Etape cheie in dezvoltarea copilului: ce va face copilul si cand anume
Cuprins
Primul an al bebelusului este plin de foarte multe cuvinte de genul “primul”. Iti punem la dispozitie un ghid care sa iti explice la ce sa te astepti in ceea ce oriveste bebelusul si ce trebuie sa faci in caz ca situatia acestuia iese din anumite tipare.
Suntem constienti ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca acesta nu urmeaza acest ghid exact asa cum este. Dar merita sa vorbesti cu doctorul daca esti ingrijorata sau daca bebelusul sare anumite etape esentiale. Daca exista un singur lucru important la care nu tine pasul copilul tau, atunci este cazul sa vorbesti cu medicul pediatru. Oricum, daca bebelusul tau nu atinge cateva etape esentiale din dezvoltarea sa – nu zambeste sau nu se rostologeste, spre exemplu – atunci este cazul sa iti faci anumite griji. In caz contrar, el oricum se pregateste pentru etapele care urmeaza.
Somnul din timpul noptii
Ce este probabil sa se intample: In mod normal, un bebelus de patru luni ar trebui sa doarma intre sase si opt ore incontinuu fara sa fie hranit. Si pana la varsta de sase luni, ar trebui sa stea intre 8 si 10 ore fara sa fie alimentat.
Cum sa faci acest lucru: Sa iti lasi copilul sa doarma! Treptat, incearca sa prelungesti timpul de hranit pe timp de noapte pana la urmatoare masa. Si nu te grabi sa te duci la bebelus daca incepe sa planga in timpul noptii. Trebuie sa invete ca daca se trezeste in timpul noptii, nu este nevoie ca tu sa il faci sa adoarma din nou.
Ce se intampla daca bebelusul pierde etapa: Daca bebelusul care are intre sase si opt luni nu doarme pe timpul noptii, este posibil sa fie din cauza ca il alaptezi pre des in aceasta perioada, lucru pe care ar trebui sa il schimbi. Dar este indicat sa mentionezi acest lucru medicului pediatru daca bebelusul continua sa planga si nu adoarme, atunci este posibil sa fie un semn ca ar suferi de un sindrom de reflux gastro-esofagian (GERD).
Mersul de-a busilea
Cand este cel mai probabil sa se petreaca: bebelusul ar trebui sa inceapa sa mearga de-a busilea intre sase si noua luni.
Cum sa incurajezi acest lucru: Lasa bebelusul sa stea mult pe burtica intins pe jos. Sa te asezi jos pe podea cu el, sa ii arati o jucarie, sa o muti la cativa metri la distanta de el si incearca sa il faci sa mearga spre aceasta.
Ce se intampla daca bebelusul pierde evenimentul: Nu te ingrijora, cel mai probabil se va redresa in curand. Cei mai multi cercetatori considera ca mersul de-a busilea este un lucru esential, intrucat exista unii copii care nu fac acest lucru deloc. Acesta ofera parintilor definitia mersului de-a busilea ca fiind metoda folosita de bebelus pentru deplasarea dintre un punct in altul. Este posibil ca acesta sa se rasuceasca pe burtica, sa se rostogoleasca, tarandu-se. Nu trebuie sa existe tipul clasic de miscare maini-genunchi asa cum considera unii parinti.
Rostogolirea
Ce este cel mai probabil sa se intample: Cei mai multi sugari incep sa se rostogoleasca inca de la varsta de trei luni, dar in mod normal acest lucru este posibil sa se petreaca intre varsta de 4-6 luni. Initial, este posibil sa se rostogoleasca din fata in spate, dar apoi va incepe sa faca si invers. Cel mai adesea bebelusii se blocheaza, se supara si incep sa planga. Este important, sa evitati totusi sa ii lasati singuri pe o suprafata ridicata la aceasta varsta, avand in vedere ca unii dintre copii se rasucesc mult mai devreme.
Cum sa il incurajezi: Pune-te pe podea si incepe sa ii vorbesti, sa il incurajezi. Tine jucarii sau alte obiecte de joaca astfel incat sa le loveasca in incercarea de a le atinge.
Ce se intampla daca bebelusul pierde acest eveniment: Daca bebelusul tau nu incearca sa se rostogoleasca pana la varsta de sase luni, adu la cunostinta acest lucru medicului pediatru. De cele mai multe ori, acesta afirma, ca are nevoie de mai mult timp. Dar daca nu face nici un efort in acest sens, atunci este cazul sa te ingrijorezi.
Zambetul
Cand este cel mai probabil sa se intample: Un bebelus ar trebui sa inceapa sa zambeasca parintelui sau pana la varsta de doua luni, dar exista anumite situatii cand acest lucru se va intampla mai tarziu, spre exemplu atunci cand bebelusul se naste prematur.
Cum sa incurajezi acest lucru: Probabil faci acest lucru deja. Vorbeste cu acesta si ofera-i cateva zambete .
Ce se intampla daca bebelusul pierde acest eveniment: Zambetul este unul dintre primele lucruri esentiale la care se astepta atat parintii cat si medicii pediatri. Daca bebelusul nu raspunde pana la varsta de doua luni parintelui lui la acest gest, atunci este cazul sa investigati problema. Uneori, este posibil sa se intample acest lucru pana la varsta de trei luni, dar daca nu se intampla nici atunci, este posibil sa existe anumite motive de natura neurologice.
