.

In orice caz, efectele unei greutati scazute la nastere asupra sanatatii fizice si mentale, au legatura stransa cu motivele care au cauzat aceasta situatie decat cu greutatea scazuta in sine.

Cum pot ajuta bebelusul?

Exista mai multe etape pe care poti sa le urmezi pentru a imbunatati inceputul dezvoltarii conditiei de sanatate a bebelusului.

  • Alapteaza bebelusul - este unul dintre cele mai indicate lucruri pe care le poti face pentru a il ajuta sa creasca si sa fie sanatos.
  • Asigura-te ca bebelusul primeste atentie medicala pentru dezvoltarea si cresterea sa.
  • Pe masura ce creste in varsta, o dieta nutritionista il poate ajuta sa se dezvolte in conditii sanatoase.
  • Vorbeste cu moasa, medicul generalist sau doctorul pediatru despre aspectele care te ingrijoreaza legate de bebelusul tau.