Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Un documentar in engleza despre a doua luna de sarcina:
A doua luna de sarcina

A doua luna de sarcina

image Cuprins

Incercari si provocari pentru curajoasa viitoare mamica!

In perioada celei de-a doua luni de sarcina, majoritatea femeilor insarcinate au de a face cu stari de oboseala, greata sau voma, daca nu chiar cu toate simptomele specifice.

Mediul hormonal de care are nevoie bebelusul pentru a se dezvolta te va afecta in mod vizibil si schimbari subtile vor aparea, atat la nivel fizic, cat si psihic si emotional.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii atunci cand te afli in cea de-a doua luna de sarcina este ca starea de disconfort este temporara, dar si unica in esenta sa. Incercarile prin care vei trece de fapt asigura primii pasi in conturarea noii vieti din interiorul tau, acesta fiind aspectul care te va ajuta foarte mult sa treci mai usor prin aceasta perioada.

La ce sa te astepti cand esti insarcinata in doua luni?

Pana acum, cu siguranta ai primit confirmarea ca esti insarcinata si daca esti o viitoare mamica inteligenta, deja ti-ai facut primele analize. Doctorul tau te poate sfatui in legatura cu anumite teste de sange, iar el sau ea iti va da instructiuni in ceea ce priveste suplimente pentru sarcina sau acid folic.

Simptomele sarcinii vor creste in frecventa si intensitate si te poti astepta la o perioada in care sa te simti complesita de tot ceea ce se intampla in a doua luna de sarcina.

Riscul pierderii sarcinii este inca mare in cea de-a doua luna, asa ca trebuie sa ai mare grija la sanatatea ta.

Simptomele celei de-a doua luni de sarcina

1. Marirea sanilor

Cand esti insarcinata in doua luni, uterul tau va creste, dar este inca situat deasupra osului pubian, asa ca sarcina nu este inca vizibila. Totusi, sanii iti vor trada sarcina, inainte ca burtica sa apara. Sanii vor fi mai plini, mai sensibili la atingere si uneori chiar durerosi atunci cand vei purta sutien.

Structura sanilor se va schimba in timpul intregii sarcini si durerea in aceasta zona poate aparea si in urmatoarele luni .

Sfarcurile vor deveni mai inchise la culoare din cauza schimbarilor hormonale si structura capilara devine mai vizibila datorita pielii translucide.

2. Ameteli si probleme legate de digestie

Starile de rau de dimineata ti-au dat de furca si in prima luna de sarcina, cu siguranta. Acest simptom se intensifica in timpul celei de-a doua luni de sarcina. Desi acest lucru arata faptul ca sarcina se desfasoara bine, sa te simti rau douazeci si patru de ore, sapte zile pe saptamana nu este tocmai placut.

Vorbeste cu doctorul tau despre acest aspect, pentru ca el sau ea iti poate recomanda cum sa usurezi starile de rau din cea de-a doua luna de sarcina.

3. Insomnie sau oboseala

Te poti simti extrem de obosita si adormita mereu in cea de-a doua luna de sarcina, in ciuda oricarui efort. Solutia este sa iti pastrezi oboseala sub control. Risti sa devii foarte pasiva intrucat ajungi sa petreci foarte mult timp in pat, in loc sa fii o mamica activa. Cel mai bine pentru a gestiona situatia este sa dormi cate putin, dar des in timpul zilei si sa te gandesti la exercitii prenatale care iti vor imbunatati tonusul.

4. Urinare frecventa

Drumurile pana la baie vor creste simtitor in cea de-a doua luna de sarcina. In acelasi timp, vezica ta este sub presiune si devine foarte iritata, asa ca va trebui sa mergi la baie o data pe ora.

Acesta este timpul pentru exercitiile Kegel care te vor ajuta sa micsorezi numarul de drumuri pana la toaleta. In cazul in care situatia se agraveaza si este insotita de febra si dureri in timpul urinarii, anunta doctorul, intrucat este posibil sa apara o infectie urinara.

5. Salivare crescuta si sete

Compozitia salivei tale se schimba in timpul sarcinii si vei incepe sa simti un gust metalic in gura. Saliva poate duce la agravarea starilor de rau de dimineata, iar gustul poate disparea prin mestecarea unei gume sau pur si simplu prin a te delecta cu acadeaua ce are aroma ta preferata.

