Care este factorul RH-ului meu si cum imi poate acesta afecta sarcina?
Cuprins
Ce este factorul RH?
Atunci cand treci prin prima verificare prenatala, ti se vor oferi o serie de teste de sange de rutina. Unul dintre aceste teste este pentru a iti detecta grupa de sange (A, B, AB sau 0) si factorul RH-ului tau (pozitiv sau negativ).
Persoanele care au RH-ul pozitiv sau RHD-ul pozitiv au o proteina numita antigenul D, localizata pe suprafata celulelor rosii din sange. Persoanele care nu dispun de acest antigen, au RH-ul sau RHD-ul negativ. Majoritatea persoanelor au RH-ul pozitiv, dar acest aspect variaza in functie de originile etnice:
- 85% dintre persoanele din rasa alba cu origini europene au RH-ul pozitiv
- 94% dintre persoanele cu origini africane au RH-ul pozitiv
- 90% dintre persoanele cu origini asiatice au RH-ul pozitiv
Factorul RH conteaza doar atunci cand RH-ul unei femei este negativ iar al bebelusului care se afla in pantec este pozitiv (copilul mosteneste acest lucru de la tatal sau, care are RH-ul pozitiv). Daca o anumita cantitate din sangele bebelusului ajunge in fluxul tau sanguin, este posibil ca sistemul tau imunitar sa reactioneze asupra antigenului D din sangele copilului tau ca si cum ar fi un invadator si sa produca anticorpi impotriva lui. Aceasta este numita sensibilizare.
Sensibilizarea nu este, de obicei, daunatoare intr-o prima sarcina, dar atunci cand vei fi, din nou, insarcinata si daca bebelusul tau are RH-ul pozitiv, anticorpii din sistemul tau imunitar pot trece de placenta si vor ataca celulele rosii ale copilului tau, cauzandu-i acestuia anemie, icter sau in alte cazuri mai severe, insuficienta cardiaca sau hepatica. Aceasta conditie este numita boala hemolitica a noilor nascuti (HDN).
Cum a ajuns sangele copilului meu in fluxul meu sanguin?
Este o sansa ca sangele copilului tau sa ajung in fluxul tau sanguin daca ai o sarcina extrauterina, daca treci prin experienta unei hemoragii vaginale sau ai avut un avort spontan dupa 12 saptamani de sarcina sau in timpul prelevarii de probe a vilusului corionic (CVS), amniocenteza, varianta externa cefalica (ECV) – aceasta este facuta la copiii care au o pozitie anormala in pantecul mamei (cu picioarele inainte) sau dupa o lovitura puternica in zona stomacului tau.
Tu si sangele copilului tau veti intra, mai mult ca sigur, in contact unul cu celalalt la nastere, mai ales daca ai avut o nastere traumatica, o cezariana sau o indepartare manuala a placentei.
Pot fi preveniti anticorpii RH-ului?
Odata ce ai produs anticorpi, ei vor sta in sangele tau pentru totdeauna, deci este foarte important sa previi aparitia lor, in primul rand. Din fericire, acest lucru poate fi facut foarte usor, prin folosirea unei substante numita imunoglobina anti-D, care este injectata in muschi, de obicei in coapse.
Imunoglobina anti-D distruge foarte rapid celulele de sange ale copilului din sistemul tau circulator, inainte ca el sa poata sa produca anticorpi. Acest lucru inseamna ca tu nu vei avea anticorpi de acest gen in sistemul tau pentru a cauza boala hemolitica (HDN) in sarcina aceasta sau in urmatoarea.
Imunoglobina anti-D este folosita inca din anul 1969 si poate fi oferita dupa orice tip de sensibilizare. Datorita acestui lucru, boala hemolitica este foarte rara. Daca ai deja anticorpii in sistemul tau, nu ti se va oferi imunoglobina anti-D, deoarece ea este folosita pentru a preveni anticorpii sa se produca, nefiind capabila sa ii inlature.
