Durerea din timpul nasterii
Cuprins
Unele femei trec foarte usor prin procesul de nastere. Altele gasesc acest moment drept unul foarte chinuitor. Daca este o mamica obisnuita, atunci acesta este un aspect care te preocupa, si este firesc sa vrei sa stii la ce sa te astepti si cum sa te pregatesti.
Acestea sunt doua marturi posibile ale unor mamici care au nascut natural:
- Marturia 1: Cand a inceput travaliul, simptomele erau asemanatoare crampelor menstruale. In timpul orelor care au urmat, crampele au devenit
foarte incomode dar nu neaparat dureroase
. De fapt, ea a dat nastere fara nici un medicament pentru durere. Am fost surprinsa ca nu a fost depasit nivelul meu de toleranta, care este foarte scazut
.
- Marturia 2: A fost cu totul alta poveste pentru alta mamica. Dupa jumatate de ora dupa ce a fost indus fortat travaliul, au aparut dureri mari si nu au disparut pana cand a fost nascut copilul.
Am crezut ca voi muri. Au fost cele mai dureroase 7 ore si 55 de minute din viata mea
, desi a zis ca atunci cand si-a vazut fiul, pentru prima oara, ca a meritat toata durerea.
Poate parea surprinzator cum 2 femei pot avea experiente atat de diferite. Dar durerea din timpul travaliului variaza dramatic de la o femeie la alta si chiar de la o sarcina la alta. Pana cand vei da nastere, nu stii exact ce durere vei avea.
De ce apare durerea in timpul travaliului
Durerea in timpul travaliului este cauzata de contractia muschilor uterini si de presiunea exercitata asupra colului uterin. Tocmai pentru a intari acesti muschi si a minimiza durerile la nastere au loc contractiile Higgins pe care le-ati experimantat inainte, ca un fel de antrenament al organismului. Alte dureri pot fi date de presiunea asupra vezicii si asupra intestinelor, presiune exercitata de capul copilului asupra canalalui de nastere.
Uterul este un organ muscular care se contracta puternic pentru a scoate copilul afara, iar acele contractii sunt sursa primara a durerii din timpul travaliului. De fapt, relatarile arata ca nu atat contractiile in sine sunt resimtite ca fiind cea mai puternica durere, ci faptul ca acestea urmeaza sa vina si faptul ca pe masura ce travaliul avanseaza distanta dintre contractii se scurteaza.
Sunt o multime de factori care influenteaza intensitatea durerii resimtite, precum puterea contractiilor (acestea se maresc in timpul travaliului), daca ai luat Pitocin (cauzeaza contractii mai puternice), marimea si pozitia copilului in pelvis, daca este cu fata in sus sau in jos (pozitia ideala de nastere) si viteza cu care are loc travaliul. In afara de strangerile musculare intense din abdomen si, cateodata, din tot trunchiul si zona pelviana, s-ar putea sa simti presiune pe spate, perineu, vezica si intestine. Toate acestea se combina pentru a intensifica durerea.
O combinatie a experientelor de viata si genetica determina pragul durerii tale sau abilitatea de a rezista (si aceasta avand un rol important). Suportul social (sau lipsa lui), frica, anxietatea, precum si povestile pozitive sau negative despre travaliu, toate pot contribui asupra a cum percepi tu durerea. Mai mult decat atat, probabil nu iti poti coordona capacitatea innascuta de a face fata durerii.
La acestea se pot adauga si o serie de factori "jenanti" despre care poate ati auzit, cum ar fi eliminarea necontrolata de fecale, vomitatul, exitatia sexuala, etc. Cu cat sunteti mai informata despre toate aceste aspecte, cu atat mai usor veti trece peste travaliu, stiind ce este firesc si normal si ce nu.
Daca pragul la care poti suporta durerea este scazut, considera ideea de a iti rezerva un ajutor de travaliu. Studiile arata ca femeile care dau nastere cu o moasa, folosesc mai putine medicamente, scazand sansa de a avea o cezariana si ca acestea obtin o satisfactie mai mare din experienta de nastere fata de celelalte femei. Cand o femeie se simte vulnerabila si are dureri, un expert in doula o poate ajuta sa se simta iubita, ceea ce mareste capacitatea ei de a face fata travaliului. Tot pentru a va pregati mental si fizic puteti opta sa va inscrieti la cursuri LAMAZE.
