Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Riscurile asociate tratamentului de fertilitate

Riscurile tratamentului de fertilitate

image Cuprins

Riscurile fizice

Precum toate tratamentele medicale, tratamentul de fertilitate poarta anumite riscuri iar doctorul tau ar trebui sa le discute cu tine inainte de a il incepe.

Riscurile pot include o reactie adversa la medicamentele folosite si, de asemeni, riscurile asociate cu sarcina. Alte riscuri, printre care unele nu sunt, inca, intelese in totalitate, au legatura cu bebelusii nascuti ca rezultat al tratamentului.

Reactia la medicamente

Ce este: O reactie slaba la medicamentele de fertilitate

Simptomele: Bufeuri de caldura, deprimare si irascibilitate, dureri de cap si neliniste

Ce este de facut: Trebuie sa intri in contact cu clinica ta daca ai vreo reactie neasteptata la tratament, aceasta trebuind sa iti lase un numar de urgenta. Intotdeauna este mai bine sa suni decat sa iti faci griji.

Nasterile multiple

Nasterea cu mai multi copii (gemeni, tripleti sau mai multi copii) este singurul risc major asociat cu tratamentul de fertilitate.

Organizatia HEFA au impus o restrictie asupra numarului de embrioni care pot fi transferati prin procedeul de fertilizare in vitro, pentru a micsora sansa unei nasteri cu mai multi copii.

Nasterile multiple poarta riscuri atat pentru mama cat si pentru copiii care nu au fost nascuti. Bebelusii au o sansa foarte mare sa se nasca prematur si sa aiba o greutate mica la nastere.

Studiile au arata ca riscul decesului unui bebelus inainte ca acesta sa se nasca sau in prima saptamana de viata a lui, este de 4 ori mai mare la o sarcina cu gemeni fata de una cu un singur copil. Pentru tripleti, riscul este de 7 ori mai mare fata de o sarcina cu un singur copil.

Riscul de a dezvolta o paralizie cerebrala este de 5 ori mai mare pentru o sarcina cu gemeni si de 18 ori mai mare pentru tripleti, fata de o sarcina cu un singur copil.

Clinica ta ar trebui sa discute cu tine despre aceste riscuri atunci cand tu te decizi asupra numarului de embrioni pe care ii vrei transferati in tratament.

Reducerea sansei de nasteri multiple – o metoda de a reduce substantial riscurile asociate cu nasterile multiple este de a transfera un singur embrion, deci sa fii sigura ca discuti cu clinica ta despre aceasta optiune.

Sindromul ovarian de hiper-stimulare (OHSS)

Ce este: Este o potentiala reactie periculoasa la medicamentele de fertilitate folosite pentru a stimula producerea de ovule.

Este foarte rar ca aceasta complicatie sa apara la folosirea medicamentelor slabe de fertilitate, cum ar fi clomifen. Chiar si cu medicamentele mai puternice, precum gonadrotofine, simptomele sindromului ovarian de hiper-stimulare sunt slabe.

Atunci cand un grup mare de ovule sunt stimulate sa creasca, in cazul fertilizarii in vitro si injectiei intra-citoplasmatice de sperma, doar 5% dintre pacienti dezvolta unele simptome.

Scanarea de serie a ovarelor este o metoda folosita de personalul clinicilor pentru a verifica daca risti sindromul ovarian de hiper-stimulare (OHSS).

Simptome: Se umfla stomacul si apar dureri stomacale. In cazurile grave apare greata, varsaturi, dureri de stomac severe si umflarea lui, dificultati de respiratie, stari de lesin si scaderea cantitatii de urina eliminata.

Pacientii care dezvolta simptome puternice ale sindromului ovarian de hiper-stimulare patesc acest lucru dupa extragerea primului ovul. Se dezvolta chisturi pe ovare si lichidul se aduna in abdomen.

In cazuri severe (aproximativ 1 – 2%) ovarele tale devin umflate si lichidul poate dilata abdomenul si, foarte rar, cavitatea toracica.

In unele cazuri, sindromul ovarian de hiper-stimulare (OHSS) poate ameninta viata.

Ce este de facut: Daca treci prin experienta oricarui simptom de mai sus trebuie sa intri in contact cu clinica ta imediat. Niciodata sa nu crezi ca irosesti timpul acesteia.

Sarcina extrauterina

Ce este: Atunci cand un embrion se implanteaza in exteriorul uterului. Cel mai comun loc in care se implanteaza embrionul, dupa uter, este in trompa uterina. In unele cazuri, sarcina extrauterina se poate dezvolta in ovare.

Sansa de a avea o sarcina extrauterina pare sa fie mai mare la femeile care au urmat tratamentul de fertilizare in vitro, in special daca ele au avut deja anumite probleme care le-au afectat trompa uterina.

Simptomele: Primul simptom este, de obicei, o durere la baza abdomenului, continuata de o hemoragie vaginala de culoare neagra-maro sau scurgeri vaginale de culoare rosie. Odata cu inaintarea in sarcina, creste si durerea.

Riscul major este acela ca sarcina extrauterina poate rupe trompa uterina cauzand o hemoragie interna.

Ce poti face: Clinica ta ar trebui sa iti ofere un test de sange pentru a verifica hormonul de sarcina, hCG. Clinica ta ar mai trebui sa iti ofere o scanare o data la 6 saptamani, pentru a verifica bataile inimii copilului si pentru a se asigura ca bebelusul se dezvolta sanatos, in uter.

Vorbeste cu doctorul tau imediat daca simti vreo durere la nivelul stomacului sau daca treci prin experienta unei hemoragii vaginale, la inceputul sarcinii.

Malformatii congenitale

Riscul de a avea o malformatie congenitala, in populatia generala, este foarte scazut: 2% dintre copiii din Europa au fost nascuti cu o malformatie congenitala. Desi unii cercetatori sustin ca tratamentele de fertilitate pot fi asociate cu o sansa crescuta de a dezvolta o malformatie congenitala, riscul ramane, totusi, mic.

Cercetarile din prezent nu arata cu certitudine ca orice crestere a riscului de a avea o malformatie congenitala este asociata cu tratamentele de fertilitate. Nu se pot ignora alte cauze, precum fertilitatea scazuta la parinti, varsta lor si alti factori care nu au fost explorati.

Cercetarile in acest domeniu sunt in decurs si, in scopul de a face pacientii sa inteleaga riscurile tratementului de fertilitate, aceste de tipuri de cercetari sunt in in permanenta revizuire.