Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Testele de sange

Testele de sange de rutina in timpul sarcinii

image Cuprins

De ce imi vor fi facute teste de sange?

Testele de sange sunt o parte din rutina grijei prenatale. Cand te vei duce pentru programare, la doctorul tau, iti va cere sa efectuezi un test de sange.

Acest lucru se face pentru a verfica:

  • Grupa sangelui
  • Daca ai RH-ul pozitiv sau negativ
Daca nu ai nici o problema cu acest lucru, se va mai lua sange pentru:
  • Pentru a se vedea nivelul hemoglobinei. Hemoglobina are rolul de a purta oxigenul in corpul tau
  • Pentru a se verifica imunitatea ta la pojar
  • Pentru a se verifica daca ai sifilis sau hepatita B
  • Pentru a se verifica daca ai HIV/ SIDA.
Toate testele de sus sunt optionale. Doctorul iti va explica diferite aspecte ale lor pentru ca tu sa le poti accepta sau refuza.

In cele mai multe spitale, daca esti considerata ca avand un risc, sangele tau va mai fi testat si pentru anomalii asupra celulelor rosii din sange. Aceste anormalitati includ anemia de celule sau talasemie.

Aceste teste initiale de sange iti dau tie si doctorului tau informatii importante despre sanatatea ta. Ele pot arata anumite probleme asupra sarcinii tale.

Intr-un anumit punct in primul trimestru de sarcina, ar trebui sa ti se ofere un test de sange. Acesta poate spune care sunt sansele ca bebelusul tau sa aiba o anormalitate, cum ar fi sindromul Down. In cele mai multe spitale, testul de sange este combinat cu un test de translucenta nucala.

Translucenta nucala este unul din testele prenatale care are scop detectarea sindromului Down sau a altor malformatii congenitale de cord. De unul singur, acest test de translucenta nucala nu poate da un verdict. El reprezinta doar un motiv de suspiciune si trebuie insotit de teste suplimentare pentru a confirma o posibila problema.

Daca ai RH-ul negativ, sangele tau va fi testat de anticorpi timp de 28 de saptamani, o data la 4 saptamani, acest lucru depinzand de politica spitalului.

Ce teste de sange imi vor face la programare?

Grupa sangelui

Este foarte important sa iti stii grupa de sange, in cazul in care ai nevoie de o transfuzie in timpul sarcinii sau in timpul nasterii. Grupa 0 este cea mai comuna. Grupele A, B si AB sunt mai putin comune.

Factorul RH

Doctorul tau trebuie sa stie statusul RH-ului tau. Daca el este pozitiv (RhD pozitiv), atunci tu ai o proteina particulara la suprafata celulelor rosii din sange. Daca el este negativ (RhD negativ), atunci nu ai proteina respectiva.

Daca tu ai RH-ul negativ si tatal copilului il are pozitiv, atunci este o sansa mare ca bebelusul tau sa aiba RH-ul pozitiv. In acest caz, corpul tau poate produce anticorpi care vor ataca celulele rosii ale copilului. Injectia cu o substanta numita imunoglobina, oferita in cea de-a 28-a saptamana de sarcina, ar trebui sa previna ca acest lucru sa se intample.

Nivelul de fier

Un test de sange iti poate spune daca nivelul hemoglobinei este scazut, ceea ce ar putea fi un semn de anemie. Corpul tau are nevoie de fier pentru a produce hemoglobine, necesare pentru a cara oxigenul prin organism, in celulele rosii.

Daca suferi de anemie, doctorul tau iti va spune despre cele mai bune alimente bogate in fier pe care le poti manca. Carnea slaba si spanacul sunt cele mai bune surse. Este posibil ca doctorul sa iti prescrie tablete de fier sau sa iti recomande un tonic bogat in fier, care poate fi digerat foarte usor.

Nivelul tau de hemoglobina va fi verificat, din nou, in cea de-a 28-a saptamana de sarcina. Daca suferi mult de oboseala, doctorul tau iti va putea oferi un test de sange, mai devreme, pentru a vedea daca esti anemic.

Imunitatea la pojar

Majoritatea mamelor sunt imune la pojar. Ori au fost vaccinate impotriva lui, ori au avut aceasta boala cand erau copii.

Daca nu esti imuna, ar trebui sa te vaccinezi impotriva bolii odata ce copilul a fost nascut. Este foarte important sa eviti persoanele care poarta sau care ar putea purta aceasta boala, in timp ce esti insarcinata. Acest lucru trebuie facut deoarece inima, vazul si auzul copilului pot fi afectate, daca intri in contact cu boala in timp ce esti insarcinata.

