Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Fertilitatea si Lubrifiantii Vaginali

Infertilitatea si Utilizarea de Lubrifianti Vaginali: Esti Inca Confuza?

image

Cel putin sase milioane de cupluri din SUA sufera de infertilitate definita medical (aproximativ 15%), ceea ce inseamna ca au avut contact sexual neprotejat timp de peste un an, fara succes in ceea ce priveste o sarcina. Chiar dupa mai putin de un an de incercari, multe cupluri devin ingrijorate, daca nu reusesc sa conceapa un copil, 9 milioane de femei din SUA mergand anual la medic pentru probleme de fertilitate. In cel putin jumatate dintre aceste cazuri, partenerul de sex masculin este partial sau in toatalitate de vina ca nu se reuseste conceperea unui copil.

O complicatie comuna pentru cuplurile care incearca conceperea unui copil ("ICC") este, in cazul femeilor, uscaciunea vaginala, 75% dintre cupluri raporteaza cresterea incidentei de uscaciune vaginala cauzata de: stresul de infertilitate; nevoia de a avea contact sexual temporizat; si/sau medicamentele luate pentru fertilitate. Placerea actului sexual poate sa devina o problema in timpul activitatii sexuale zilnice atunci cand apar durerile si uscaciunea vaginala. De fapt, peste 25% dintre cuplurile care incearca conceperea unui copil utilizeaza "intotdeauna" lubrifianti in timpul actului sexual (ex. un procent estimat de 2,25 milioane de americani).

Uscaciunea vaginala este de obicei tratata cu produse lubrifiante vaginale, existand mai multe sute de tipuri de astfel de produse comercializate în SUA. Cu toate acestea, dupa trei decenii de cercetari, rezultatele publicate au aratat ca toti lubrefiantii existenti care au fost studiati pana in prezent afecteaza spermatozoizii, rezultand pierderi rapide in viabilitatea si motilitatea acestora. Concret, au fost cel puţin 11 studii pe aceasta tema realizate in institutii de invatamant medical, fiind astfel revizuit efectul a 16 lubrifianti diferiti asupra spermatozoizilor, aici intrand inclusiv marci de top, cum ar fi KY, Astroglide si Replens. In fiecare studiu, motilitatea si viabilitatea spermatozoizilor s-a redus dramatic dupa expunerea, chiar si in concentratii mici (<10%), la aceste produse.

Datele specifice ale acestor studii arata:

  • Un efect de spermicid sau o activitate de ucidere a spermatozoizilor este provocata de cele mai importante trei branduri de lubrefianti, acestea fiind echivalente cu jeleurile contraceptive, cum ar fi Gynol. In aceste studii, spermatozoizii au avut motilitate ZERO, dupa 30 de minute de contact cu cele mai vandute trei produse lubrifiante.
  • Aceste efecte se manifesta in functie de concentratie, si au fost observate chiar si la concentratii mici (1-6%), in functie de produsul lubrifiant.
  • Critc, efectul negativ al lubrefiantilor asupra spermatozoizilor include scaderea penetrarii spermatozoizilor in interiorul colului uterin, acesta fiind determinat prin testul de dupa contactul sexual.
Pentru succesul conceperii unui copil, spermatozoizii trebuie sa aiba o motilitate capabila sa patrunda in mucusul cervical si sa treaca la trompele uterine intr-un numar adecvat. Produsele lubrifiante existente scad rapid motilitatea spermei, reducand astfel posibilitatea ca un numar cat mai mare de spermatozoizi sa patrunda in colul uterin si astfel sa fie in masura sa participe la fertilizare. Urmatoarele postari referitioare la studierea acestor lubrifianti evidentiaza preocuparile analistilor in legatura cu utilizarea lubrifiantilor vaginali de catre cuplurile care doresc conceperea unui copil.

Departamentul de Obstretica-Ginecologie, Universitatea Texas Southwestern Medical Center. "La cuplurile care sufera de infertilitate, utilizarea de lubrifianti vaginali in timpul actului sexual nu este recomandata."

Departamentul de Obstretica-Ginecologie, Universitatea din Connecticut. "Se poate concluziona ca toti lubrifianti vaginali traditionali ar trebui sa fie evitati de catre pacientii care doresc concepera unui copil."