Statul in pozitia de sezut
Cand este cel mai probail sa se intample: Se estimeaza ca un procent de 50% dintre copii pot sa stea in pozitia de sezut - destul de instabil sau chiar sa fie sprijiniti - la varsta de sase luni, dar pana la varsta de opt luni este mai mult ca sigur sa stea singuri in pozitia sezut si mult mai siguri.
Cum sa incurajezi acest lucru: Ca pentru fiecare eveniment esential din viata lui, copilul tau are nevoie sa invete, asa ca trebuie sa il lasi cat mai mult timp pe podea. Daca mereu vei duce copilul in brate, sau daca il vei tine intr-un leagan sau scaun, atunci ii va fi mult mai greu sa porneasca, sa se rostogoleasca, sa stea in fund, sa se ridice in picioare si sa mearga.
Ce se intampla daca bebelusul pierde acest eveniment important: Daca sugarul tau nu reuseste sa stea in sezut pana la varsta de sase luni, atunci medicul pediatru va considera ca este nevoie sa consulti un terapeut de specialitate.
Batutul din palme
Cand este cel mai probabil sa se intample: Este posibil sa se intample la varsta de sase luni, cand copilul tau sta deja in pozitia de sezut, dar este cel mai probabil sa se intample intre opt si noua luni, si este posibil sa dureze un pic mai mult pana sa invete acest lucru. Gestul cu mana este adesea invatat intre opt si noua luni.
Cum sa incurajezi acest lucru: Sa joci cu bebelusul tau multe jocuri care presupun batutul din palme. Gestul de a bate din palme pe care il faci tu il face curios, astfel incat va incepe sa isi puna si el palmele una langa alta pentru a face un efort de a da din palme.
Ce se intampla daca bebelusul pierde acest eveniment: Daca, pana la vizita de un an facuta de doctor, copilul tau nu are nici o reactie la gesturile facute de tine - chiar daca este vorba de batut din palme, facut din mana, sau sa iti raspunda atunci tu ii faci din mana si ii spui “Sunt aici”, atunci cu siguranta trebuie sa informezi doctorul de aceste lucruri.
Ridicarea in picioare
Cand este cel mai probabil sa se intample: Chiar daca majoritatea copiilor vor incerca sa se ridice din pozitia de sezut sa stea in picioare in jurul varstei de noua luni, este posibil ca acest lucru sa se intample mai devreme, la opt luni mai exact. Este bine sa pui o saltea sau ceva moale pe jos, langa patutul bebelusului, in cazul in care acesta incearca sa se ridice in picioare in toiul noptii atunci cand nu esti constienta de acest lucru. Cu siguranta nu vrei ca el sa pice !. De asemenea ar trebui sa fiti atent la orice obiect greu de mobila din casa de care copilul tau ar putea trage in incercarea sa de a merge, ca de exemplu un scaun greu.
Cum sa incurajezi acest lucru: La fel ca si statul in sezut ofera copilului tau mult spatiu liber de joaca.
Ce se intampla daca pierde acest eveniment: Daca nu incearca sa se ridice in picioare pana la varsta de un an, atunci anunta medical pediatru. Asta nu inseamna ca este ceva in neregula,daca suntem in jurul varstei de 9 luni. Dar probabil ca este nevoie de sfatul unui medic pentru a fi sigur ca nu este nimic mai grav.
Miscarea si mersul
Cand este cel mai probabil sa se intample: De obicei, intre 9 si 12 luni, dupa ce invata sa se ridice singuri, copiii incep sa se miste dintr-o parte in alta – sa se invete sa mearga tinandu-se de marginea mobilei. Cand incearca sa se ridice, vor apuca, vor da drumul si vor cadea in sezut. Tot atunci realizeaza ca pot sa reziste si sa mearga de-a lungul canapelei. De la cateva saptamani pana la cateva luni, vor incepe sa se desprinda si vor incepe sa faca primii pasi. Trebuie sa va asteptati ca acest lucru sa se intample pana la varsta de un an, insa este posibil sa se petreaca la 15 luni sau chiar mai tarziu.
Cum sa incurajezi acest lucru Sa il lasi pe podea cat mai mult timp.
Ce se intampla daca pierde acest eveniment: Nu trebuie sa iti griji in aceasta privinta, decat daca bebelusul pierde si alte etape esentiale din dezvoltarea lui, dar totusi poti sa apelezi la sfatul unui medic terapeut.
A ajunge, a apuca si a tine
Cand este cel mai probabil sa se intample: La varsta de sase luni, copiii isi pot impreuna bratele. Asa ca daca tii o jucarie in fata lui, atunci va ridica ambele maini pentru a ajunge la aceasta. Dar abia la opt sau noua luni, vor incerca o apucare, folosind degetul mare si degetul aratator. Aceasta este varsta cand pot apuca lucruri mici si pot sa le duca la gura sau adesea dupa ce parintii incep sa foloseasca degetele pentru alimentare. De asemenea, trebuie sa fii atent, intrucat acum este momentul cand vor duce la gura si alte obiecte mici.
Cum sa incurajezi acest lucru: Ofera copilului obiecte sigure - jucarii colorate si galagioase sunt de asemenea indicate - pentru a le apuca si a le folosi.
Ce se intampla daca pierde acest eveniment: Daca bebelusul nu ia bucati mici de mancare si se hraneste singur pana la 12 luni, atunci este cazul sa consulti un pediatru.