Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina gemelara

Ce cauzeaza aparitia gemenilor

image

Aproximativ 12.000 de gemeni si 130 de tripleti sunt nascuti numai in Marea Britanie in fiecare an. Una din 65 de sarcini este astazi in Marea Britanie o sarcina cu gemeni, ceea ce inseamna ca aproximativ unul din 32 de copii nascuti este un geaman.

Este o crestere abrupta in ultimii 30 de ani, atunci cand unul din 52 de copii era geaman. Este mult mai probabil ca un cuplu sa aiba gemeni daca exista gemeni in familia femeii. Tripletii apar in mod natural la 1 din 10.000 de sarcini, iar sarcinile cvadruple sunt chiar rare. In prezent, utilizarea medicamentelor in tratamentul infertilitatii a facut nasterile multiple sa fie mult mai comune.

Exista doua tipuri de sarcina cu gemeni.

Gemeni identici

Gemenii identici (monozigoti) apar atunci cand un singur ovul (zigot) este fecundat. Ovulul apoi se imparte in doua, rezultand aparitia gemenilor identici care contin aceleasi gene. Gemenii identici sunt intotdeauna de acelasi sex, asa ca daca ai gemeni acestia sunt identici, vei avea doua fete sau doi baieti, si vor arata foarte asemanator.

Gemeni non-identici

Gemenii non-identici (dizigoti) apar atunci cand doua ovule separate sunt fecundate si apoi se fixeaza in pantecele femeii (uter). Acesti gemeni non-identici sunt la fel ca orice alti doi frati. Gemenii non-identici sunt mai des intalniti. Copiii pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite. O treime dintre gemeni vor fi identici si doua treimi non-identici.

Esti insarcinata cu gemeni?

Ar putea aparea suspiciuni ca ai putea avea mai mult de un copil daca:

  • burta pare mai mare decat ar trebui sa fie in perioada respectiva
  • au mai existat gemeni la tine in familie
  • ai facut un tratament de fertilizare
De obicei, exista posibilitatea sa afli daca esti insarcinata cu gemeni in urma scanarii cu ultrasunete care se poate face in saptamanile 8-14 de sarcina.

In acest moment ar trebui sa sti daca bebelusii impart o placenta (ceea ce inseamna ca sunt identici) sau daca au doua placente separate (ceea ce inseamna ca pot sa fie identici sau non-identici). Daca acest lucru nu poate fi determinat, ar trebui sa faci dupa o perioada de timp o alta scanare. O treime dintre gemenii identici au doua placente separate. Acest lucru se intampla atunci cand ovulul fecundat se imparte in primele trei sau patru zile de la concepere, inainte de a se fixa in uter.

Ce cauzeaza aparitia gemenilor?

Nimeni nu stie ce cauzeaza aparitia gemenilor identici (denumiti si monozigoti). Se pare ca toate femeile, indiferent de etnie, au o sansa egala de a avea gemeni identici si ca sansa este de aproximativ una din 350-400. Aparitia gemenilor identici nu se mosteneste in familie.

Unii factori fac aparitia gemenilor non-identici mai probabila:

  • gemenii non-identici sunt mult mai frecventi in randul populatiilor de culoare
  • sansa de a avea gemeni creste odata cu varsta si este mai mare la femeile care au mai avut copii
  • aparitia gemenilor non-identici se mosteneste in familie pe partea mamei, dar cel mai probabil nu si pe partea tatalui
FIV (fertilizarea in vitro) si conceptia asistata implica implantarea multipla de embrioni. Dupa conceptia naturala, aproximativ una din 80 de nasteri rezulta in urma implantarii multiple, in comparatie cu una din patru dupa FIV. Femeile insarcinate care sunt mai in varsta prezinta de asemenea o rata crescuta de aparitie a gemenilor, aceasta crescand odata cu varsta mamei. Rata de aparitie a gemenilor la femeile de diferite varste este:
  • 6,3% din mamele sub 20 de ani
  • 21,7% la femeile care au varsta intre 35-39 de ani
  • 56,7% in cazul femeilor de peste 45 de ani

Cum pot sti daca gemenii mei sunt identici?

Cel mai bun mod de a se spune daca gemenii sunt identici este printr-un test ADN, care poate fi facut dupa ce copiii se nasc. De asemenea, placenta ar putea oferi raspunsul. Daca prima scanare cu ultrasunete se face inainte de primele 14 saptamani de sarcina, ar trebui sa fie posibil sa se poata spune cu exactitate ce tip de placenta au gemenii tai. Placenta poate sa fie examinata si dupa nastere. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste metode nu este simpla de realizat.

