Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Un documentar in engleza despre
a 8-a luna de sarcina:
Luna 8 de sarcina

A opta luna de sarcina

image Cuprins

Grija si odihna – mai mult ca oricand!

Esti foarte aproape de momentul in care iti vei cunoaste bebelusul. Esti mult mai aproape de acest lucru decat ai putea crede atunci cand esti in luna a opta de sarcina. Este foarte probabil sa fii emotionata si uneori chiar prea mult din cauza viitoarei nasteri.

In aceasta perioada ar trebui sa te asiguri ca te odihnesti pe cat de mult posibil, din moment ce dupa nastere nu vei mai avea timp. Acest lucru ar trebui sa il pastrezi in minte cand te simti nerabdatoare in legatura cu nasterea.

Nu uita sa ai grija de tine si in acest mod ai grija si de cel mic. Trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa si sa faci foarte multe exercitii prenatale.

La ce sa te astepti in luna a opta de sarcina?

Ai putea sa iti imaginezi ca cel mic creste in interiorul tau din ce in ce mai repede si ca incepe sa se inghesuiasca pe zi ce trece. Asadar, va aparea, cel mai probabil o durere in zona abdomenului sau la coaste. Cel mic este mereu activ si cu siguranta vei simti loviturile primite.

Din moment ce data nasterii se apropie, vei vedea doctorul din ce in ce mai des: aproximativ o data la fiecare doua saptamani. Corpul tau produce acum hormoni numiti relaxine care iti fac muschii si ligamentele sa se relaxeze, ceea ce te poate face sa mergi clatinandu-te. Acest lucru este specific pentru femeile insarcinate.

Simptomele lunii a opta de sarcina

1. Dificultati in privinta respiratiei

Din moment ce copilul devine din ce in ce mai mare, este posibil ca ea sau el sa se impinga spre coastele si plamanii tai, facandu-ti astfel respiratia mult mai dificila. In unele cazuri ajuta daca schimbi pozitia in timpul somnului. Incearca sa eviti activitatile care te obosesc, deoarece astfel vei reveni mai usor la o respiratie normala.

2. Colostru

In unele cazuri este posibil sa vezi o substanta galbena curgand din sani in cea de-a opta luna de sarcina. Nu trebuie sa te ingrijorezi: ea se numeste colostru si arata faptul ca sanii tai sunt pregatiti sa alapteze. In mod normal, acest fenomen se intampla in timpul noptii si vei avea nevoie de tampoane speciale pentru a te curata sau pentru a nu pata hainele.

3. Contractiile Braxton Hicks

Aceste contractii sunt similare cu cele pe care le vei intalni la nastere, dar la inceput ele sunt doar contractii care iti ajuta corpul sa se pregateasca pentru marele moment. Adevarul este ca aceste contractii sunt foarte asemanatoare cu cele adevarate si in cazul in care ai nelamuriri, intreaba doctorul.

4. Urinari involuntare

Cand esti in luna a opta, desi esti obisnuita sa mergi la toaleta foarte des, este posibil sa ai parte si de scurgeri involuntare ale vezicii urinare cand stranuti sau razi. Acest lucru nu este unul alarmant, din moment ce se intampla pentru ca bebelusul apasa pe vezica.

5. Emotiile

In cazul multora dintre femei apar foarte multe tipuri de emotii care le incearca, printre care se numara entuziasmul, anxietatea, oboseala si teama. Vestea buna este ca foarte curand vei trece mai departe si ca vei descoperi noi sentimente cu care sa te confrunti.

6. Constipatie, arsuri la stomac si indigestie

Aceste simptome sunt cele cu care probabil te-ai obisnuit pana acum in cele opt luni de sarcina. Ele sunt cauzate de faptul ca bebelusul apasa pe organele interne, precum tractul gastrointestinal.

7. Apetit crescut

Nu este de mirare ca ti-e foame mereu. Acest lucru se intampla pentru ca bebelusul apasa pe stomacul tau. Stomacul isi micsoreaza dimensiunea pentru a face loc celui mic, asimiland astfel mult mai putin ca inainte, pentru ca nu mai exista loc. De aceea, este indicat sa ai mese mai dese, pentru a evita starea de foame.

8. Sangerari ale gingiilor

Din cauza schimbarilor hormonale, gingiile sunt cele care se inmoaie in a opta luna de sarcina si trebuie sa te speli pe dinti cu foarte multa grija. Altfel, risti sa maresti sangerarea. Este important sa mergi si la dentist pentru a vedea daca totul este in regula.

9. Mancarimi ale pielii de pe burta

In cazul in care simti ca te mananca pielea de pe burta foarte tare, nu te gandi ca ai o problema de ordin dermatologic. De fapt, pielea se intinde pentru ca bebelusul sa creasca si acest lucru cauzeaza mancarimile, fara a mai mentiona de eventualele semne ce pot aparea.

10. Umflarea picioarelor

Din cauza greutatii in plus, este posibil ca in aceasta luna sa ti se umfle picioarele. Pentru a iti imbunatati starea, trebuie sa te odihnesti ori de cate ori ai ocazia. De asemenea, nu este indicat sa te plimbi prea mult si sa optezi pentru papuci care sa aiba talpa de tip platforma.

Evolutia copilului in a opta luna de sarcina

Pana la sfarsitul lunii a opta de sarcina, majoritatea organelor de la bebelus sunt gata dezvoltate, cu exceptia plamanilor.

Vestea buna este ca cel mic se va plimba mai putin in jurul uterului. Acest lucru nu inseamna ca ceva este in neregula, ci ca are mai putin spatiu. Este posibil ca bebelusul sa se aseze intr-o pozitie pentru nastere.

In majoritatea cazurilor, copiii au deja greutatea pe care o vor avea si la nastere in acest moment, greutate care poate varia de la caz la caz. In acest moment, in interiorul tau copilul este deja format.

Responsabilitatea mamei in luna a opta de sarcina

In aceasta luna, totul este despre sanatatea copilului. De aceea, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:

  • Sa iti faci testele pentru Streptococul B. Din moment ce ai intalniri dese cu doctorul, cu siguranta vei afla mai multe despre aceste teste la intalniri
  • Sa te gandesti sa participi la cursuri de Lamaze si sa intri pe forumuri vizitate in special de mamici pentru ajutor impotriva anxietatii
  • Sa te pregatesti pentru sederea in spital. In cazul in care nu ti-ai pregatit lucrurile pana in luna a opta, acum este momentul cel mai bun. Sa te gandesti la toate lucrurile de care ai putea avea nevoie si impacheteaza-le
  • Sa te asiguri ca monitorizezi loviturile copilului incepand cu luna a opta. De altfel, aceste miscari vor fi mai rare ca pana acum
  • Vorbeste cu cel mic, pune-i muzica si incearca sa ii citesti povesti. Conform unui studiu de la Harvard din anul 2002, comunicarea prenatala cu bebelusul face nasterea mai usoara




<< A saptea luna de sarcina A noua luna de sarcina >>

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.