Perimenopauza
Definitie
Perimenopauza, definita si ca perioada de tranzitie care precede menopauza, este intervalul in care organismul unei femei face o trecere naturala de la cicluri de ovulatie si menstruatie mai mult sau mai putin regulate la infertilitate permanenta, sau menopauza.
Femeile incep perimenopauza la varste diferite. La 40 de ani, sau chiar mai devreme, cum este varsta de 30 de ani, pot sa inceapa sa se observe primele semne. Perioadele menstruale pot deveni neregulate – mai mari, mai scurte, mai grele sau mai usoare, uneori acestea se repeta la intervale de timp mai mari sau mai mici de 28 de zile. De asemenea, pot aparea simptome asemanatoare menopauzei, bufeuri, probleme de somn si uscaciune vaginala. Exista tratamente disponibile pentru a ajuta la calmarea acestor simptome.
Odata ce ai trecut peste 12 luni consecutive fara o perioada menstruala, ai ajuns oficial la perioada de menopauza, iar perioada de perimenopauza a trecut.
Simptome
In perioada de perimenopauza pot aparea in corpul tau mici – sau chiar mari – modificari. Unele dintre lucrurile care pot sa apara sunt:
- Perioade menstruale neregulate. Ovulatia devine mai neregulata, intervalele intre menstruatii devin mai lungi sau mai scurte, sangerarile pot fi reduse in abundenta, si s-ar putea sa sari peste unele cicluri menstruale. Perimenopauza timpurie se defineste printr-o schimbare a lungimii ciclului menstrual cu mai mult de sapte zile. Perimenopauza tarzie se caracterizeaza prin doua sau mai multe perioade menstruale pierdute si un interval de 60 de zile sau mai mult intre perioadele menstruale.
- Bufeuri si probleme de somn. Aproximativ intre 65-75% dintre femei au parte de bufeuri, cel mai frecvent in timpul perimenopauzei tarzii. Intensitatea, durata si frecventa variaza. Probleme de somn sunt adesea cauzele bufeurilor sau transpiratiilor nocturne, insa uneori somnul devine neregulat chiar si fara ele.
- Modificari ale dispozitiei. Unele femei au parte de schimbari ale bunei dispozitii, stari de iratibilitate sau risc crescut de depresie in timpul perimenopauzei, aceste simptome putand aparea ca urmare a disturbarii somnului din cauza bufeurilor. De asemenea, modificarile dispozitiei pot fi cauzate de factori care nu au legatura cu schimbarile hormonale din perimenopauza.
- Probleme vaginale si ale vezicii urinare. Atunci cand nivelul de estrogen este scazut, tesuturile vaginale isi pot pierde elasticitatea si lubrifierea, facand actul sexual dureros. De asemenea, nivelurile scazute de estrogen te pot face mai vulnerabila la infectii vaginale sau urinare. Pierderea tonusului tesutului poate contribui la o urinare incontinenta.
- Scaderea fertilitatii. Cand ovulatia devine neregulata, capacitatea de concepere a unui copil scade. Cu toate acestea, atata timp cat ai perioade menstruale, exista sanse sa ramai insarcinata. Daca vrei sa eviti sarcina, foloseste metode de contraceptie pana cand menstruatia a lipsit timp de 12 luni.
- Modificari ale functiei sexuale. In timpul perimenopauzei, dorinta si excitatia sexuala se poate modifica. Dar pentru majoritatea femeilor care au aut o viata sexuala satisfacatoare inainte de menopauza, aceasta va continua si in timpul perimenopauzei si dupa aceasta.
- Pierderea masei osoase. Cu nivelul de estrogen in scadere, incepi sa pierzi din masa osoasa mai mult decat aceasta se poate reface, crescand riscul de osteoporoza.
- Schimbarea nivelului de colesterol. Scaderea nivelului de estrogen poate duce la schimbari nefavorabile ale nivelului de colesterol din sange, inclusiv o crestere a colesterolului LDL, lipoproteine cu densitate joasa - colesterol "rau" - care contribuie la un risc crescut de boli de inima. In acelasi timp, colesterolul HDL, lipoproteine cu densitate ridicata - colesterol "bun" - scade la multe femei odata cu inaintarea in varsta, de asemenea crescand riscul bolilor de inima.
Cand sa te prezinti la un medic
Unele femei solicita asistenta medicala pentru simptomele lor din perimenopauza. Unele nu tolereaza modificarile sau pur si simplu nu prezinta simptome grave care sa justifice un consult medical. Deoarece simptomele ar putea aparea treptat, nu iti poti da seama de la inceput daca toate acestea au legatura cu nivelurile fluctuante de estrogen si progesteron, care sunt hormoni feminini cheie.
Daca ai parte de simptome care iti afecteaza viata sau buna dispozitie, cum ar fi bufeurile, schimbari ale dispozitiei sau modificari ale functiei sexuale care te ingrijoreaza, consulta medicul.
Cauze
Pe masura ce treci prin perioada menopauzei, corpul tau produce fluctuant estrogen si progesteron. Aceste fluctuatii hormonale au ca origine schimbarile prin care trece corpul tau in timpul perimenopauzei.
