Reglarea temperaturii corpului
Cuprins
Oamenii sunt homeotermi, fiind capabili sa-si mentina temperatura corpului constanta indiferent de temperatura mediului inconjurator. Aceasta abilitate se numeste „termoreglare” si presupune o echilibrare fizica naturala a pierderilor de caldura prin productia de caldura in corpurile noastre. Ca adulti, atunci cand ne este cald corpurile noastre transpira pentru a echilibra temperatura si pentru a se raci. Cand temperatura corpului nostru scade, tremuram si ne miscam pentru a creste metabolismul nostru si, prin urmare, temperatura corpului.
In timpul sarcinii, temperatura copilului este mentinuta relativ constanta in interiorul organismului mamei la aproximativ 37.7 °C. Bebelusii se bazeaza pe capacitatea mamei lor de a transpira si tremura pentru ei (ei nefiind in masura sa faca aceste lucruri singuri) pentru a mentine temperatura corpului propriu reglata.
Odata nascuti, bebelusii au doar o capacitate limitata de a-si regla temperatura corpului. Acestia pot tremura putin, insa nu au capacitatea de a tremura la fel ca adultii. Ei pot transpira, dar numai glandele de la cap, gat, maini si picioare sunt active (reprezentand aproximativ 25-30% din marimea totala a corpului lor). Pentru a incalzi un copil poti incerca sa-l asezi in pozitia fetala, sa-l misti sau sa-l faci sa planga (in cazul in care nu este acoperit bine cu haine sau paturi). Totusi, sursa principala a unui copil de producere a caldurii este grasimea corporala speciala, cunoscuta sub numele de tesut adipos maro (sau ’BAT’ - brown adipose tissue). BAT incepe sa fie produsa din saptamanile 26-30 de sarcina si cantareste intre 2-7% din corpul total al copilului la nastere. BAT este similar cu tesutul adipos care se gaseste la animalele aflate in hibernare.
BAT joaca un rol important in furnizarea de caldura pentru corpul copiilor. Din nefericire, un dezavantaj pentru folosirea BAT de catre copii pentru a se incalzi este ca metabolismul grasimilor pentru a produce caldura necesita oxigen si glucoza. Acest lucru poate duce la un efort fizic ridicat in cazul copiilor nou nascuti incercand sa mentina temperatura corpului ridicata, in cazul in care este prea frig (ideal ar fi ca temperatura corpului unui copil sa nu fie mai mica de 36 °C). De multe ori copilul este reticent in a se hrani atunci cand temperatura corpului este prea mica (intr-un efort de a conserva energia) complicand situatia.
Daca temperatura copilului nou nascut se inregistreaza ca fiind prea mica (mai putin de 36 °C), personalul medical poate recomanda ca acesta sa fie ingrijit intr-un incubator cald la terapie intensiva pentru 12-24 de ore, pana cand temperatura se stabilizeaza. In timp ce copiii sanatosi in cea mai mare parte a timpului pot face fata cu temperaturi scazute ale corpului de 35,5 °C (si poate fi necesar doar sa fie inveliti calduros), copiii care sunt bolnavi sau mai mici in dimensiuni (mai putin de 2800 de grame sau 6 pounzi si 3 uncii) pot avea nevoie de mai mult ajutor, cum ar fi lichide si glucoze prin perfuzii, sau pot fi alimentati printr-un tub introdus in stomacul lor, daca refuza sa se hraneasca.
La nastere, temperatura camerei este in mod normal intre 21-25 °C (speram), iar in lunile mai calde poate sa fie mai ridicata si pierderile de caldura sa fie o problema ceva mai mica. Scaderea semnificativa a temperaturii de la 37,7 °C, cat este in uterul mamei, la mediul rece din exterior (precum si alti factori), poate duce la pierderea excesiva a caldurii corpului copilului, temperatura putand cobori cu nu mai putin de 3-4,5 °C intr-o perioada scurta de timp.
Printre factorii care pot contribui la pierderea caldurii corpului unui copil sunt:
- Evaporarea si pierderea de caldura
- Contactul cu suprafetele reci
Evaporarea si pierderea de caldura
Copilul va fi umed cu lichid amniotic la nastere. ’Evaporarea’ acestui lichid si aerul rece din jur contribuie la pierderea caldurii, reducand caldura corpului copilului. Pierderea de caldura prin evaporare se poate intampla repede, deoarece copiii au suprafete cu zone foarte mari de piele in raport cu dimensiunea corpului lor (de 3 ori mai mult decat un adult). Capul lor constituie aproximativ 25% din aceasta suprafata. Pierderea de caldura poate fi accelerata in cazul in care copilul intra in contact cu aerul rece de la clima, ventilator sau de la o usa sau fereastra deschisa (numita pierdere de caldura prin ’convectie’).
De obicei, medicul se va asigura ca acolo nu exista instalatii de aer conditionat si va sterge corpul copilului cu o cuvertura sau prosop de indata ce acesta s-a nascut. Daca nasterea are loc in apa se poate recomanda ca sa fie pastrat corpul copilului scufundat pana la piept in apa calda, eventual, avand capul acoperit cu o boneta. De asemenea, personalul medical va poate recomanda sa amanati baia copilului pentru a doua zi (sau mai tarziu), daca temperatura copilului este scazuta.
Contactul cu suprafetele reci
Daca pielea copilului intra in contact cu suprafete sau obiecte reci, acestea vor absorbi caldura din corpul sau (fenomen numit ’conductie’ de caldura). Aici pot fi incluse cuverturile pentru copii, mainile reci, patul sau suportul pe care femeia naste sau masa de examinare. Pentru a minimiza aceste riscuri, ideal ar fi ca pielea copilului sa fie in contact cu pielea calda a pieptului mamei (sau partenerului) si sa existe o patura preincalzita sau un prosop cu care sa fie invelit corpul acestuia.
In cazul in care copilul are nevoie de asistenta medicala, mesele de examinare utilizate in mod normal, in general, au deasupra incorporate incalzitoare pentru a pastra copilul cald cat timp acesta este ingrijit. De asemenea, personalul medical in mod normal va sterge si va acoperi copilul cat mai bine posibil cu o patura calda cat timp il examineaza.
Poti ajuta la mentinerea caldurii corpului copilului la nastere (mai ales daca ai in plan sa nasti acasa) prin urmatoarele:
- Asigura-te ca pielea copilului intra in contact cu pielea ta imediat dupa nastere
- Pune o cuvertura pentru copii incalzita sau un prosop incalzit peste tine si copil.
- Pune o boneta sau sapca pe capul copilului.
- Daca nasterea are loc in apa, tine corpul copilului in apa calda (pana la piept si gat) si acopera-i capul cu o boneta sau sapca.
- Inchide ferestrele si usile pentru a opri curentii de aer si opreste ventilatoarele si aerul rece conditionat.
- In perioada lunilor reci, incalzeste camera cu un radiator sau clima.
- Amana baia copilului daca temperatura acestuia este scazuta.
Acest articol contine doar informatii generale si nu este destinat pentru a inlocui sfatul personalului medical.