De unde este obtinuta imunoglobina anti-D si cum poate ea sa ma afecteze pe mine sau pe copilul meu?
Imunoglobina anti-D este obtinuta din plasma: lichidul de culoare galbena din sange. Sangele vine de la donatori care au trebuit sa treaca de cel putin 2 interviuri asupra stilului de viata si istoria sanatatii inainte sa fie acceptati sub acest statut. Sangele este testat de HIV, hepatita B si C si este acceptat doar din zone unde nu exista boala Creutzfeldt-Jakob (CJD).
Producerea de imunoglobina anti-D in Marea Britanie este controlata strict pentru a exista o siguranta ca sansa de a transmite un virus de la donator la persoana care il primeste, este una foarte mica: sansa este estimata a fi 1 din 10.000 de miliarde de doze.
In unele cazuri, imunoglobina anti-D poate cauza o reactie alergica, dar acestea sunt foarte rare. Din acest motiv ar trebui sa stai la spital inca 20 de minute dupa ce ai primit injectia si sa raportezi imediat daca te simti rau. Imunoglobina anti-D nu iti va afecta copilul.
Cum voi sti daca am anticorpi in organism?
Doctorul tau iti va verifica sangele de anticorpi atunci cand te vei duce la vizita de rutina la inceputul sarcinii si apoi, iarasi, in cea de-a 28-a saptamana de sarcina. Inca de la introducerea imunoglobinei anti-D, numarul femeilor care au dezvoltat anticorpi a fost redus substantial si foarte rar sunt femei care au anticorpi de acest gen in sange.
Daca anticorpii sunt detectati in sangele tau, vei fi transferata la un specialist in medicina fatului. Specialistul iti va monitoriza copilul in cautarea unor semne de anemie. Aceasta poate fi tratata prin transfuzie de sange inainte ca el sa fie nascut, avand rezultate foarte bune, in majoritatea cazurilor.
De ce imi este oferita imunoglobina anti-D atunci cand nu am avut nici o hemoragie in timpul sarcinii?
Intre 1% si 1,5% dintre femeile care au RH-ul negativ dezvolta antigenul D in timpul sarcinii, datorita unei sangerari mici si neobservate a placentei. Acest lucru se intampla, de obicei, in ultimele 3 luni de sarcina, si deoarece sangerarea a fost intr-o cantitate mica, nu va trece nici o picatura prin vagin, deci nu vei avea cum sa iti dai seama.
Deoarece este o sansa ca acest lucru sa se intample, doctorii recomanda ca tuturor femeilor insarcinate care au RH-ul negativ sa le fie oferita imunoglobina anti-D, in cea de-a 28-a si in cea de-a 34-a saptamana de sarcina. Imunoglobina anti-D sta in corp doar pentru aproximativ 6 saptamani, si, din cauza aceasta, este nevoie sa fie repetata injectia. Daca vrei sa stii mai multe despre acest lucru, vorbeste cu doctorul sau cu moasa ta.
Ce se intampla dupa ce s-a nascut bebelusul meu?
Cand se va naste bebelusul tau, i se va face un test de sange pentru a determina statusul RH-ului lui. Sangele este luat din cordonul ombilical, deci copilul tau nu va avea nevoie de o injectie.
Daca RH-ului copilului tau este pozitiv, ti se va mai oferi o injectie de imunoglobina anti-D. Aceasta trebuie facuta in maxim 72 de ore de la nastere pentru ca raspunsul imunitar sa nu fie declansat. Ti se va mai lua sange din vena imediat dupa nastere, pentru a te testa de antigen. Daca sunt gasite cantitati mari, ti se va administra o doza mai mare de imunoglobina anti-D. Daca RH-ul bebelusului tau este negativ, ca si al tau, nu vei mai avea nevoie de o injectie de imunoglobina anti-D.
Discutati pe forum despre factorul RH