Factori de risc
Menopauza este o etapa normala in viata unei femei. Dar la unele femei aceasta poate sa apara mai devreme decat la altele. Desi nu intotdeauna hotarator, unele semne sugereaza ca anumiti factori te pot predispune la aparitia perimenopauzei mai devreme, incluzand aici:
- Fumatul. Debutul menopauzei apare cu unul sau doi ani mai devreme la femeile care fumeaza, comparativ cu femeile care nu fumeaza.
- Istoria familiara. Femeile au tendinta de a ajunge la menopauza in jurul aceleasi varste ca mamele si surorile lor, desi legatura dintre istoria familiara si varsta pentru menopauza este inca neconcludenta.
- Lipsa unei nasteri. Unele studii arata ca femeile care nu au nascut niciodata ar putea ajunge la menopauza mai devreme.
- Tratament pentru cancer in tinerete. Tratamentul pentru cancer facut in copilarie cu chimioterapie sau radioterapie pelvina poate contribui la aparitia menopauzei mai devreme.
- Histerectomie. O histerectomie prin care ti-a fost indepartat uterul, dar nu si ovarele, de obicei nu cauzeaza menopauza. Desi nu mai ai perioade de menstruatie, ovarele produc estrogen in continuare. Dar o astfel de activitate poate contribui la aparitia menopauzei mai devreme decat in general.
Complicatii
Perioadele neregulate de menstruatie sunt un semn distinctiv de perimenopauza. De cele mai multe ori, acest lucru este normal si nu trebuie sa te preocupe. Totusi, consulta medicul daca:
- Sangerarea este foarte abundenta – trebuie sa schimbi tampoanele din ora in ora
- Sangerarea dureaza mai mult de opt zile
- Sangerarea apare intre perioadele de menstruatie
- Ciclurile menstruale apar regulat la perioade de mai putin de 21 de zile distanta
Semne cum ar fi acestea pot indica prezenta unor probleme ginecologice care necesita diagnostic si tratament.
Pregatirea pentru consultatie
Vei incepe probabil prin a discuta despre simptomele tale cu medicul de familie. Daca nu te-a consultaat deja un medic ginecolog, medicul de familie iti poate recomanda unul.
Ce poti face
Monitorizarea ciclurilor menstruale si inregistrarea semnelor si simptomelor pe parcursul mai multor luni, te poate ajuta sa ai o mai buna intelegere a modificarilor aparute in timpul perimenopauzei. De asemenea, vei avea informatii pretioase pentru a le oferi medicului tau.
Consultatiile pot fi scurte. Pentru a utiliza cel mai bine timpul limitat, planifica si fa liste cu informatii, incluzand:
- Un jurnal care sa cuprinda ciclurile menstruale din ultimile luni, si care sa contina inclusiv data de inceput si de sfarsit a fiecarui ciclu, si daca sangerarea a fost usoara, moderata sau abundenta
- Descrieri detaliate ale tuturor simptomelor, inclusiv simptome premenstruale
- Denumirea si dozajul tuturor medicamentelor pe care le iei, inclusiv medicamente care nu se iau pe baza de prescriptie medicala si suplimente
- Intrebari pentru medic, cum ar fi cea in legatura cu optiunile de tratament disponibile
Intrebari pe care ti le poate pune medicul
Pentru a usura discutia referitoare la perioada perimenopauzei, medicul iti poate pune anumite intrebari, cum ar fi:
- Ai in continuare perioade menstruale? Daca da, cum sunt acestea?
- De ce simptome ai parte?
- Cat timp ai avut aceste simptome?
- Ce probleme iti provoaca aceste simptome?
- Ce medicamente sau suplimente de vitamine iei?
Analize si diagnostic
Perimenopauza este un proces - o tranzitie treptata. Nici un semn sau test nu este suficient pentru a determina daca ai intrat in perimenopauza. Medicul tau ia in considerare multe aspecte, inclusiv varsta, istoria ciclurilor menstruale, si cu ce simptome sau modificari ale corpului te confrunti. Unii medici pot solicita teste pentru a verifica nivelurile de hormoni. Insa, in afara de verificarea functiei tiroidiene, care poate afecta nivelurile de hormoni, testele hormonale sunt rareori necesare sau utile pentru a evalua perimenopauza.
Tratamente si medicamente
Terapiile posibile pentru a trata simptome de perimenopauza includ:
- Contraceptivele orale. Acestea sunt adesea cel mai eficient tratament pentru ameliorarea simptomelor de perimenopauza - chiar daca nu ai nevoie de ele pentru controlul sarcinii. Doze mici de pilule pot regulariza perioadele menstruale si pot reduce bufeurile si uscaciunea vaginala.
- Terapia prin progesteron. Daca ai perioade menstruale neregulate, dar nu poti – sau nu doresti – sa utilizezi contraceptive orale, terapia ciclica cu progesteron poate regulariza perioadele menstruale. Unele femei cu sangerari abundente in timpul perimenopauzei pot fi ajutate printr-un dispozitiv intrauterin (DIU) care contine progesteron.