6. Constipatie, gaze si fierbinteli

Aceste trei simptome apar abia in luna a doua de sarcina. Pentru a te descurca cu constipatia, trebuie sa introduci mai multe fibre in dieta ta si cel mai important lucru: sa mergi la toaleta ori de cate ori simti nevoia sa mergi (femeile care lucreaza tind sa intarzie momentul, ceea ce nu este indicat). Exercitiile Kegel te vor ajuta si in acest caz.

Aceiasi hormoni care sunt responsabili pentru cauza constipatiei iti vor produce si senzatia de balonare. Singura solutie este sa mananci incet si sa mesteci mancarea foarte bine. De asemenea, evita mancarurile cu grasimi si bauturile carbogazoase si incearca sa ai mese mai mici, dar mai dese pentru a usura digestia.

Hormonii iti vor da si stari de fierbinteala in timpul celei de-a doua luni de sarcina. Deoarece digestia este incetinita, trebuie sa stai departe de sarat, picant sau mancare prajita.

Luna a doua de sarcina si evolutia bebelusului

Embrionul este in continua crestere in timp ce esti in cea de-a doua luna de sarcina, asa ca el isi va schimba forma de la un mic extraterestru pana la o forma mai aproape de normalitate, de ceea ce te astepti sa fie copilul tau. Toate organele incep sa isi formeze functiile primitive. Inima este aproape complet dezvoltata si bate cu o 150 de batai pe minut.

Sistemul nervos central si tesuturile madulare se dezvolta, iar creierul embrionar deja functioneaza, din moment ce departamentele creierului sunt deja complete in cea de-a doua luna de sarcina.

Mainile si picioarele apar in forma de muguri si apar primele semne ale dintilor. Ochii si urechile sunt vizibile deja, dar nu si gura.

Capul embrionului este mai mare decat restul trupului, iar in aceasta luna masa muscular incepe si ea sa se dezvolte pentru a suporta viitoarele miscari ale bebelusului.

Pana la sfarsitul acestei luni, embrionul capata treptat statutul de fetus.

Responsabilitatea mamei in cea de-a doua luna de sarcina

1. Programari la doctor

In cea de-a doua luna de sarcina, este nevoie sa mergi de mai multe ori la control pentru a iti specifica exact care sunt analizele de sange pe care trebuie sa le faci. Acestea includ grupa de sange, glicemia, anticorpi, Chlamdya, standardul ficatului si a rinichilor, tensiunea si ultrasunetele.

2. Evita stresul

Nu este neaparat nevoie ca doctorul sa iti spuna acest lucru, dar modul in care gestionezi stresul are un impact direct asupra dezvoltarii bebelusului.

Schimbarile de stare si presiunea emotionala vor continua insa in a doua luna de sarcina, dar trebuie tinute sub control, deoarece orice influenteaza dezvoltarea celui mic.

3. Dieta obligatorie

Tine minte ca incepand cu a doua luna de sarcina, calitatea meselor tale ar trebui sa primeze in fata cantitatii. Continua cu o dieta inteligenta, incearca sa consumi fructe proaspete si legume bogate in fibre, stai departe de mancarea de la fast-food si citeste toate etichetele produselor care iti atrag atentia in supermarket.

Suplimentele de acid folic sunt obligatorii, deoarece ele ajuta foarte mult la dezvoltarea bebelusului. De asemenea, nu uita de vitaminele prenatale.

4. Reguli pentru activitatea prenatala

O viitoare mamica activa este o viitoare mamica sanatoasa, fara a mai mentiona faptul ca este foarte importanta calitatea lunilor de sarcina ce sunt in stransa legatura cu cat de activa esti.

In cea de-a doua luna de sarcina, alege exercitiile prenatale potrivite care te pot ajuta sa scapi de cateva dintre simptomele care te incearca.

Iata cateva lucruri care ar trebui luate in considerare:

  • exercitiile prenatale duc la cresterea increderii de sine si micsoreaza starea de anxietate si depresia prenatala
  • un plan foarte bun de exercitii te ajuta sa iti pastrezi greutatea constanta si sanatoasa
  • exercitiile yoga te pot ajuta sa scapi de disconfortul prin care treci in lunile de sarcina
  • exercitiile prenatale iti reduc sansele de a ajunge la cezariana si fac nasterea mult mai usoara si mai eficienta.




<< Prima luna de sarcina A treia luna de sarcina >>

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare sarcina se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs ginecolog.