Cum se schimba durerea
Durerea din timpul travalului creste treptat, de obicei, pe masura ce treci prin stagiile travaliului. De aceea se vorbeste despre "viteza travaliului", ca fiind unul din cei mai importanti factori pentru o nastere usoara si fara dureri.
Inceputul travaliului (pana la 8 ore sau mai mult): Colul uterin se dilateaza sau se deschide pana la 3 sau 4 cm si incepe sa se subtieze. In mod normal, contractiile slabe sau moderate dureaza intre 30 si 60 de secunde si momentul in care apar variaza intre 5 minute si 20 de minute, devenind mai puternice si mai frecvente.
Travaliul activ (aproximativ intre 2 si 8 ore): Contractiile continua sa devina mai durabile, mai puternice si mai apropiate intre ele, iar dilatatia colului uterin a ajuns la 7 cm. Acesta este momentul in care femeile cer, de obicei, medicamente impotriva durerii, desi, uneori, ele sunt administrate mai devreme.
Tranzitia (pana la o ora): Durerea tinde sa fie mai puternica in momentul in care colul uterin este la finalul dilatatiei, ajungand la 10 cm. In plus fata de contractii, mai poti simti durere la nivelul spatelui, in zona inghinala, pe coapse, precum si o stare de greata.
Impingerea (de la cateva minute pana la cateva ore): Durerea intensa este eclipsata de o presiune majora in timp ce simti o mare dorinta de a iti naste copilul – unele femei descriu acest lucru fiind „ca si cum ai scoate un pepene sau o bila de bowling din tine”. Desi durerea continua, multe dintre femei spun ca impingerea este o ameliorare deoarece le ajuta la scaderea presiunii. Atunci cand capul copilului iese afara sau devine vizibil, este posibil sa simti o senzatie de arsura sau de intepatura in jurul deschiderii vaginale, in timp ce acesta se intinde.
Scoaterea placentei (pana la 30 de minute): Acest stagiu tinde sa fie, de obicei, usor, deoarece contractiile slabe scot placenta afara. In acest moment tu esti, cel mai probabil, atenta la copilul tau.
Masurile de confort pot ajuta
Daca vrei sa optezi pentru o anestezie epidurala sau alt tip de medicamentatie, trebuie sa sti ca exista si tehnici de relaxare specifice care te pot ajuta sa faci fata durerii. Incordarea este cea care de multe ori te impiedica sa ai un travaliu rapid.
Respiratia ritmica, vizualizarea, meditatia, auto-hipnoza si alte strategii de relaxare sunt predate la anumite cursuri, precum Lamaze, metoda Bradely (cunoscuta si ca Nasterea Asistata de Sot) si tehnica de HypnoBirthing, acestea putand ajuta la calmarea psihicului si la relaxarea muschilor. Daca dati o cautare pe google sigur gasiti o multime de astfel de cursuri la care sa va inscrieti.
Alte tehnici eficiente pentru diminuarea durerii din timpul travaliului includ masajul, mersul, dusuri si/sau bai si a aplicarea de comprese cu gheata si/sau calde. De asemenea, va poate ajuta inclusiv schimbarea pozitiei. Trebuie sa aveti incredele in corpul si instinctele dumneavoastra si sa actionati in directia in care va duc acestea.
Daca ai in plan sau nu sa folosesti medicamente contra durerii sau nu, incearca sa fii "open-minded". Nimeni nu stie de ce va avea nevoie decat in momentul in care trece prin acea experienta. Trebuie sa iti oferi posibilitatea sa iti schimbi planul oricand simti nevoia.
Tine minte ca orice optiune are avantajele ei. In timp ce medicamentele iti pot ameliora durerile simtite in timpul nasterii, nasterea naturala fara anestezice iti poate da un sentiment puternic de realizare.
Este justificata „vina epidurala”?
Unele femei se simt vinovate ca au optat pentru folosirea de medicamente in timpul travaliului, ca si cum au esuat sau au pus viata lor sau a copilului in pericol. De fapt, medicamentele epidurale sau altele specifice pentru indepartarea durerii sunt chiar sigure. Exista chiar un studiu care spune ca utilizarea anesteziei epidurale reduce riscul de depresie post-partum. Cea mai buna cale pentru a scapa de aceasta asa zisa vina este sa va iertati pe voi insiva, sa va concetrati asupra copilului si sa va bucurati de faptul ca sunteti mamica.