Gastroenterita la copii
Cuprins
Ce este gastroenterita la copii?
Tu, probabil, o numeai raceala sau raceala stomacului, atunci cand erai copil. Dar, acea boala incomoda, caracterizata prin greata, stari de voma si diaree, nu este o raceala. Raceala este o boala respiratorie. Raceala stomacului, pe de alta parte, este o infectie virala a tractului digestiv. Numele ei corect este gastroenterita. „Gastro” se refera la sistemul gastric, iar „enterita” se refera la partea cu inflamarea si iritatia.
Care sunt simptomele acestei boli la copii?
Greata, starile de voma si diareea sunt semnele clasice ale gastroenteritei. Copilul tau va avea probabil un apetit scazut, acesta fiind un lucru bun deoarece atunci cand stomacul este deranjat, tot ce intra iese inevitabil. Copiii care sufera de aceasta boala pot avea si o febra slaba, dureri abdominale si dureri musculare.
Exista teste care pot detecta aceasta boala?
In majoritatea timpului, gastroenterita este diagnosticata doar dupa simptomele copilului. (Are stari de voma frecvent? Are scaune dese si moi? Atunci este foarte probabil ca bebelusul tau sa aiba aceasta boala.)
Daca simptomele copilului nu se amelioreaza si il duci la doctor, este posibil ca el sa ii colecteze o proba de scaun, care va fi trimisa la un laborator pentru a determina cauza infectiei. O proba de scaun poate ajuta foarte mult la eliminarea posibilitatii unei infectii parazitice sau bacteriale (care poate cauza simptome asemanatoare).
Cat de comuna este gastroenterita la copii?
Foarte comuna. Cei mai comuni virusi care ataca sistemul digestiv, apar mai des la copii si sugari decat la adolescenti si adulti. Rotavirusul, de exemplu, este cauza principala pentru care bebelusii vomita si au diaree. Este foarte comuna la bebelusii care au varsta intre 3 si 15 luni. (Aceasta infectie a scazut, totusi, de la descoperirea vaccinului in 2006.) Adenovirusii si astrovirusii sunt alte infectii care pot aparea la copii si sugari.
Cum a luat copilul meu gastroenterita?
Acesi virusi sunt contagiosi. Cei care deranjeaza stomacul se gasesc, foarte usor, in varsaturi si in scaunul persoanelor infectate. Acesta poate fi motivul pentru care virusii se raspandesc foarte usor, in randul copiilor. Scutecele pot avea scurgeri si de aceea este greu, uneori, sa cureti foarte bine locul pana cand alt copil va intra in contact cu acea zona. Multi dintre acesti virusi pot supravietui si cateva ore la suprafata.
Unii virusi pot fi contagiosi si prin intermediul aerului atunci cand un copil vomita. Deci daca un copil este in jurul lui in acel moment, el poate inhala particule infectate cu virusul respectiv.
Copiii mai pot intra in contact cu acest virusi prin impartirea unui pahar sau ustensile, jucarii.
Care este cea mai buna metoda de a trata aceasta boala?
Majoritatea virusilor sunt, relativ, inofensivi, dar trebuie sa ai grija la deshidratare. Copiii care vomita si au scaune dese si moi au nevoie de o cantitate mai mare de apa. Treaba ta, ca parinte, este sa ii dai cantitati mici de apa de fiecare data cand pierde lichid.
Parintii trebuie sa urmeze "regula de 20 de minute”. Atunci cand un copil vomita, stomacul lui este foarte sensibil pentru urmatoarele 20 de minute, chiar si o gura de apa il poate face sa vomite iar. Deci, asteapta 20 de minute, apoi ii dai 50 grame de apa. Daca nu a vomat, astepti 20 minute si ii dai iarasi 50 de grame de apa. Daca au tolerat acest proces, poti mari doza la 100 de grame de apa. Trebuie sa astepti, totusi, 20 de minute pana cand sa maresti volumul, folosind regula de 20.
Laptele matern este cel mai bun fluid pe care il poate lua un copil, deci il poti alapta o data la 20 de minute. Bebelusii care beau lapte praf ar trebui, atunci cand sunt in contact cu boala, sa bea o solutie pe baza de electroliti.
Miscarile intestinale frecvente ii pot irita fundul copilului, deci trebuie sa fii sigura ca ii atribui o crema de fiecare data cand ii schimbi scutecul, chiar si inainte de a observa vreo iritatie. De fapt, este o idee buna sa folosesti o crema imediat dupa prima stare de voma a copilului, deoarece urmeaza, mai mult ca sigur, scaunele moi.
Ce pot face ca sa previn ca bebelusul meu sa intre in contact cu gastroenterita?
Trebuie sa il speli pe maini foarte des si sa ii oferi o igiena foarte buna. Aceste doua lucruri pot incetini raspindirea virusilor. Intotdeauna sa iti speli mainile dupa ce ai schimbat un scutec si insista ca oricine trece prin acest proces cu bebelusul tau, sa faca acelasi lucru. Spala mainile copilului des, in special dupa ce a fost la toaleta sau inainte de masa.
Curatarea suprafetelor contaminate (cum ar fi schimbarea meselor) cu un inalbitor de uz casnic si apa, pentru a elimina raspandirea de infectii.
Ce fac alte mame atunci cand afla ca bebelusul lor are gastroenterita?
"Am fost aseara si i-am facut un test fetei mele, iar doctorul a spus ca are un virus stomacal. Ea a vomitat doar o data astazi iar scaunul ei a fost de o culoare verzuie. Urasc faptul ca nu exista nici un medicament pe care pot sa i-l dau. Imi pare atat de rau pentru ea."
"Ieri, in jurul orei 6.30, fiica mea a inceput sa fie foarte plangacioasa si tot arata spre stomac. Cu aproape o ora inainte ca toate acestea sa inceapa, am vazut pe Facebook ca prietenii nostri care au trecut cu o zi inainte pe la noi, au un virus stomacal, deci am inceput sa fiu paranoica. Mi-am dat seama ca fiica mea nu se simte bine dar nu avea febra. Dupa ce am inceput sa o imbratisez, a inceput sa vomite. Dupa 30 de minute a vomat iarasi, dar de data aceasta a fost mai putin in cantitate. Nu a avut niciodata o febra si nici diaree. In acea dimineata ea a mancat paine prajita si o jumatate de banana, deci totul parea sa fie normal."
"La noi totul a inceput cu varsaturile. Acest lucru s-a intamplat de 4 ori. Cand s-a facut dimineata, ea a inceput sa aiba scaune moi. Copilul avea o temperatura de peste 37,5 de grade Celsius. Dar, din fericire, totul s-a terminat dupa 24 de ore."