Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Un documentar in engleza despre
a 7-a luna de sarcina:
Luna 7 de sarcina

A saptea luna de sarcina

image Cuprins

Bine ai venit in ultimul trimestru!

Cand ajungi in luna a saptea de sarcina, ar trebui sa stii ca ai ajuns in ultimul trimestru.

Cu siguranta exista numeroase sentimente care te incearca, unele dintre ele fiind similare cu cele pe care le-ai avut cand ai aflat ca esti insarcinata. Este o idee buna sa vorbesti cu partenerul tau si cu prietenii despre aceste sentimente.

Ei te vor asigura ca vei fi o mama foarte buna. Un alt lucru pe care ai putea sa il faci ar fi sa tii un jurnal care te-ar putea ajuta sa te descurci cu toate sentimentele si anxietatea prin care treci. Mai tarziu, va fi amuzant si placut sa citesti aceste randuri.

La ce sa te astepti cand esti in luna a saptea de sarcina?

La fel ca in ultimele luni, vei continua sa iei in greutate. Cu siguranta ai simtit loviturile celui mic, dar ele devin din ce in ce mai puternice.

Desi pare dragut la inceput, loviturile pot deveni iritante in timpul noptii, daca el sau ea nu te lasa sa dormi.

Trebuie sa te asiguri ca nu stai intr-un mediu stresant in a saptea luna de sarcina, intrucat este dovedit faptul ca mamele care se afla in conditii de stres au fetusi mai mici decat cele care se relaxeaza in perioada sarcinii.

Acesta este momentul in care trebuie sa te gandesti doar la tine si copilul tau.

Simptome in luna a saptea de sarcina

1. Durere

Din moment ce duci mai multa greutate decat in mod normal, este normal ca in luna a saptea de sarcina sa ai simptome precum dureri la picioare, maini, zona pelvisului si chiar la abdomen. In cazul in care te confrunti cu aceste lucruri, ar trebui sa o iei ca pe un averstisment si sa te relaxezi putin. Acum ar fi momentul in care ar trebui sa ii lasi pe altii sa faca treburile in casa.

2. Palpitatii si incetinirea respiratiei

In cazul in care ai parte de palpitatii si incetinirea respiratiei in luna a saptea, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Ele se intampla pentru ca inima trebuie sa pompeze mai mult sange, ceea ce pune presiune pe ea. Nu trebuie sa iti faci griji, dar e indicat, totusi sa ai in vedere o stare mai relaxanta in ceea ce priveste activitatile pe care le desfasori.

3. Urinare frecventa

Pana in acest moment, cand vine vorba de urinare frecventa, nu se poate vorbi de un simptom nou. Cauza pentru care mergi la toaleta foarte des este ca fatusul isi face loc in zona pelvisului, ceea ce apasa foarte tare pe vezica urinara. Desi nu ai nici un motiv pentru care sa iti faci griji, simptomele pot fi destul de iritante. Trebuie sa te asiguri ca nu pleci la plimbari lungi.

4. Mancarimi de piele

Cand esti insarcinata in sapte luni, te poti astepta sa ai parte de mancarimi de piele chiar mai multe ca in perioadele anterioare, pentru ca cel mic isi face loc. Din cauza aceasta, vor aparea mancarimi la nivelul pielii care se intinde. Nu este exclus sa apara chiar si semne vizibile (vergeturi). Pentru a imbunatati situatia, ar trebui sa te asiguri ca pielea ta este destul de bine hidratata.

5. Vene distincte pe sani

Cu siguranta ai trecut de perioada in care sanii tai erau mai moi, iar ei continua sa para foarte plini. De asemenea, venele de pe sani incep sa devina mai vizibile si sfarcurile, impreuna cu zonele dimprejurul acestora se vor inchide la culoare. Dupa nastere, acest simptom va disparea si lucrurile vor reveni la normal.

6. Colostru

In a saptea luna de sarcina este posibil sa te trezesti intr-o dimineata foarte uda. Acest lucru poate fi cauzat de scurgerile crescute legate de colostru, laptele special care va da primele mese pentru copil. Este indicat sa iti achizitionezi niste tampoane pentru sani.

7. Foamea

In timpul acestei luni, copilul continua sa creasca, asa ca uterul va apasa pe stomac pana spre esofag. Din cauza acestui lucru, vei manca mai putin decat este normal, asa ca este de inteles sa iti fie foame mai mult decat in general.

8. Contractiile Braxton Hicks

Acestea sunt considerate a fi contractii practice pe care incepi sa le ai in luna a saptea de sarcina si vei pregati astfel uterul pentru nastere. Nu trebuie sa te alarmezi, din moment ce este vorba de un fenomen normal. Contractiile iti vor aminti permanent de starea in care te afli.

9. Oboseala

Oboseala este unul dintre simptomele care se intorc in luna a saptea. Ea este cauzata de greutatea in plus pe care o porti si de faptul ca noaptea nu vei putea dormi foarte bine. Oboseala te pregateste pentru momentele in care vei avea grija de cel nou-nascut.

Evolutia copilului in a saptea luna de sarcina

Nu doar infatisarea bebelusului va arata ca el incepe sa semene cu o fiinta umana, ci si actiunile ei sau ale lui. Creierul copilului este activ incepand cu acesta luna. Auzul este perfect, astfel incat cel mic poate sa auda sunetele din imprejur. De aceea, s-ar putea sa aiba reactii la anumite voci familiare si chiar ar putea sa se miste pe ritmul muzicii.

Acesta este momentul in care cel mic isi stabileste un program de somn. La inceput este foarte normal ca programul sa fie unul neregulat.

Responsabilitatea mamei in a saptea luna de sarcina

In a saptea luna de sarcina, majoritatea femeilor deja se pregatesc pentru ceea ce va urma, asa ca responsabilitatile sunt in stransa legatura cu marele eveniment.

  • Fa exercitii Kegel. Astfel vei reusi sa intaresti muschii pe care ii folosesti in timpul nasterii si totodata vei intari muschii vezicii urinare
  • Este indicat sa dormi putin si des pentru a te asigura ca ai destula energie pentru activitatile zilnice
  • Bea multa apa in timpul zilei: aproximativ 1,5 litri, pentru a te asigura ca tesuturile tale sunt corect drenate
  • Aplica pentru un concediu de maternitate in cazul in care lucrezi, pentru ca vei fi foarte obosita curand




<< A sasea luna de sarcina A opta luna de sarcina >>

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.