Hipertensiunea cronica din timpul sarcinii
Cuprins
Ce este hipertensiunea cronica?
Daca ai tensiunea arteriala ridicata (asa numita hipertensiune) inainte sa ramai insarcinata sau esti diagnosticata inainte sa ajungi in cea de-a 20-a saptamana de sarcina, in cazul acesta suferi de hipertensiune cronica. Un procent de 5% dintre femeile insarcinate sufera de aceasta afectiune.
Presiunea sangvina iti indica viteza cu care circula sangele prin artere. Masurarea are doua valori: numarul mai mare (tensiunea arteriala sistolica) reprezinta presiunea inimii generate pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe si numarul mai mic (tensiunea arteriala diastolica) reprezinta presiunea vaselor sangvine in care inima se umple cu sangele venit din restul organelor. Se considera o tensiune arteriala cu valori ridicate in timpul sarcinii in cazul in care se ajunge la valoarea de 140/90 sau peste aceasta valoare, chiar daca doar unul dintre numere prezinta un nivel mai ridicat. Tensiunea arteriala cronica se prezinta in cazul unei valori de 180/10 sau chiar mai mare.
Intrucat tensiunea arteriala poate varia, medicul iti va lua masuri ale tensiunii in moment diferite si va face o medie a datelor obtinute.
Hipertensiunea cronica nu este singura conditie care duce la cresterea presiunii arteriale in timpul sarcinii. Daca se dezvolta o tensiune ridicata dupa primele 20 de saptamani de sarcina, atunci vei fi diagnosticata cu hipertensiune indusa de sarcina. (Daca nivelul tensiunii arteriale nu va reveni la normal in urmatoarele saptamani dupa nastere, atunci ai suferit de hipertensiune cronica in tot acest timp).
Daca prezinti tensiune arteriala cu valori mari in timpul primelor 20 de saptamani ale sarcinii si un nivel ridicat de proteine in urina, in cazul acesta suferi de o afectiune numita preeeclampsie.
In ce fel afecteaza hipertensiunea cronica sarcina?
Prezenta hipertensiunii cronice creste riscul de a dezvolta preeclampsie. Preeclampsia care se dezvolta cand tu deja suferi de hipertensiune cronica este numita ”preeclampsia cu predispozitie”. Una din patru femei cu hipertensiune cronica si mai mult de jumatate din numarul de femei care sufera de aceasta afectiune vor dezvolta preeclampsia cu predispozitie in timpul sarcinii.
Un nivel ridicat al tensiunii arteriale poate cauza si o circulatie scazuta a sangelui prin placenta, diminuand oxigenul si nutrientii care ajuta la dezvoltarea fatului. Hipertensiunea cronica creste riscul aparitiei de complicatii ale sarcinii precum o dezvoltare intrauterina scazuta, nastere prematura, desprinderea prematura a placentei sau nasterea fatului mort.
Daca valoarea hipertensiunii cronice nu este ridicata, riscul aparitiei acestor complicatii in timpul sarcinii nu este atat de ridicat decat ar fi daca ai avea tensiunea arteriala in limite normale - acest lucru intamplandu-se daca nu ai alte probleme de sanatate, hipertensiunea cronica nu se va inrautati in timpul sarcinii si nu vei fi predispusa spre preeclampsie.
Cu cat este mai severa hipertensiunea cu atat creste si riscul pentru aparitia acestor probleme si dezvoltarea preeclampsiei. Riscul este cu atat mai mare cu cat suferi de mult timp de hipertensiune cronica si a afectat sistemul cardiovascular, sistemul renal sau alte organe, sau daca hipertensiunea cronica este un rezultat al unor antecedente de probleme medicale precum diabet, afectiuni ale rinichilor sau chiar lupus.
Cum poate fi controlata hipertensiunea cronica in timpul sarcinii?
Vorbeste cu medicii specialisti
In mod normal, daca primesti ingrijiri medicale pentru hipertensiune inainte de a ramane insarcinata, trebuie sa discuti despre planul de a ramane gravida cu medicul specialist care se ocupa de aceasta afectiune, si sa il instiintezi de acest lucru la prima vizita prenatala.
