Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Hipertensiunea cronica in sarcina

Hipertensiunea cronica din timpul sarcinii

image Cuprins

Monitorizarea ta si a bebelusului

Indiferent de forma de prezentare a hipertensiunii, este important sa mergi frecvent la vizitele medicale astfel incat medicul sa te monitorizeze pe tine si pe bebelusul tau si sa observe orice problema, precum cresterea valorii tensiunii arteriale, semne de preeclampsie sau o dezvoltare scazuta a fatului.

De fapt, vei face mai multe vizite prenatale si analize de laborator pentru a monotoriza starea de sanatate. Fata de testele cu ultrasunete din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina, iti vor fi facute teste periodic in cel de-al 3-lea trimestru pentru a monitoriza dezvoltarea fatului si a valorii lichidului amniotic. Iti vor fi facute si teste precum (testul fetal nonstres sau profilul biofizic) si posibil si testul cu ultrasunete Doppler daca dezvoltarea fatului este lenta (pentru a verifica circulatia sangvina a fatului).

Daca oricand in timpul sarcinii, tensiunea arteriala inregistreaza valori prea ridicate, atunci vei fi spitalizata pentru a avea situatia sub control, si in cazul in care ai predispozitie pentru preeclampsie, atunci vei fi internata pana in momentul nasterii. In functie de starea ta de sanatate si a fatului, vei fi nevoita sa nasti inainte de vreme, chiar daca fatul este inca prematur.

Schimbari ale stilului de viata

Vei fi nevoita sa acorzi o mai mare atentie asupra consumului de sare: evita solnita, incearca sa consumi alimente cat mai proaspete in detrimentul celor preparate si procesate si verifica valorile alimentelor care contin sare. Daca nu ai urmat pana in prezent sfatul unui nutritionist si nu stii cum sa pastrezi nivelul recomandat de catre medic vis-a-vis de consumul de sare, atunci cere ajutorul unui dietetician pentru a te ajuta sa construiesti o dieta potrivita pentru tine.

Medicul, de asemenea, este posibil sa iti ceara sa reduci din activitatile zilnice si sa eviti exercitiile fizice. Daca fumezi sau consumi alcool, este cu atat mai important sa renunti la aceste vicii atata timp cat acestea afecteza si hipertensiunea.

Care sunt semnele de avertizare pentru a apela medicul?

De indata ce fatul tau va efectua miscari regulate, medicul iti va cere sa contorizezi numarul de lovituri ale acestuia. (Este o metoda indicata sa monitorizezi starea fatului intre vizitele prenatale). Anunta medicul daca fatul devine mai putin activ decat de obicei.

Medicul, de asemenea, iti va cere sa controlezi si sa masori tensiunea arteriala acasa. Iti va spune adesea sa faci acest lucru si va dori sa vada rezultatele la fiecare vizita. Iti va indica, de altfel, si care sunt valorile cand trebuie sa te prezinta la cabinet si care sunt cele pentru care trebuie sa mergi la spital.

De asemenea, suna medicul imediat daca prezinti:

  • orice durere de cap, in special cele severe, persistente sau apasatoare
  • o durere apasatoare in piept sau palpitatii ale inimii
  • ameteli
  • transpiratii faciale, ale ochilor, mai mult decat o usoara transpiratie a palmelor, transpiratii excesive sau spontane ale picioarelor sau a gleznelor (anumite transpiratii ale acestor membre sunt normale in perioada sarcinii) sau transpiratii ale pulpelor
  • o crestere in greutate mai mare de 1,8 kg pe saptamana
  • probleme de vedere, inclusiv vedere dubla, neclaritati, vederea de pete sau sclipiri de lumina, sensibilitate la lumina, sau pierderea vederii temporar
  • o durere puternica sau slabiciune in partea superioara a abdomenului
  • greturi si varsaturi (diferite de cele petrecute in primele luni de sarcina)

Ce se petrece dupa nastere?

Daca suferi de hipertensiune cronica, si daca mai este si severa, atunci risti unele complicatii, in timp ce sistemul cardiovascular regleaza toate modificarile din organismul tau dupa nastere-astfel incat dupa acest eveniment vei fi monitorizata indeaproape cel putin 48 de ore.

De asemenea, preeclampsia poate aparea chiar si dupa nastere, asa ca este bine sa instiintezi medicul daca observi cateva simptome ale afectiunii, chiar si dupa ce esti externata. Vei incepe din nou tratamentul pentru hipertensiune sau iti vei regla doza administrata. Instiinteaza medicul daca vrei sa alaptezi, intrucat acest lucru modifica tipul de medicamentatie care trebuie administrat.

In afara de tratamentul prescris si de vizitele regulate la medic, va trebui sa ai mare grija de tine si sa reduci riscul aparitiei unor complicatii ale hipertensiunii pe termen lung precum afectiuni ale inimii, ale rinichilor sau atac de cord. Incearca sa duci o viata sanatoasa, punand mai mult accent pe dieta si pe greutate, evitarea tutunului, si limitarea consumului de alcool.

Cand recuperarea postpartum este completa si medicul iti permite sa incepi efectuarea de exercitii, intreaba-l care este cel mai indicat exercitiu pentru situatia in care te afli si incearca sa il urmezi.




<< Prima parte