Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Regurgitarea la copii

Refluxul gastroesofagian la copii

image Cuprins

Ce este refluxul gastroesofagian la copii?

Refluxul gastroesofagian la copii (denumit de obicei, simplu, ca reflux) apare atunci cand alimentele aflate in stomac se intorc prin esofag si ies prin gura, deseori cauzand ca bebelusii sa regurgiteze.

Refluxul gastroesofagian poate fi o problema serioasa, dar de cele mai multe ori, nu este. Unii bebelusi regurgiteaza mai putin, adica elimina mai putin, restul intorcandu-se in stomac. Refluxul gastroesofagian nu le ofera vreun disconfort. Parintii doar trebuie sa fie atenti la imbracaminte, atat pentru ei cat si pentru copilul lor.

Pentru alti bebelusi insa, lichidul care se intoarce in stomac poate cauza un disconfort. Este posibil ca bebelusii sa fie hraniti mai greu sau nu se vor mai hrani deloc datorita durerii care va urma si acest lucru poate influenta greutatea lor. Acestia sunt copiii care au nevoie de un tratament specific. Copiii care au un reflux mai grav si au nevoie de un tratament, sunt considerati a avea boala refluxul gastroesofagian.

Care sunt simptomele acestei boli la copii?

Regurgitarea frecventa dupa ce bebelusul a fost hranit, este considerata a fi un reflux gastroesofagian. Regurgitarea in sus, starea de nervozitate, hranirea slaba, sange in scaun sau cresterea slaba in greutate pot fi simptomele refluxului gastroesofagian.

Exista vreun test care sa detecteze refluxul gastroesofagian la copii?

Cazurile simple de reflux gastroesofagian nu vor necesita o testare. Daca doctorul tau suspecteaza o problema, este posibil ca el sa ceara un test special numit monitorizarea pH-ului esofagian, care masoara cantitatea de acid prezenta in esofagul copilului. (atunci cand alimentele din stomac ajung in esofag si aciditatea stomacului ajunge in esofag.) Este posibil ca doctorul sa ceara o serie de teste pe baza de raze X, numita endoscopie. Acest test presupune folosirea unui tub fin si flexibil, folosit pentru examinarea esofagului. Majoritatea acestor teste sunt facute intr-un spital.

Daca simptomele copilului tau sugereaza ca are reflux gastroesofagian, doctorul tau iti poate prescrie un tratament pentru a vedea daca acest lucru il ajuta, inainte de a il trimite sa faca niste teste invazive, foarte neplacute.

Cat de comuna este aceasta boala la copii?

Mai mult de jumatate dintre copii vor trece prin experienta unei forme de reflux gastroesofagian, de obicei in primele 3 luni din viata. Doar jumatate dintre ei vor dezvolta o forma mai serioasa, pentru a fi considerata boala refluxului gastroesofagian.

Vestea buna este ca majoritatea copiilor trec cu usurinta de acest episod din viata. Aproape toti copiii care sufera de reflux gastroesofagian, vor avea aceasta conditie tratata in maxim 1 an de zile. Practic, majoritatea copiilor nu vor mai regurgita dupa 10 luni.

Cum a ajuns copilul meu sa aiba refluxul gastroesofagian?

Poti da vina pe sistemul digestiv inca nedezvoltat. Exista o valva intre esofag si stomac care previne ca alimentele si lichidele sa revina in sus. La copii, aceasta valva nu este indeajuns de puternica, precum este la adulti, deci, deseori, lichidul pe care il beau copiii poate reveni din stomac in esofag.

Care este cea mai buna modalitate de a trata refluxul gastroesofagian la copii?

Un lucru care poate ajuta este schimbarea dietei. Ii poti oferi mese mici si frecvente (fata de mese bogate, cu diferente mari de timp intre ele) si sa il tii intr-o pozitie dreapta. Cu siguranta ajuta sa iti tii copilul intr-o pozitie verticala timp de jumatate de ora dupa ce l-ai hranit deoarece gravitatia va ajuta ca alimentele sa ramana in stomac.

Daca acest lucru nu va rezolva problema, va trebui, cel mai probabil, sa modifici formula cu care iti alimentezi copilul, dar acest lucru trebuie facut doar cu acordul doctorului. Cerealele pentru copii pot fi folosite pentru a modifica o formula.

Copiii care nu cresc in greutate ar trebui sa foloseasca un anumit medicamente. Acestea nu lasa acidul din stomac sa urce in esofag si contin si anumiti inhibitori, care scad cantitatea de acid produsa in stomac.

Ce pot face ca sa previn ca bebelusul meu sa aiba reflux gastroesofagian?

Nu poti preveni in totalitate refluxul gastroesofagian, dar daca ii oferi copilului mese dese si in cantitate mica si il tii intr-o pozitie verticala dupa ce l-ai hranit, il ajuti.