- Ablatia endometriala. Ablatia endometriala poate scuti unele femei de sangerari abundente in timpul perimenopauzei. In timpul procedurii, mucoasa uterului (endometru) este distrusa folosind un laser electric sau termic, care reduce eficient scurgerile menstruale sau opreste menstruatia. Aceasta procedura nu este potrivita pentru toata lumea, asa ca ar trebui sa te consulti cu medicul tau pentru a stabili care solutii sunt cele mai bune pentru tine.
Stilul de viata si remedii la domiciliu
Alegerea unui stil de viata sanatos poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele de perimenopauza, precum si mentinere unei stari bune de sanatate odata cu inaintarea in varsta. Aceste optiuni includ:
- O nutritie buna. Deoarece riscul de osteoporoza si boli ale inimii este in crestere in aceasta perioada, o dieta sanatoasa este mai importanta decat oricand. Adopta o viata bazata pe un nivel scazut de grasime, cu o dieta bogata in fibre, fructe, legume si cereale integrale. Adauga alimente bogate in calciu sau ia un supliment de calciu care sa contina si vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba calciul si ajuta la protejarea impotriva pierderii osoase. Evitati alcoolul si cafeina, care pot declansa bufeurile.
- Exercitii regulate. Activitatea fizica regulata ajuta la prevenirea cresterii in greutate, imbunatateste somnul, intareste oasele si imbunatateste starea de spirit. Incercati sa faceti exercitii timp de 30 de minute sau mai mult in cat mai multe zile din saptamana. Spre exemplu, combinarea mersului pe jos cu o pregatire foarte buna s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea fracturarii sau pierderii osoase la femeile care au trecut prin menopauza.
- Reducerea stresului. Practicate cu regularitate, tehnicile de reducere a stresului, cum sunt meditatia sau yoga, pot duce la relaxare si la o stare de sanatate buna pe tot parcursul vietii, si pot fi deosebit de utile in timpul tranzitiei catre menopauza.
Medicina alternativa
In plus fata de terapiile conventionale, multe femei aflate in tranzitia spre menopauza, vor sa stie mai multe despre tratamente complementare si alternative pentru a trata simptomele lor. Cercetatorii cauta prin aceste terapii sa determine protectia si eficacitatea acestora, insa de multe ori acestea lipsesc. Discuta cu medicul tau despre orice terapie complementara sau alternativa pe care o urmezi sau ai dori sa o urmezi. Iata cateva optiuni care prezinta un anumit potential pentru tratarea simptomelor menopauzei care sunt destul de sigure:
- Black cohosh. Acest extract de plante medicinale este utilizat pentru a trata bufeuri si alte simptome de menopauza. In timp ce diverse studii arata ca aceasta reduce simptomele legate de menopauza, cum ar fi bufeurile, unele probleme legate de studii si diversele variante ale produsului, fac dificila ajungerea la niste concluzii clare. In general, black cohosh pare relativ sigur, dar evita-l daca ai o problema hepatica. Daca vrei sa-l incerci, discuta intai cu medicul tau.
- Fitoestrogeni. Acestia sunt compusi derivati din plante care au proprietati ca estrogenul. Exista doua tipuri principale de fitoestrogeni - isoflavone si lignani. In general, suplimentele isoflavone sunt extrase din soia sau de trifoi rosu. Ele pot fi de ajutor pentru bufeurile usoare si au efect protector asupra densitatii oaselor. De asemenea, ele pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la combaterea colesterolului LDL, lipoproteine cu densitate joasa - colesterol "rau". Lignanii sunt suplimente derivate in principal din seminte de in. Mai putine studii sustin utilizarea lor in tratarea simptomelor menopauzei, desi ele pot, de asemenea, ajuta la imbunatatirea colesterolului. Fii atenta cu utilizarea suplimentelor de fitoestrogeni in tratarea simptomelor menopauzei, daca prezinti un risc crescut la o boala sau afectiune provocata de hormoni, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza, sau cancer ovarian, uterin sau mamar. De asemenea, fii precauta daca iei deja un medicament care creste nivelul de estrogen, cum ar fi pilulele contraceptive, tamoxifen sau daca faci terapie hormonala.
- Dehidroepiandrosteron (DHEA). Acesta este un steroid natural care este produs de glanda suprarenala. Unele studii arata ca suplimentele de DHEA ajuta la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, atrofia vaginala, disfunctiile sexuale si pierderea de masa osoasa. Dar, alte studii nu au confirmat acest lucru, in plus, multe studii au raportat efecte nocive la doze mari de DHEA, astfel incat este nevoie de mai multe cercetari.
Desi rezultatele studiului au fost mixte, alte terapii complementare care prezinta un risc scazut, cum sunt acupunctura, yoga si respiratia controlata, prezinta unele beneficii in ameliorarea simptomelor menopauzei. Aceste terapii pot ajuta la reducerea stresului, precum si la imbunatatirea starii psihice. Discuta cu medicul tau despre ce fel de terapii complementare si alternative te pot ajuta.