Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Riscurile unui avort

Riscurile avortului

image Cuprins

Riscurile fizice

Aproximativ 10% dintre femeile care trec prin experienta unui avort, pentru prima oara, sufera unele complicatii fizice, conform unui studiu efectuat de Jurnalul American de Sanatate Publica. Majoritatea complicatiilor fizice se dezvolta datorita unei evacuari incomplete a uterului, unor infectii sau a unei rani cauzate de un instrument folosit in procesul de avort. Riscul unor complicatii mai mari creste odata cu trecerea in trimestrul al 2-lea de sarcina.

Hemoragie excesiva

Este normal sa ai o hemoragie, dupa un avort. Dar cand acest lucru este in exces sau necontrolat (aceasta se intampla, cel mai des, daca uterul este perforat sau colul uterin este rupt), s-ar putea sa fie nevoie de o transfuzie de sange. Aproximativ 1% dintre femei au nevoie de o interventie chirurgicala pentru a opri hemoragia.

Infectia

O infectie pelviana poate duce la o febra mare, cicatrizarea unor organe si s-ar putea sa fie necesara o internare intr-un spital. Mai mult decat atat, boala inflamatorie pelviana, cauzata de o bacterie care intra in corp in timpul sau dupa un avort, se poate extinde din colul uterin pana la uter, in trompele uterine si la ovare. Resturile de fetus sau plancenta care au ramas in corpul femeii (acesta este numit avort incomplet), pot conduce la dezvoltarea unei infectii ce necesita repetarea procedurii de avort. Unele persoane au murit din cauza septicemiei (infectie totala a corpului).

Col uterin incompetent

In timpul unei sarcini normale, colul uterin ramane inchis, pana la momentul nasterii. Un col uterin incompetent este acela care se deschide prematur, in timpul sarcinii. Acest lucru mai este referit ca fiind o incompetenta de col uterin. Deschiderea cu forta a colului uterin, din cauza mai multor avorturi, il poate deteriora sau slabi, cauzand avorturi spontane sau dificultati in mentinerea greutatii copilului.

Perforarea uterului, intestinelor si a vezicii urinare

Instrumentele folosite in procedeul de avort pot perfora organele abdominale si este posibila necesitatea unei interventii chirurgicale, pentru a repara deteriorarea. In unele cazuri, este nevoie sa se scoata uterul din corp (histerectomie).

Cicatrizarea

Un embrion fertilizat cauta sa se implanteze singur in tesutul moale din uter. Unele instrumente folosite in procedeul de avort pot cicatriza uterul, precum tuburile de absorbtie, daca o infectie este prezenta in timpul avortului. Tesutul cicatrizat poate impiedica embrionul sa se implanteze, cauzand un avort spontan sau alte complicatii.

Sterilitatea

Jurnalul de Epidemiologie si Sanatate Comunitara spune ca femeile care au trecut printr-un avort, isi dubleaza riscul sterilitatii in viitor.

Cancerul la sani

Legatura dintre avort si cancerul la sani a fost subiectul unui studiu. In 2003, Institutul National de Cancer a fost convocat pentru a evalua dovezile. O analiza globala, la aproximativ 83.000 de femei, a fost facuta, pentru a gasi legatura dintre avort si cancerul la sani. Rezultatul acestui studiu a aratat ca riscul cancerului la sani nu creste daca ai avut un avort. Studiile facute dupa acesta au aratat acelasi lucru, suportand rezultatul.

Sarcina extrauterina

Avortul creste riscul de sarcini extrauterine (o sarcina care se dezvolta in afara uterului, cel mai des in trompa uterina). Sarcinile extrauterine pot, in schimb, sa reduca fertilitatea si pot cauza chiar moartea.

Complicatiile aparute din cauza anesteziei

Folosirea anesteziei generale in timpul unui avort poate duce la pierderea tonusului muscular uterin, lucru ce poate cauza o hemoragie masiva. Pot aparea alte complicatii, precum hipoxie (o parte a corpului poate fi privata de o furnizare normala a oxigenului) si dificultati in a respira. Anestezia locala poate duce la complicatii, precum crize, stop cardiopulmonar, reactii alergice sau o reactie severa a intregului corp.