Toti gemenii non-identici si o treime dintre gemenii identici au exact acelasi tip de placenta dicorionica. Acest lucru se intampla atunci cand fiecare copil are placenta proprie separata, cu propria sa membrana interioara separata (amniotica) si membrana exterioara (corionica). Acesti gemeni sunt numiti diamniotici-dicorionici (DADC).

Doua treimi dintre gemenii identici au o singura placenta, cu o singura membrana exterioara si doua membrane interioare. Acestia sunt numiti diamniotici-monocorionici (DAMC). De asemenea, aproximativ 1% dintre gemenii monocorionici vor imparti membrana interioara. Acestia sunt numiti monoamniotici-monocorionici (MAMC).

Mai multe informatii detaliate cu privire la gemenii sau tripletii identici si despre testul ADN sunt disponibile pe site-ul Multiple Births Foundation (Fundatia pentru Nasteri Multiple).

Hranirea gemenilor

Este posibil sa alaptezi gemeni sau chiar tripleti. O combinatie intre alaptare si o formula de hranire poate sa fie cea mai buna pentru tine, mai ales daca ai tripleti sau mai multi.

S-ar putea sa te ajute daca contactezi grupuri de suport ca TAMBA (Twins and Multiple Births Association – Asociatia pentru Nasteri Multiple si Gemeni) si Multiple Births Foundation (Fundatia pentru Nasteri Multiple) inainte de nastere.

Mituri despre gemeni

Exista multe mituri despre gemeni. In continuare, separam realitatea de fictiune.

Mit: Aparitia gemenilor se mosteneste in familie
Realitate: Nu exista nicio dovada ca nasterea gemenilor identici se mosteneste in familie. Cu toate acestea, este posibil ca o familie sa aiba o predispozitie genetica pentru gemeni non-identici, probabil din cauza ca femeia are o predispozitie pentru a elibera mai mult de un ovul in fiecare luna, atunci cand este in perioada de ovulatie.

Mit: Gemenii apar din doua in doua generatii
Realitate: Este o conceptie comuna gresita ca gemenii apar in familii din doua in doua generatii. De exemplu, poate ai auzit ca daca tatal tau este geaman, dar tu nu esti, exista sanse mari ca tu sa ai gemeni. Nu exista nici o dovada care sa sustina acest lucru. Cu toate acestea, unele femei pot avea o predispozitie genetica pentru hiperovulatie, daca acestea produc mai mult de un ovul in timpul unui ciclu menstrual. Acest lucru face mult mai probabila posibilitatea ca acestea sa aiba gemeni. In acest caz, exista sanse mari ca gemenii sa se nasca in fiecare generatie la fel cum exista sa se nasca din doua in doua generatii.

Mit: Pentru ca te simti foarte rau dimineata inseamna ca esti insarcinata cu gemeni
Realitate: Nu neaparat. Desi unele mame care asteapta nasteri multiple se simt foarte rau dimineata, alte mame care sunt insarcinate cu gemeni sau cu mai multi, nu se simt deloc rau dimineata. Unele femei gravide au greata si varsaturi, iar altele nu, indiferent daca sunt sau nu insarcinate cu gemeni.

Mit: Gemenii vorbesc propria lor limba secreta
Realitate: Gemenii au o abilitate de intelegere reciproca inascuta si, prin urmare, se poate vorbi de propriul lor cod. De asemenea, pentru ca petrec atat de mult timp impreuna, un geaman poate intelege cuvinte spuse stalcit de celalalt geaman si amandoi pot sa se inteleaga, ceea ce paote fi perceput de catre ceilalti ca o limba a gemenilor.

Mit: Toate femeile gravide incep cu sarcini gemene
Realitate: Nu este adevarat ca toate sarcinile incep cu sarcini gemene. Cu toate acestea, multumita scanarii sarcinilor la inceput, s-a descoperit ca mai multe sarcini decat s-a crezut incep cu doua ovule fertilizate.

Este posibil ca atunci cand esti scanata inainte de 12 saptamani, sa vezi doua inimi de fetusi batand, insa unul va disparea la scanarea de dupa 12 saptamani. Acest lucru se datoreaza faptului ca unul dintre embrioni nu a reusit sa prospere si a fost resorbit in uter. Acest lucru duce la disparitia unei sarcini cu gemeni, lucru care nu are nici un efect fizic asupra copilului supravietuitor.