Dureri abdominale in timpul sarcinii
Cuprins
Este normal sa ai dureri abdominale in timpul sarcinii?
In unele ocazii, multe femei se plang de disconfortul abdominal din timpul sarcinii si in timp ce poate fi inofensiv, el poate fi, totusi, un semn al unor probleme serioase. (Durerile abdominale severe sau persistente nu ar trebui niciodata ignorate)
Mai jos vom descrie cele mai comune cauze de dureri abdominale si disconfort in timpul sarcinii, dar nu incerca sa te diagnostichezi singura. Daca treci prin experienta unor dureri abdominale sau crampe impreuna cu mici sangerari, febra, frisoane, scurgeri vaginale, stari de lesin, disconfort in timpul urinarii, greata sau stari de voma sau daca durerea nu trece dupa cateva minute de odihna, trebuie sa intri in contact cu doctorul tau.
Ce probleme serioase pot cauza dureri abdominale in timpul sarcinii?
O sarcina extrauterina apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei in trompa uterina. Aceasta poate cauza crampe si alte simptome in timpul sarcinii.
Daca aceasta conditie este lasata netratata, ea iti poate pune in pericol viata. Trebuie sa vorbesti cu doctorul tau imediat daca ai urmatoarele simptome: dureri abdominale sau pelviene sau sensibilitati ale acestora, hemoragie vaginala (poate fi rosie sau maro, abundenta sau slaba, continua sau intermitenta), dureri care se inrautatesc in timpul activitatilor fizice, in timpul miscarilor intestinale, cand tusesti sau dureri la nivelul umarului.
Daca suferi de o hemoragie severa sau ai semnele unui soc (cum ar fi marirea pulsului, ameteala, stari de lesin sau esti palida, ai o piele lipicioasa), trebuie sa suni la ambulanta imediat.
Avortul spontan
Avortul spontan este pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani ale ei. Hemoragia vaginala este, de obicei, primul simptom, urmata de dureri abdominale ce apar dupa cateva ore sau zile.
Hemoragia poate fi slaba sau severa. Durerea poate fi persistenta sau nu, slaba sau pronuntata, si se poate simti ca o durere la baza spatelui sau presiune pelvina.
Trebuie sa iti suni doctorul daca ai vreun semn al avortului spontan. Daca suferi de durere sau hemoragie severa, trebuie sa te duci la spital imediat.
Travaliul prematur
Te afli in travaliul prematur daca incepi sa ai contractii care subtiaza sau dilata colul uterin, inainte de a ajunge la cea de-a 37-a saptamana de sarcina.
Trebuie sa vorbesti cu doctorul sau moasa ta imediat daca suferi de oricare dintre urmatoarele simptome, in cel de-al 2-lea sau cel de-al 3-lea trimestru de sarcina (inainte de a ajunge in cea de-a 37-a saptamana de sarcina):
- Se mareste cantitatea scurgerilor vaginale sau se schimba tipul ei (daca incepe sa fie apoasa, ca mucusul sau sangeroasa – chiar daca este roz sau nuantata cu sange)
- Hemoragie vaginala
- Dureri abdominale, crampe precum cele menstruale sau mai mult de 4 contractii intr-o ora (chiar daca ele nu dor)
- Dureri la baza spatelui, in special daca nu te-a durut spatele in trecut
Desprinderea placentei
Desprinderea placentei poate pune in pericol viata, fiind o conditie in care placenta ta se separa de uter, partial sau complet, inainte ca bebelusul sa se nasca.
Simptomele variaza mult la aceasta conditie. Desprinderea placentei poate cauza, uneori, o hemoragie brusca si evidenta, dar in alte cazuri este posibil sa nu se observe nici o hemoragie la inceput sau este posibil sa aiba loc o hemoragie slaba. Sau este posibil sa vezi un lichid sangeros atunci cand „ti se rupe apa”.
Este posibil sa ai o sensibilitate la nivelul uterului, dureri de spate sau contractii frecvente sau uterul poate sa se contracte si sa stea tare – ca o crampa sau o contractie care nu vrea sa dispara. Este posibil sa observi o scadere de activitate la copilul tau. In acest caz este necesara o ingrijire medicala.
Poti citi mai multe despre placenta in articolul : "Placenta: Cum functioneaza si ce este normal".
Preeclampsia
Preeclampsia este o tulburare complexa a sarcinii care cauzeaza schimbari asupra vaselor de sange si poate afecta anumite organe, precum ficatul, rinichii, creierul si placenta. Esti diagnosticata cu preeclampsie daca ai tensiunea mare si proteine in urina dupa cea de-a 20-a saptamana de sarcina.
Aceasta tulburare include simptome precum umflarea fetei sau in jurul ochilor, mai mult decat o umflare usoara a mainilor si o umflare excesiva sau brusca a picioarelor si gleznelor. (Aceasta conditie care retine apa poate duce la o ingrasare rapida.)
Atunci cand suferi de o forma severa a preeclampsiei, este posibil sa ai dureri intense in partea de sus a abdomenului sau o sensibilitate a acestuia, dureri severe de cap, tulburari de vedere (cum ar fi incetosarea vederii sau sa vezi pete), greata sau stari de voma. Daca ai aceste simptome de preeclamspie, trebuie sa iti suni doctorul sau moasa imediat.
Infectii ale tractului urinar
Daca esti insarcinata poti fi mai susceptibila la infectii ale tractului urinar, incluzand infectii la nivelul rinichilor.
Simptomele unei infectii ale vezicii urinare pot include dureri, disconfort sau arsuri in timpul urinarii, disconfort pelvian sau dureri abdominale la baza spatelui (deseori deasupra osului pubian), o nevoie frecventa si necontrolabila de a urina, chiar si atunci cand ai putina urina in vezica sau o urina tulbure, urat mirositoare sau sangvinolenta. Trebuie sa iti suni doctorul daca ai vreun simptom de acest gen, deoarece daca este lasata netratata o infectie a vezicii urinare, ea poate duce la o infectie a rinichilor si la un travaliu prematur.
Semnele care arata ca infectia s-a raspandit la rinichi – si ca ai nevoie de atentie medicala imediat – sunt: temperatura ridicata, de obicei cu frisoane sau transpiratie, dureri la baza spatelui sau in lateralul corpului sub coaste, pe una sau ambele parti (si este posibil ca durerea sa apara si la abdomen), greata sau stari de voma si puroi sau sange in urina.
Partea a doua >>