Departamentul de Obstretica-Ginecologie, Universitatea din Minnesota. "Efectul de spermicid a lubrifiantilor a fost statistic crescut. Lubrifiantii au avut un efect similar pe esantioane de material seminal, atat normale cat si anormale."

Departamentul de Obstretica-Ginecologie, Uniformed Service University, Bethesda, MD. "In vivo (in interiorul corpului), datele au demonstrat o insuficienta severa la penetrarea spermei a mucusului cervixului uman atunci cand se folosesc lubrifianti.”

De ce afecteaza lubrifiantii spermatozoizii? Cea mai buna valoare a pH-lui pentru migrarea si supravietuirea spermatozoizilor a fost stabilita de catre Organizaţia Mondială a Sănătăţii la un nivel cuprins intre 7,0 si 8,5. Acesta coincide cu cresterea normala a pH-ului mucusului cervical la femei care se gaseste in momentul ovulatiei. In schimb, lubrifianti vaginali tind sa aiba valori ale pH-ului sub 7, si de multe ori la jumatate din aceasta valoare. Aceste valori ale pH-ului pot provoca moartea spermatozoizilor. De asemenea, spermatozoizii sunt sensibili la osmolalitatea prea ridicata sau prea scazuta (concentratia de particule osmotice active in solutie), deoarece aceasta poate determina celulele sa se micsoreze sau sa se mareasca prea mult. O osmolalitatea fiziologica in jurul valorii de 320 mOsm/kg (ca cea a spermei) este cea mai buna pentru spermatozoizi. Motilitatea spermatozoizilor scade odata cu expunerea la o osmolalitate in crestere, aceasta devenind nula la valori de 600 mOsm sau mai mari. Lubrifiantii au nivelurile de osmolalitate de 3-10 ori mai mari decat materialul seminal, cauzand daune ireversibile motilitatii spermatozoizilor in contact cu acestia.

In ciuda numeroaselor publicatii citate mai sus, exista inca o mare confuzie in randul medicilor si nu numai, cu privire la siguranta utilizarii lubrifiantilor vaginali in timp ce se incearca conceperea unui copil. De fapt, multi medici recomanda gresit pacientilor lor lubrifianti care afecteaza spermatozoizii, bazandu-se pe informatii inexacte. In multe cazuri, exista diferente fundamentale intre datele publicate in legatura cu efectele lubrifiantilor asupra spermatozoiziilor si cunostintele medicilor. Aceasta confuzie apare partial din cauza ca marile branduri care produc lubrifianti specifica in materialele de prezentare ca acestia „nu omoara spermatozoizii” sau ca „nu au niciun efect asupra motilitatii spermatozoizilor”, in ciuda literaturii de specialitate care sustine contrariul.

In plus, o conceptie gresita comuna este ca daca un lubrifiant nu contine un spermicid sau daca este solubil in apa, aceasta nu va afecta functiile spermatozoizilor. Din pacate, acest lucru este complet gresit. Lubrifiantii pe baza de apa contin adesea glicerina (care s-a dovedit a fi toxica pentru spermatozoizi) si propilenglicol, ambele fiind foarte hiperosmotice. Expunerea la lubrifiantii comerciali duce la afectarea ireversibila a spermatozoizilor si pierderea motilitatii acestora. Afectarea spermatozoizilor si incapacitatea ulterioara a acestora de a mai patrunde in colul uterin ca urmare a contactului cu lubrifianti, poate in cazul unor cupluri sa previna conceptia, rezultand consecinte nedorite, cum ar fi lispa copiilor, sau apelarea la tehnologii de reproducere invazive avansate (toate acestea implicand costuri mai mari si riscuri medicale). Daca exista dovezi ca un lubrifiant vaginal poate afecta sau limita fertilitatea unui cuplu, ar trebui sa poarte o eticheta de avertizare pentru a evita utilizarea acestuia atunci cand se incearca conceperea unui copil, iar testarea ar trebui sa fie facuta de catre FDA pentru toate produsele care pretind ca nu dauneaza spermatozoizilor. Puteti citi un raport complet pe aceasta tema, pe topicul publicat de catre FDA, la adresa https://ingfertility.com/newreports.html.

Traducere dupa un articol scris de Dr. JE Ellington, distinsa in 2003 cu premiul „International Young Andrologist Award” pentru cercetarea in fiziologia trompelor uterine – spermatozoizi, a inventat Pre~Seed in urma muncii depuse cu cuplurile infertile.