A sasea luna de sarcina
Cuprins
Sa iei in greutate pentru a iti ajuta bebelusul!
Meriti felicitari pentru ca ai ajuns la jumatatea drumului din sarcina, dar ar trebui sa stii ca mai este inca o perioada pana la nastere
Vestea buna este ca majoritatea femeilor se simt bine cu ele insele in aceasta perioada. Majoritatea simptomelor iritante din primul trimestru au disparut si nu se mai poate vorbi de raul de dimineata sau oboseala.
In plus, ai mai multa energie ca inainte si esti foarte incantata de viitoarea nastere a celui mic. Desi simti ca ai extrem de multa energie, nu trebuie sa o folosesti pe toata, intrucat vei avea nevoie de ea in urmatoarele luni.
La ce sa te astepti in luna a sasea de sarcina?
Aceasta este perioada in care incepi sa pui mai multe kilograme pe tine intr-un ritm foarte alert. Ingrasarea se datoreaza faptului ca trupul tau il pregateste pe cel mic pentru viata adevarata.
In cazul in care ai evitat pana acum sa porti haine de gravida, trebuie sa stii ca acest lucru incepe sa se schimbe. Copilul este mult mai puternic in luna a sasea de sarcina, asa ca iti va da mai multe lovituri pe care le vei simti cu siguranta.
Este normal sa te simti entuziasmata in privinta copilului, desi unele femei se plictisesc atunci cand sunt insarcinate deoarece cred ca sarcina este singura care le defineste. Ar trebui sa gasesti ceva prin care sa reduci anxietatea.
Simptome in luna a sasea de sarcina
1. Dureri de spate si picioare
Din moment ce ai luat foarte mult in greutate luna aceasta, este normal ca acest lucru sa aiba efecte cand vine vorba de picioare sau spate si este foarte probabil sa apara durerea. Ceea ce te poate ajuta in acest caz este un tampon cald aplicat pe zonele dureroase.
2. Arsuri la stomac
Organele interne isi schimba locul putin din cauza ca sunt impinse de uter in a sasea luna de sarcina. Asadar, tractul tau gastrointestinal este afectat si el, iar procesul de digestie este incetinit. Este normal in acest caz sa ai arsuri la stomac. Pentru a iti imbunatati starea, vorbeste cu doctorul tau. El va putea sa iti indice cateva remedii.
3. Constipatia
Constipatia este unul dintre cele mai deranjante lucruri din luna a sasea de sarcina si iti poate afecta starea de spirit. Lucrul bun este usurinta cu care poti sa 0 combati daca bei foarte multa apa.
4. Hemoroizii pot inca sa apara
Femeile insarcinate trebuie sa se confrunte cu acestia in luna a sasea de sarcina. Hemoroizii sunt cauzati de presiunea asupra venelor rectale, fenomen care face ca sangele sa fie prins. Este normal sa ai parte de mancarimi sau dureri in acest caz, insa poti sa iti imbunatatesti starea cu diferite creme. Desi te gandesti ca s-ar putea sa nu mai scapi niciodata, este bine de stiut ca hemoroizii dispar in mod general dupa nastere.
5. Umflaturi
Multe dintre femei vad cum picioarele lor se umfla in a sasea luna de sarcina. Acest lucru este cauzat de presiunea data greutatii in plus. Pentru a te simti mai bine, ar trebui sa nu stai foarte mult in picioare si sa te odihnesti foarte bine. Este o idee buna sa porti papuci confortabili, fara tocuri cui: cel mult platforme.
6. Apetit crescut
In timpul celei de-a sasea luni de sarcina, multe dintre femei simt ca ar putea manca mult mai mult ca inainte. Acest lucru este normal, deoarece corpul incearca sa ofere celui mic cat mai multi nutrienti.
Totusi, nu ar trebui sa mananci prea mult. Numarul de calorii de care ai nevoie nu creste cu mult.
7. Mancarimi ale burticii
Cel mai probabil este ca burtica ta nu era destul de mare pentru a oferi spatiul necesar celui mic, asa ca pielea trebuie sa se intinda. Din cauza acestui lucru, in multe dintre cazuri femeile au mancarimi ale burticii. Un alt efect al cresterii burticii este aparitia unor semne in timpul sarcinii (vergeturi). Desi la inceput acestea au colori mai mult decat vizibile, trebuie sa te asiguri ca in timp vor deveni aproape invizibile.
8. Sani plini
In multe dintre cazuri, cand femeile sunt insarcinate in luna a sasea, nu mai simt sensibilitati legate de sani, dar ei inca sunt plini. Acest lucru apare pentru ca sanii se pregatesc pentru venirea pe lume a bebelusului si produc din ce in ce mai mult lapte.
9. Furnicaturi la maini si picioare
Greutatea in plus pune o mare presiune pe ligamentele si venele tale, din cauza ca circulatia sangelui este insuficienta la extremitati. Asadar, s-ar putea sa simti furnicaturi la maini si picioare.
10. Neindemanare
In cea de-a sasea luna de sarcina, multe dintre femei se simt mai neindemanatice ca oricand. Acest lucru este cauzat de faptul ca ligamentele isi pierd din putere si devin mai predispuse la actiuni neindemanatice. Iata de ce trebuie sa fii mai atenta ca oricand, mai ales daca te trezesti dimineata si trebuie sa cobori pe scari.
Evolutia copilului in a sasea luna de sarcina
Copilul devine foarte activ in aceasta luna. Ai putea observa ca el are anumite reactii atunci cand iti aude vocea sau aude alte sunete.
Un alt lucru interesant este acela ca bataile inimii celui mic sunt atat de puternice, incat alti oameni pot sa le auda prin burtica ta.
In acest moment, pielea celui mic este inca destul de transparenta, asa ca venele sunt vizibile. De asemenea, pielea este plina de riduri, dar in urmatoarea perioada el sau ea va avea pielea completa. In luna a sasea vei lua in greutate mai putin ca in cea anterioara.
Responsabilitatea mamei in luna a sasea de sarcina
- Pentru a te asigura ca totul va merge foarte bine la nastere, ar trebui sa asisti la cateva ore legate de acest subiect, mai ales daca esti la prima sarcina
- Trebuie sa te asiguri ca alimentatia ta cuprinde produse bogate in potasiu si calciu, precum ar fi iaurtul sau bananele. Acestea sunt foarte sanatoase si te pot ajuta sa scapi de durere
- In cazul in care nu ai avut grija de acest aspect pana acum, iata momentul propice in care sa faci o rezervare la spital. Pentru a sti ce sa faci in luna a sasea de sarcina, trebuie sa vorbesti cu supraveghetorul tau specialist sau poti suna direct la spital
<< A cincea luna de sarcina
A saptea luna de sarcina >>
Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.