Hepatita B

Poti fi un purtator al hepatitei B si sa nu stii niciodata. Un test de sange este, adeseori, singura metoda de a afla acest lucru cu siguranta. Daca bebelusul tau mosteneste aceasta boala inainte sau dupa ce acesta se va naste, ficatul lui poate fi afectat foarte grav.

Bebelusii care au riscul de a lua hepatita B de la mama lor pot fi protejati printr-o injectie cu un vaccin sau cu anticorpi, imediat dupa ce acestia se nasc.

Siflis

Din fericire, aceasta boala transmisa sexual este foarte rara in ziua de azi. Totusi, daca o ai si nu este tratata in timpul sarcinii, ea poate cauza anormalitati copilului. Sifilisul poate face ca bebelusul sa se nasca mort.

Testele de sange pentru detectarea sifilisului nu sunt sigure. Acest lucru se intampla deoarece este greu de distins intre bacteria care cauzeaza sifilisul si cealalta bacterie similara, care provoaca boli netransmise sexual.

Daca esti diagnosticata cu sifilis, vei fi tratata cu penicilina. Penicilina iti va proteja si copilul de aceasta boala.

HIV/SIDA

Toate femeile care sunt insarcinate au posibilitatea de a face un test pentru a detecta virusul HIV, dar el poate fi, totusi, refuzat. Daca descoperi ca ai aceasta infectie, pot fi facuti anumit pasi pentru a reduce sansa ca boala sa se transmita la bebelusul tau in timpul sarcinii, nasterii si dupa aceasta.

Voi fi testata pentru tulburari ale celulelor sangelui?

Ar trebui sa iti fie oferit un test de sange pentru anemia celulelor si talasemie la programarea care o ai la doctor, daca este vreo sansa sa ai aceste tulburari. Aceste tulburari ale celulelor te pot face anemica si pot fi transmise copilului.

Anemia celulelor este comuna in randul persoanelor descendente din Africa si africanilor din Caraibe. Talasemia este comuna in randul persoanelor descendente din Asia, zona Mediterana, centrul Europei si Africa.

Sunt diferite teste care pot fi facute pentru a detecta anemia celulelor, depinzand de cat de comuna este aceasta conditie in zona respectiva. Este posibil ca doctorul tau sa iti ofere sa completezi un chestionar despre originea familiei tale. Acesta ii va ajuta sa decida ce tip de test este mai bun pentru tine.

Ce fel de teste de sange imi vor mai fi oferite?

Toate femeile insarcinate ar trebui sa fie testate de anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down. Unul dintre cele mai sigure teste pentru detectarea acestei boli este testul de scanare combinata. Acesta consta in teste de sange si testul de translucenta nucala, la sfarsitul celui de-al 3-lea trimestru de sarcina.

Testul combinat (triplul test) este acum unul recomandat. El ofera o rata de risc mai sigura asupra bolii pe care o are copilul tau, spre deosebire de testul triplu sau cvadruplu al sangelui.

In unele zone este posibil ca testul combinat sa nu fie disponibil.

Testele de scanare nu pot spune cu siguranta daca bebelusul tau are o problema. Daca vrei sa fii sigura, trebuie sa faci un test de diagnostic, cum ar fi testul de vilus corionic sau amniocenteza.

Pot cere teste aditionale?

Testele pentru urmatoarele conditii nu sunt oferite ca o rutina, dar tu le poti cere daca vei crede ca detii un risc particular.

Toxoplasmoza este o infectie transmisa prin fecalele pisicii, pamant sau carne nepreparata. Daca ai aceasta infectie pentru prima oara in timpul sarcinii, poate dauna copilului tau, care este in dezvoltare. Acest lucru poate duce la un avort spontan sau poate cauza ca bebelusul tau sa se nasca mort. Cel mai bine este sa iei anumite masuri pentru a evita infectia.

Streptococul de grupa B poate face ca unii copii noi nascuti sa se simta foarte rau, daca prind aceasta boala in timpul sarcinii. Daca te ingrijorezi asupra acestui lucru, poti cere ca spitalul tau sa te testeze, spre sfarsitul sarcinii, intre cea de-a 35-a si cea de-a 37-a saptamana a ei. In acest mod, daca testul este pozitiv, pot fi facuti anumiti pasi pentru a preveni ca bebelusul tau sa fie afectat.

Daca ai un motiv bun sa crezi ca ai intrat in contact cu hepatita C, poti cere un test de sange pentru a detecta aceasta conditie. Poti avea urmatoarele riscuri:

  • Ai avut o transfuzie de sange inainte ca scanarea de sange sa fie introdusa, in 1992
  • Ai o istorie legata de medicamentele injectabile
  • Ai un tatuaj sau un piercing corporal
Daca ai, totusi, hepatita C, vei fi trimisa la consiliere si un specialist iti va prescrie un tratament.