Alergiile la copii
Cuprins
Ce inseamna o alergie la un copil?
O alergie este o sensibilitate asupra unui lucru sau a mediului. Este, de fapt, o reactie exagerata a sistemului imunitar. Din cauza unor motive, sistemul imunitar vede dintr-o substanta inofensiva ca fiind una foarte daunatoare si o ataca.
Cand corpul copilului este expus alergenului (substanta declansatoare), este produs un anticorp, si anume IgE. IgE afecteaza, apoi, sistemele de organe, cauzand simptome precum mancarime, ochi umezi, stranut (daca este un alergen din aer), dureri de burta, etc.
Care sunt simptomele care apar la bebelusi?
Simptomele bebelusului vor depinde de sistemele de organe care sunt afectate. Alergiile de aer din mediu, cum ar fi cele de mucegai sau de polen, de obicei, afecteaza sistemul respiratoriu, deci copilului ii va curge nasul sau va avea probleme in a respira. Alergiile alimentare afecteaza, de obicei, sistemul gastroinstestinal, deci copilului i se va umfla buza, ii va fi greata, va avea stari de voma sau diaree. Unele alergii afecteaza pielea, deci este posibil ca bebelusul sa dezvolte o iritatie sau o urticarie dupa ce va intra in contact cu alergenul respectiv.
In general, trebuie sa fii atent la reactiile adverse si daca vezi vreo una de acest gen, trebuie sa iti notezi substanta la care a fost expus copilul tau. Esti in cautarea unui model sau pattern. Reactiile alergice se pot mari in timp, deci trebuie sa ii spui doctorului daca observi vreo schimbare, in timp. Daca bebelusul tau dezvolta dificultati in respiratie dupa ce a fost expus unui alergen, trebuie sa il duci la doctor imediat. Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate duce la deces.
Exista teste care pot detecta vreo alergie la copii?
Pentru a diagnostica o alergie, trebuie sa gasim prezenta IgE-ului specific. Acest lucru poate fi facut cu un test de piele, test de sange sau un test mai vechi de alergie, numit test de piele intradermal. Daca vei suspecta ca bebelusul tau are o alergie, trebuie sa iti consulti pediatrul. El iti va cere sa ii descrii alergia care a avut-o la substanta respectiva, precum si istoria medicala a familiei. (Bebelusul are sanse mai mari sa dezvolte o alergie, daca mai exista cazuri de acest gen in familie)
Daca evaluarea initiala a pediatrului sugerezeaza ca este posibil sa existe o alergie, bebelusul tau va trebui sa fie testat. Testul prin inteparea pielii este cea mai comuna forma de testare de alergie la copii. Daca bebelusul dezvolta urticarie atunci cand o cantatite mica de substanta alergica este intepata in piele, atunci, foarte probabil, el este alergic la acea substanta.
Cat de comune sunt alergiile la copii?
Alergiile sunt mult mai comune astazi fata de acum 100 sau chiar 30 de ani. Conform Academiei Americane de Alergii, peste 54% dintre americani sufera de o alergie. Este estimat ca, aproximativ, 9% dintre copii au febra fanului, intre 10% si 20% au dermatita atopica (o alergie la nivelul pielii) si 6% dintre copiii care au varsta sub 3 ani, au o alergie alimentara.
Cum a dezvoltat copilul meu o alergie?
Unii copii sunt mai predispusi sa aiba o alergie fata de altii. Doctorii au observat ca bebelusii care au eczema sunt mai predispusi sa aiba o alergie alimentara si ca bebelusii care au o alergie alimentara sunt mai predispusi sa dezvolta o alergie de mediu sau astm.
Istoria medicala a familie joaca un rol foarte important. Daca sotul tau are o alergie, atunci este, foarte posibil, ca bebelusul tau sa dezvolte si el una.
Multi dintre copii, totusi, dezvolta o alergie, fara a avea, aparent, nici un motiv.
Care este cea mai buna metoda de a trata o alergie la copii?
Evitarea. Evitarea substantei care declanseaza reactia alergica va trebui sa fie planul cel mai bun, chiar daca acest lucru ar inseamna sa iti schimbi sapunul in unul hipoalergenic sau sa tii departe de casa alunele si de a iti instrui bunicii si persoanele de la cresa in privinta acestor lucruri.
Medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergice ale copilului. Un antihistaminic (cum ar fi Benadryl) poate controla mancarimea sau urticaria care acompanieaza anumite alergii de mediu. Imunoterapia este, in esenta, un test prin care i se aplica bebelusului cantitati mici din substanta la care este alergic, pentru a il desensibiliza. Acest tratament ajuta unii copii.
Multi dintre copii isi depasesc de la sine alergiile, deci, fii sigura ca vei cantari riscurile si beneficiile oricarui tratament pe care il vei aplica.
Copiii care sufera de alergii severe, care pot pune in pericol viata lor, trebuie sa aiba tot timpul un EpiPen in preajma lor, acesta fiind o seringa cu o doza de epinefrina. Daca bebelusul tau sufera de o alergie severa, fii sigura ca persoanele care au grija de el sa cunoasca toate simptomele de anafilaxie si sa stie cum sa foloseasca EpiPen-ul, atunci cand este nevoie.
Ce pot face pentru a preveni ca bebelusul meu sa dezvolte vreo alergie?
Nu se stie exact daca poti face acest lucru. Doctorii recomanda ca fiul sau fiica ta sa atinga varsta de 9 ani pentru a ii atribui alergeni, dar nu este nici un studiu care sa confirme aceasta asteptare. Cu toate acestea, unii cercetatori sustin ca introducerea unor alergeni mai devreme in viata copilului, poate reduce sansa ca acesta sa dezvolte o alergie alimentara. Vorbeste cu doctorul tau despre ultimele informatii cu privire la prevenirea alergiilor.
Ce fac alte mame atunci cand copiii lor sufera de o alergie?
"Inca de cand au inflorit florile de migdale in orasul nostru, acum aproximativ 1 luna, fiul meu s-a simtit destul de rau. Il ustura ochii, stranuta si tuseste. L-am dus la pediatru, iar acesta mi-a recomandat sa ii administrez un Benadryl noaptea. Urasc faptul ca trebuie sa ii dau unui copil un medicament, in fiecare noapte."
"Fiul meu tuseste, are ochii rosii si este constipat. Totul a inceput cand copacul din fata casei a inceput sa polenizeze. Totusi, urechile lui nu au nimic, dar copilul se simte clar iritat de polenul din aer. Majoritatea pediatrilor cu care am vorbit au zis ca bebelusul nu are nici o alergie, desi noi credeam acest lucru. Totusi, am pus un purificator de aer in camera lui si schimbam filtrele destul de des."
"Fiica mea este constipata si stranuta, de aproape 3 saptamani. Am dus-o la pediatru saptamana aceasta si dupa o examinare detaliata, el a spus ca sufera de o alergie. Plamanii ei erau curati, nu avea febra, saturarea de oxigen era de peste 99%, urechile nu aveau nici o problema. Am tinut umidificatorul deschis toata noaptea, am utilizat o solutie salina si o seringa de tip bec pentru a ii curata nasul, dar acest lucru nu a aratat nici o imbunatatire. Am si curatat casa ca sa nu existe nici macar un fir de praf."