Urinarea frecventa in timpul sarcinii
Cuprins
De ce trebuie sa ma duc la toaleta atat de des?
Este posibil sa fi observat o nevoie mai frecventa de a urina chiar inainte de a ramane insarcinata. De fapt, acesta este semnul cel mai comun dintre semnele timpurii ale sarcinii, incepand cu aproximativ 6 saptamani din primul trimestru de sarcina.
De ce aceasta schimbare? In scurt timp dupa ce ai ramas insarcinata, schimbarile hormonale fac ca sangele sa circule mai rapid prin rinichi, umplandu-ti, in acest fel, vezica mai des.
Mai mult decat atat, in timpul sarcinii tale, cantitatea de sange din corp creste pana cand vei avea cu 50% mai mult decat inainte sa fii insarcinata. Din aceasta rezulta ca o cantitate mare in plus de lichid este procesat de rinichii tai, care va ajunge, intr-un final, in vezica urinara.
In cele din urma, este posibil sa simti presiune asupra vezicii de la uterul in dezvoltare.
Este posibil sa observi ca noaptea te vei duce mai des sa urinezi. Acest lucru se intampla deoarece, atunci cand stai intinsa, o anumita cantitate din lichidul pe care l-ai retinut in picioare in timpul zilei ajunge inapoi in fluxul sanguin si, intr-un final, in vezica urinara.
Unele tratate despre sarcina spun ca vei simti o ameliorare in cel de-al 2-lea trimestru de sarcina, odata ce uterul tau se ridica din pelvis, dar cercetatorii nu sustin aceasta idee. De fapt, este posibil ca aceasta sa nu se intample in cel de-al 2-lea trimestru de sarcina.
Intr-un studiu in care a fost masurat cat de des si cat de mult au urinat femeile, cercetatorii au descoperit ca, de fapt, frecventa si volumul creste odata cu inaintarea in sarcina, fara nici un fel de ameliorare in cel de-al 2-lea trimestru de sarcina.
Nu lasa ca acest lucru sa te deprime, totusi. Te vei simti bine, cel mai probabil, in alte moduri, in timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina si, ca un rezultat, nu vei mai simti mersul la toaleta ca o corvoada.
Este ceva ce pot face in privinta acestui lucru?
Poti reduce numarul de calatorii la baie prin evitarea bauturilor care au un efect slab diuretic, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau alcoolul. (Desigur, oricum nu ar trebui sa bei alcool.)
Alt sfat: Atunci cand urinezi, apleaca-te in fata pentru a iti elibera completa vezica urinara.
Nu te inseta pentru a micsora numarul calatoriilor la baie. Este important pentru sanatatea ta, cat si a copilului tau, sa fii bine hidratata.
Vei vrea, probabil sa bei multe lichide in timpul zilei, dar sa te opresti cu cateva ore inainte sa adormi. Este posibil sa nu fie ameliorata starea, totusi. Asa cum zice o mama, „Este modul crud al naturii prin care te antreneaza pentru noptile nedormite ce urmeaza, odata ce se naste copilul!”
Cand semnaleaza o problema potentiala urinarea frecventa?
Vorbeste cu doctorul sau moasa ta daca simti dureri sau arsuri atunci cand urinezi – sau daca simti in continuare o nevoie de a urina chiar daca produci doar cateva picaturi. Aceasta poate fi un semn al unei infectii la nivelul tractului urinar. Conditiile de acest gen sunt cele mai comune tipuri de infectii bacteriene la femeile insarcinate si, daca sunt lasate netratate, pot duce la o infectie la nivelul rinichilor, travaliu prematur sau chiar amandoua.
Daca „ma tin” poate provoca incontinenta urinara?
Multe femei sufera de „incontinenta urinara de stres” in timpul sarcinii, insemnand ca ele pierd o anumita cantitate de urina atunci cand tusesc, rad, stranuta, ridica obiecte grele sau fac anumite exercitii fizice, cum ar fi alergatul. Este foarte posibil ca aceasta sa apara in cel de-al 3-lea trimestru de sarcina sau in perioada postnatala. Este posibil sa poti preveni ca aceasta conditie sa apara prin a nu iti lasa vezica sa se umple, deci nu trebuie sa ignori nevoia de a urina.
Facand exercitiile Kegel care intaresc musculatura planseului pelvin, se poate minimaliza stresul incontinentei. Este o idee buna sa incepi aceste exerctii la inceputul sarcinii si sa le continui si dupa ce ai dat nastere. (De fapt, este prudent sa le efectuezi toata viata!)
In cele din urma, tine minte sa iti golesti vezica inainte de a efectua exercitii fizice. Si, daca este necesar, poarta un absorbant pentru o eventuala picurare neasteptata (si tine absorbante curate in poseta).
Cand se va ameliora aceasta nevoie constanta de a urina?
Te poti astepta ca urinarea excesiva sa se termine odata ce s-a nascut copilul. Pentru primele zile postnatale, vei urina in cantitati mai mari si chiar mai des, deoarece corpul tau scapa de fluidul care este in plus, retinut in timpul sarcinii. Dar, dupa aproximativ 5 zile, nevoia de a urina ar trebui sa revina la normal.