Moartea

Statistici recente de la Centrele de Control ale Bolilor au raportat mai putin de 1 moarte din 100.000 de avorturi legale, din cauza complicatiilor. Desi sunt rare, avortul poate cauza moartea, datorita hemoragiilor, infectiilor, deteriorarilor de organe sau altor complicatii. Pe termen lung, femeile care au trecut prin procedeul de avort, au riscul de 4 ori mai mare sa moara in anul de dupa nastere, decat femeile care duc sarcina la sfarsit. Majoritatea cazurilor (desi, nu toate) sunt asociate cu unele cazuri de suicid, ranire, accidente si crime.

Riscuri emotionale si psihologice

Un numar destul de mare de femei trece prin experienta unor dificultati emotionale si psihologice, dupa un avort. Un studiu recent arata ca mai mult de 85% dintre femei care au trecut prin procedeul de avort, au avut cel putin o reactie negativa datorita lui, cum ar fi tristete, suferinta, regret sau dezamagire. Aproximativ 35% dintre femei, au raportat minim 5 reactii negative. Aproximativ 10% dintre femei au dezvoltat complicatii psihiatrice serioase.

Depresia si anxietatea

Femeile care au trecut prin experienta unui avort, au cu 65% mai multe sanse de a dezvolta o depresie clinica, fata de celelalte femei. Femeile care nu au trecut niciodata prin experienta de anxietate, au cu 30% mai multe sanse sa intre in contact cu ea in viitor, daca au trecut prin procedeul de avort.

Abuzul de substante

Femeile care nu au abuzat de o substanta in trecut, au o sansa de 5 ori mai mare sa apeleze la alcool sau la un tip de drog, dupa ce au trecut prin experienta unui avort. Intr-un studiu, 60% dintre femei au recunoscut ca au marit cantitatea de alcool de care abuzau, dupa ce acestea au avortat.

Probleme de somn

Mai mult de 1/3 dintre femeile care au avortat au insomnii si cosmaruri.

Tulburari de alimentatie

39% dintre femeile care au avortat, trec prin experienta unor tulburari, precum bulimia, mancat in exces sau anorexie nervoasa.

Dificultati relationale si sexuale

Cel putin 7 studii documentate au raportat ca femeile care au avut cel putin un avort, au relatii foarte scurte si sunt mai predispuse sa treaca printr-un divort. Mai mult decat atat, aproximativ 50% dintre femeile care au avortat, au dificultati mari de a ramane intr-o relatie, ele avand o anumita aversiune fata de barbati, fata de sex, sexul fiind dureros.

Avorturile repetate

Printre femeile care trec, in acest moment, printr-un procedeu de avort, in Statele Unite ale Americii, mai au deja un avort, in trecut. Avortul mareste sansa ca o femeie sa aiba un avort spontan.

Fumatul

Femeilor care trec prin experienta unui avort, li se dubleaza sansa de a se apuca de fumat.

Suicidul

Femeile care au avortat, au o sansa de 6 ori mai mare de comite suicid, spre deosebire de celelalte femei.

Sindromul stresului de dupa avort (PASS)

Femeile care au un avort si care au niste simptome anume sunt diagnosticate cu sindromul stresului de dupa avort. In ziua de azi, acest sindrom este acceptat ca un subgrup al tulburarii de stres post-traumatic (o conditie declansata de o experienta traumatica in care victima este in imposibilitate de a face fata). Sindromul stresului de dupa avort poate include simptome precum depresia, incapacitatea de a functiona normal, de gestionare a responsabilitatilor personale, auto-vatamare, comportament distructiv, ganduri de sinucidere si dorinta de a ramane insarcinata.

Alte riscuri psihologice si emotionale asociate cu avortul pot include dificultati in a functiona normal (continuarea studiilor, a muncii sau responsabilitati in familie), abuz de copii, evitarea contactului uman, irascibilitate, izbucniri de furie si comportament violent.