Printre alte lucruri, medicul iti va schimba medicamentatia pentru aceasta suferinta, intrucat anumite medicamente antihipertensive, precum inhibitorii ACE pot creste riscul aparitiei defectelor de nastere daca sunt administrate in timpul sarcinii. Medicul specialist iti va recomanda, de asemenea, sa consulti si un perinatologist (un medic care se ocupa de sarcini cu risc mare).
Daca acest lucru nu se intampla inainte de a ramane insarcinata, apeleaza la medicul specialist pentru a il informa despre medicamentatia administrata pentru aceasta afectiune. (Daca nu ai un medic de familie inca, contacteaza medicul care se ocupa de tratarea hipertensiunii). De asemenea, in functie de starea ta, iti va fi recomandat sa consulti un medic perinatologist.
La prima vizita medicala la ginecolog, il vei informa despre afectiunea de care suferi, si anume momentul instalarii, testele si investigatiile realizate dar si medicamentatia administrata pentru aceasta afectiune, medicamentele luate in trecut dar si cele luate in prezent. Este indicat sa trimiti o copie a analizelor medicale facute in acest sens (sau poti sa ai o copie la tine), astfel incat medicul iti poate analiza informatiile referitoare la valorile tensiunii arteriale din timp, precum si alte teste si evaluari medicale.
Testele si medicamentatia
Daca nu ai efectuat de curand analize care sa masoare valorile tensiunii arteriale si a numarului de proteine din urina, in cazul acesta medicul iti va recomanda sa realizezi un set complet de analize. Si in functie de conditia ta medicala si de analizele anterioare, iti va recomanda sa efectuezi un EKG, un consult oftalmologic, o preluare de urina din ultimele 24 de ore si probabil si alte teste. Daca este prima oara cand esti diagnosticata cu o asemenea afectiune, atunci iti va fi recomandata o evaluare completa, incluzand teste care sa releve conditiile instalarii hipertensiunii.
Daca suferi de o forma severa de hipertensiune, atunci vei continua sa iei medicamentatia indicata pentru aceasta afectiune. Medicul va fi nevoit sa schimbe medicamentatia obisnuita cu una mult mai sigura pentru sanatatea fatului, in special daca faci parte din categoria persoanelor carora li se administreaza inhibitori ACE.
Este posibil sa decida sa fii internata cateva zile astfel incat sa fii monitorizata indeaproape pana cand medicamentatia este reglementata si tensiunea arteriala este sub control. Este foarte important sa iti iei medicamentele, intrucat o hipertensiune severa necontrolata poate fi o afectiune greu de tratat si controlat.
Daca prezinti o forma usoara de hipertensiune cronica (fara alte complicatii, precum prezenta unor boli de rinichi sau diabet), atunci medicul iti va indica sa opresti tratamentul sau sa reduci doza. Neurmand un tratament temporar este putin probabil sa se cauzeze probleme in cazul in care prezinti o forma usoara a acestei afectiuni.
Daca in momentul de fata nu iei nici un tratament pentru hipertensiune, medicul iti va recomanda acest lucru. Tratamentul este indicat in aceasta situatie intrucat sarcina prezinta o scadere usoara a tensiunii la sfarsitul primului trimestru de sarcina si mentinandu-se pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru de sarcina, chiar daca va reveni la limitele normale la sfarsitul celui de al doilea trimestru. Si daca tensiunea inregistreaza valori foarte scazute, acest lucru poate conduce si la scaderea tensiunii din placenta.
In plus, studiile confirma faptul ca tratamentul pentru tensiune arteriala nu vor scadea riscul aparitiei unor complicatii in timpul sarcinii. Aceste lucruri fiind spuse, daca tensiunea arteriala inregistreaza valori foarte ridicate, este recomandat sa incepi un tratament (sau sa dozezi medicamentatia) pentru a te proteja de eventualele consecinte ale hipertensiunii.
Partea a doua >>