Luna a noua de sarcina
Cuprins
Pregateste-te sa te intalnesti cu bebelusul tau!
Cand esti insarcinata in luna a noua, te gandesti ca burta ta nu poate deveni si mai mare, insa te inseli. Vestea buna este ca vei inceta sa iei in greutate.
Desi in ultimele saptamani a fost destul de dificil, trebuie sa nu uiti ca in cateva zile sau saptamani vei putea sa iti tii in brate bebelusul si toate simptomele si disconfortul vor ramane in urma.
Pana atunci, trebuie sa te relaxezi si sa te pregatesti pentru marele moment. Termina cautarea si decide-te asupra unui nume pentru copilul tau.
La ce sa te astepti in a noua luna de sarcina?
Majoritatea femeilor simt copilul cum ajunge in zona pelvisului si in acest fel este normal sa simta presiunea si mai mult. Din moment ce aceasta luna reprezinta sfarsitul sarcinii, ar trebui sa te asiguri ca ai in vedere toate semnele nasterii, precum contractii dureroase sau ruperea apei. Nu te astepta ca cel mic sa vina pe lume atunci cand era planuit.
Ea sau el se va naste atunci cand va fi momentul, fie ca acesta este inainte, fie ca este dupa data programata. In cazul in care crezi ca au inceput durerile nasterii, trebuie sa suni doctorul. Daca esti insa sigura, mergi direct la spital.
Simptomele din luna a noua de sarcina
1. Umflaturi
In timpul celei de-a noua luni este posibil sa te confrunti cu umflaturi la extremitati, precum maini sau picioare. Ele sunt cauzate de presiunea pe care bebelusul o exercita asupra corpului tau. In cazul picioarelor, trebuie sa le ridici si sa le odihnesti pe cat de mult posibil si trebuie sa te asiguri ca nu mergi prea mult. Cand decizi, totusi, sa iesi la o plimbare, sa iti iei papuci comozi.
2. Hemoroizi
Acesta este unul dintre cele mai iritante simptome din cele noua luni de sarcina. Hemoroizii apar pentru ca exista o anumita presiune ce vine de la bebelus. Venele pot sa opreasca uneori sangele, asa ca se formeaza hemoroizii. Ei pot duce insa la mancarimi dureroase. Un bun remediu este folosirea cremelor. Vestea buna este ca hemoroizii dispar dupa nastere.
3. Respiratie mai usoara
Cu siguranta ai avut probleme in ultimele luni cu respiratia, insa acest lucru e pe cale sa se schimbe, pentru ca plamanii tai vor avea mai mult loc in care sa se intinda. In acest fel, vei respira mai bine si iti va fi mai usor sa desfasori activitatile zilnice, dar nu trebuie insa sa devii prea activa.
5. Schimbari ale culorii pielii
Exista foarte multe schimbari hormonale in corpul tau, iar ele sunt vizibile prin culoarea pielii. In unele cazuri, femeile pot observa pete pe piele. Desi acest lucru nu se intampla foarte des, viitoarele mamici vor avea cu siguranta sfarcurile si zonele din imprejurul acestora mai inchise la culoare, iar venele de pe sani vor fi mai proeminente.
6. Contractiile Braxton Hicks
Sa ai contractii Braxton Hicks in ultima luna a sarcinii nu este ceva nou, dar ele sunt mai frecvente in lunile anterioare. Ar trebui sa fii atenta la aceste contractii, pentru a iti da seama cand incep cele adevarate. In mod normal, contractiile adevarate sunt mult mai dureroase.
7. Scurgeri ale sanilor
In cazul in care nu te-ai confruntat cu scurgeri la nivelul sanilor pana acum, probabil ca in luna a noua vei descoperi si acest simptom. Substanta care curge din sani este cunoscuta drept colostru si este laptele de care bebelusul va avea nevoie la inceput. In multe dintre cazuri, scurgerea are loc in timpul noptii, iar pentru a evita sa patezi hainele, trebuie sa iti procuri tampoane speciale.
8. Oboseala sau energie in plus
In timp ce unele femei insarcinate in luna a noua sunt foarte obosite, altele au o energie asa cum nu au mai avut niciodata. Indiferent de simptomele avute, ar trebui sa te odihnesti foarte mult si sa nu uiti ca un stil de viata sanatos va asigura de asemenea sanatatea celui mic.
9. Furnicaturi ale mainilor
Nu trebuie sa te alarmanezi daca ai senzatia de furnicaturi la maini. Acest lucru este cauzat de faptul ca cel mic exercita o presiune foarte mare asupra nervilor si venelor.
Evolutia copilului in a noua luna de sarcina
In ultima luna de sarcina, pielea celui mic va fi umpluta cu gradime. De asemenea, inceteaza sa mai fie transparent si capata culoarea piersicii. Celulele grase de sub piele sunt importante pentru ca ele ii vor tine de cald celui mic dupa ce se naste.
Pana in momentul in care ajungi in a noua luna a sarcinii, reflexele copilului sunt complet dezvoltate, asa ca el sau ea trebuie sa fie in stare sa reactioneze.
Copilul va raspunde si la diferiti stimuli dupa nastere, precum sunete si va intoarce capul catre sursa.
Desi plamanii sunt inca in proces de dezvoltare, dupa nastere ei vor fi intr-o perfecta stare de functionare.
Responsabilitatea mamei in luna a noua de sarcina
Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le faci pentru ca la nastere sau mai tarziu copilul sa nu aiba probleme:
- Ar trebui sa mergi la doctor saptamanal si sa te asiguri ca ai facut toate analizele necesare
- Sa iti pregatesti bagajele pentru sederea in spital. Trebuie sa te asiguri ca ai tot ce iti trebuie si tot ceea ce are nevoie bebelusul
- Ai mereu la indemana numarul doctorului cand esti in luna a noua pentru ca niciodata nu stii cand trebuie sa il/ o suni
- Monitorizeaza contractiile si schimbarile importante din conditia ta
- Fii pozitiva si sa te concentrezi cand tii in brate micutul pentru prima data
<< A opta luna de sarcina
Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.