Bolile cronice si sarcina
Cuprins
Probleme medicale existente in perioada de graviditate
Sarcina pune o anumita tensiune asupra corpului tau si starea de sanatate dinaintea sarcinii te poate afecta atunci cand ramai insarcinata. Acest lucru poate avea un impact si asupra copilului tau.
Daca suferi de o bola cronica, cum ar fi epilepsia sau orice alta forma enumerata mai jos, acest lucru iti poate afecta deciziile pe care le iei asupra sarcinii, ca de exemplu locul in care vei da nastere bebelusului. In timp ce, de obicei, nu este nici un motiv pentru care sa nu ai o sarcina sanatoasa si un copil sanatos, unele conditii necesita o atentie minutioasa pentru a minimaliza riscurile unei complicatii asupra ta si a copilului tau.
Daca suferi de o boala cronica, incluzand orice conditie listata pe aceasta pagina, este important sa iti contactezi doctorul sau un specialist, ideal fiind inainte de a concepe un copil sau in momentul in care ai aflat ca esti insarcinata. Acest lucru este important, deoarece ai nevoie de un plan adaptat la nevoile tale. Daca esti sub tratamentul unor medicamente, nu inceta sa le iei pana cand iti vei consulta doctorul.
Astmul
Daca nu ai suferit de astm in trecut, este foarte putin probabil sa il dezvolti in timpul sarcinii, dar efectul pe care il are aceasta conditie asupra femeilor insarcinate este imprevizibil. Aproximativ 1/3 dintre femeile care sufera de astm vor vedea o imbunatatire a starii, 1/3 dintre femei nu vor vedea nici o schimbare iar la restul de 1/3 simptomele se vor inrautati. Imediat ce ai aflat ca esti insarcinata, trebuie sa iti contactezi doctorul tau, deoarece el te va sfatui cum sa gestionezi aceasta conditie.
Defecte cardiace congenitale
Aproximativ 0,8% dintre copii sunt nascuti cu o anumite probleme ale inimii, aceastea fiind de obicei o boala cardiaca congenitala sau un defect cardiac congenital. Astazi, aproximativ 85% dintre acesti copii supravietuiesc pana ce ajung adulti, si datorita acestui fapt problemele la nivelul inimii la femeile insarcinate au inceput sa fie mai comune.
Sarcina exercita un stres in plus asupra inimii, deci daca suferi de un defect cardiac congenital, trebuie sa iti contactezi cardiologul, care are o experienta in a trata femeile insarcinate cu aceasta conditie. Fa acest lucru inainte sa ramai insarcinata sau in momentul in care ai aflat acest lucru.
Boala coronariana
Boala coronariana (CHD) apare atunci cand un depozit de grasime cauzeaza ingustarea arterelor coronare, ele fiind acelea care furnizeaza inima cu sange si oxigen.
Riscul cel mai mare pe care il pot avea femeile insarcinate care sufera de aceasta conditie, este un atac de cord. Bolile cardiace sunt cauza indirecta principala pentru care mor femeile insarcinata in Marea Britanie. Cel mai sigur mod in care sa ai o sarcina sanatoasa este de a iti vizita doctorul sau cardiologul inainte de a concepe un copil.
Diabetul
Daca suferi deja de diabet de tipul 1 sau 2, este posibil sa nasti un copil cu o greutate mai mare decat cea normala (ceea ce mareste riscul unei nasteri complicate), sa ai indus fortat travaliul, sa suferi o operatie de cezariana sau un avort spontan.
Cea mai buna metoda de a micsora acest risc si pentru ca sanatatea bebelusului tau sa fie in stare buna, este de a fi sigura ca diabetul este sub control inainte sa ramai insarcinata. Sa iti intrebi doctorul sau specialistul in diabet pentru sfaturi. El te poate sfatui sa mergi la o clinica specializata in preconceptie.
Epilepsia
Este greu de prezis cum iti va afecta sarcina epilepsia. Pentru cateva dintre femei, epilepsia ramane neafectata, in timp ce altele observa o imbunatatire a starii. Dar cum sarcina poate provoca stres fizic si emotional, crizele pot deveni mai frecvente si severe.
Daca esti sub influenta unui tratament pentru a iti controla epilepsia, este recomandat sa iti introduci in dieta o doza mare de acid folic (5mg) zilnic, din momentul in care incepi conceperea unui copil. Doctorul tau iti poate prescrie acest supliment. Acidul folic iti poate proteja copilul de medicamentele tale anti epileptice. Daca ramai insarcinata neasteptat si nu folosesti acidul folic, trebuie sa incepi imediat sa il iei. Nu iti altera sau opri tratamentul pe care il ai fara sa iti consulti doctorul, in special in timpul sarcinii. O criza severa in timpul sarcinii iti poate aduce moartea, atat tie cat si copilului tau.
Tensiune mare (hipertensiune)
Daca ai tensiunea mare sau hipertensiune, inima ta trebuie sa pompeze mai mult sange in corpul tau. Acest lucru poate cauza slabirea muschilor inimii. In timp ce folosesti un tratament pentru hipertensiune, cel mai important lucru este sa fii sigura ca tensiunea ta ramane sub control. Cea mai buna metoda de a fi sigura de acest lucru, este sa iti vizitezi doctorul periodic pentru control.
Probleme de sanatate mentala
Bolile mentale pot progresa rapid in timpul sarcinii. Daca iti opresti tratamentul de medicamente in timpul sarcinii fara sa iti consulti doctorul, acest lucru poate face ca boala sa revina sau sa progreseze.
Atunci cand iti faci primul test prenatal, ar trebui sa fii intrebata daca ai avut vreo problema mentala in trecut. Ar trebui sa iti puna iarasi aceeasi intrebare dupa ce ai nascut. Acest lucru se intampla deoarece doctorul trebuie sa stie cat mai devreme daca ai vreo problema pentru a iti oferi tratamentul potrivit cat mai rapid.
Obezitatea
Obezitatea, care este, de obicei, definita ca avand indicele de masa corporala (BMI) mai mare de 30, este foarte comuna. Aproximativ 20% dintre femeile insarcinate sunt acum obeze. Fiind obeza in timpul unei sarcini creste riscul unor complicatii, cum ar fi diabetul gestational, pre-eclampsie sau avortul spontan.
Inainte sa ramai insarcinata, poti folosi calculatorul de indice de masa corporala, pentru a iti calcula si rezolva aceasta problema, daca este cazul. Dar odata ce ai ramas insarcinata, calculul nu este exact, recomandat fiind sa iti consulti doctorul sau moasa.
Majoritatea sarcinilor femeilor obeze sunt duse la capat cu succes, dar este posibil ca bebelusul tau sa se nasca prematur sau sa riste sa fie obez, dupa ce va mai creste.