Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Cauzele tensiunii ridicate in sarcina

Studiile despre prezenta si cauzele tensiunii ridicate in timpul sarcinii

image

Conform studiilor recente, preeclampsia, acea boala care se remarca in timpul sarcinii, poate fi datorata luptei microscopice care se petrece in placenta intre celulele care provin de la genele tatalui si cele care provin din partea mamei.

Desi nu este prima cercetare care gaseste o legatura intre preeclampsie cu activitatea de celule din placenta, studiile recente adauga mai multe detalii despre mecanismul care poate cauza aceasta problema.

In timpul dezvoltarii prenatale, anumite gene se manifesta sau sunt reprimate, in functie de antigenele parintilor. In placenta, antigenele tatalui sunt cele care domina.

In cazul unei sarcini normale, celulele trofoblastice care provine de la tata, invadeaza si ataca vasele de sange care transporta sange de la mama in placenta. Celulele trofoblastice ataca peretii vaselor de sange, crescand nivelul de sange si conducand la cresterea fatului si in acest fel acesta va primi nutrientii de care are nevoie sa se dezvolte.

Dar in acelasi timp, celulele sistemului imunitar (limfocitele) se grabesc sa distruga invazia celulelor trofoblastice. Daca limfocitele distrug aceste celule, atunci nu va mai fi suficient sange care sa circule prin placenta, facand in asa fel incat nivelul tensiunii arteriale sa creasca.

Placenta este invelisul care mentine fatul in viata. Acest lucru se va realiza indiferent de situatie. Placenta contine un senzor, un microsistem care poate detecta cat de mult sange circula in interiorul sau. Daca nu este o cantitate indeajunsa de sange, atunci acest lucru va cauza hipertensiune.

Prin aceasta cercetare nu s-a investigat in mod special mecanismul, cu toate ca ,este un lucru deja stiut faptul ca blocarea circulatiei sangelui, a rinichilor va conduce catre o insuficienta renala, o alta categorie de crestere a tensiunii arteriale. Placenta, are un termostat propriu. Daca nu primeste indeajuns sange, presiunea va creste pentru a realiza acest lucru si pentru a impiedica sufocarea fatului.

Astfel, pentru a impiedica limfocitele care provin de la mama, celulele trofoblastice care provin de la tata vor crea o diversiune. Celulele trofoblastice produc o proteina (PP13), care iese din vasele de sange si traverseaza pana la uter.

Limfocitele se grabesc sa trateze aceasta inflamatie, ignorand celulele trofoblastice.

Toti ”aparatorii” mamelor se dizolva si se focalizeaza pe proteina PP13 in loc sa continue lupta impotriva celulelor trofoblastice. Acest lucru este destul de inselator.

Aceste descoperiri sunt publicate in numarul 11 din luna octombrie al revistei “Stiinte reproductive”.

In acest studiu, cercetatorii vorbesc despre tipurile de placenta ale femeilor din Statele Unite si Israel.

Printre primele rezultate s-a gasit ca nivelul de proteina PP13 este scazut in perioada de inceput a sarcinii, femeile fiind mai predispuse sa sufere de preeclampsie cateva luni mai tarziu, insa nu s-a descoperit inca in ce fel contribuie proteina PP13 la aparitia acestui lucru.

Lupta moleculara este condusa de celulele trofoblastice ale tatalui, care incearca crearea conditiilor pentru un copil mare, sanatos, in timp ce antigenele materne vor sa diminueze cresterea fatului astfel incat acesta sa fie suficient de slab pentru a putea iesi din vagin.

Mama nu vrea sa moara. Tatal vrea un copil mare, sanatos. Asa ca au facut un compromis. Daca celulele trofoblastice invazive sunt omorate, sangele nu va iesi din vasele sangvine si atunci fatul va muri. Daca genele tatalui castiga lupta si celulele trofoblastice pot sa ajunga in uter, copilul se va dezvolta prea mult si in cazul acesta, mama va muri.

Cercetarile adauga un plus teoriei legate de rolul celulelor trofoblastice in cazul preeclampsiei.

Faptul ca sistemul imunitar al mamei trebuie sa fie pacalit intr-un fel este logic, astfel cum s-ar mai putea ca placenta sau fatul sa ajute la apararea lor?. Placenta are un sistem foarte inteligent.

In orice caz, intelegerea mecanismul biologic care duce la aparitia preeclampsiei va conduce intr-un final la tratamente, chiar daca este nevoie de studii mai complexe pentru aceste descoperiri.

Preeclampsia apare de obicei in a doua jumatate a sarcinii. Majoritatea cazurilor prezinta o forma usoara, insa aceasta poate conduce spre eclampsie, sau pot conduce la un nivel ridicat al presiunii sangelui si a numarului de proteine din urina care provoaca rani si poate pune mama in pericolul lovirii sau afectarea unui organ intern. Singura solutie pentru a rezolva aceasta problema este nasterea fatului, afirma expertii.