Ingrijirea perineului dupa nastere
Perineul reprezinta pielea si muschii din zona aflata intre vaginul si anusul tau.
In timpul nasterii
Perineul se intinde si se subtiaza peste capul copilului, pe masura ce acesta se naste. Daca perineul tau nu se poate intinde destul, pentru a permite capului copilului tau sa iasa, se va rupe sau va fi necesara taierea lui (operatie numita episiotomie).
Ruptura se poate face doar la pielea perineului sau in zona din cealalta parte a vaginului (cea a labiilor). Uneori, atat vaginul cat si cateva straturi din muschii perineului se vor rupe. Rareori, ruptura se extinde catre anus.
O episiotomie este o taietura facuta de catre moasa sau doctor, ce va trece prin piele, in vagin, si prin toate straturile muschilor din aceasta zona. Unele studii arata ca o episiotomie creste riscul unor rani in anus. Este recomandat sa se faca o episiotomie doar daca bataile inimii copilului tau au un ritm foarte scazut, daca ai nevoie de o operatie cu forceps pentru a ajuta copilul sa se nasca sau daca sunt alte motive pentru care acesta trebuie sa se nasca mult mai rapid.
Cateva alte studii au aratat ca episiotomia nu previne aparitia incontinentei (scurgerea urinei sau a fecalelor), ca ar reduce aparitia unor rupturi severe sau ca ar imbunatati insanatosirea. Nu exista diferente in ceea ce priveste incontinenta intre nasterile normale si cele prin cezariana.
Dupa nastere
Probabil vei experimenta dureri si arsuri in zona perineala, dupa nastere. Chiar si femeile fara semne vizibile de leziune a perineului simt, adeseori, durere in aceasta zona. Nivelul durerii este, de obicei, mai mare in cea de-a 2-a zi, si scade intre-o perioada de 7 sau 10 zile. In aproximativ 4 pana la 6 saptamani, perineul tau ar trebui sa fie vindecat si sa se simta mult mai confortabil. Uneori, poate dura pana la 6 luni pentru a te simti perfect confortabil.
Prima oara cand vei simti nevoia sa iti golesti intestinele ( sa defechezi) s-ar putea sa te simti ciudat si, posibil, inconfortabil. Este normal sa iti faci griji in privinta acestui fapt – insa nu vor fi cauzate viitoare leziuni si este sigur sa faci asta.
Cusaturile
In mod normal, cusaturile se fac daca ai avut o episiotomie si pentru rupturile ce implica straturile muschilor perineului, pentru rupturile care sangereaza sau pentru rupturile care nu sunt bine aliniate (in zig zag). Cusaturile opresc sangerarea dintr-o ruptura si unesc tesuturile laolalta.
Un doctor sau o moasa iti va efectua cusaturi, de obicei imediat dupa nasterea copilului tau. Dureaza aproximativ 45 de minute pentru a fi facute. Ata pentru cusaturi se va dizolva, asadar nu va fi nevoie ca acestea sa fie inlaturate.
Este recomandat ca bebelusii sa fie hraniti in prima ora dupa nastere, asa ca, daca ruptura ta nu sangereaza, poti alege sa hranesti la san inainte sa iti fie facute cusaturile.
Unele femei gasesc aceste cusaturi ca fiind dureroase. Anestezicele locale sunt folosite pentru a amorti zona. Spunei doctorului sau moasei care efectueaza aceste cusaturi daca simti durere, astfel incat sa ti se administreze mai mult anestezic.
Dezavantajele cusaturilor
Femeile al caror perineu a fost cusut, au raportat deseori dureri, un sentiment de disconfort si de usturime. Ocazional, cusaturile nu se dizolva, fiind necesara indepartarea lor chirurgicala.
Alegerea in ceea ce priveste cusaturile
Daca ai o rana micuta, poti alege sa nu ai cusaturi. Unele studii au sugerat ca ranile mici se pot vindeca normal, desi efectele pe termen lung asupra confortului in timpul sexului si a continentei sunt necunoscute.
Unele studii au aratat ca daca esti ingrijorata asupra posibilelor efecte pe care le poate avea refuzul de a ti se face cusaturi este mai probabil sa alegi ca acestea sa ti se faca. Unele femei fara cusaturi au raportat o senzatie de arsura in zona perineala si nivele similare de durere cu femeile care au cusaturi.
Ajutarea vindecarii perineului
Mentine zona perineala rece, folosind pachete de gheata de la primele 24 de ore si pana la 72 de ore de la operatie. Aceasta metoda descreste semnificativ nivelul durerii si al transpiratiei, care este important pentru vindecare si confort. Mentine pachetul de gheata de la 10 la cel mult 20 de minute.
Schimba tampoanele sanitare adeseori, pentru a mentine perineul uscat.
Stai intinsa cat mai mult posibil. S-ar putea sa iti doresti sa stai intinsa avand o perna sub solduri, pentru a ridica zona, sau sa ridici picioarele in sus.
Pentru a mentine zona perineala curata, fa cel putin un dus sau o baie in fiecare zi, de preferat dupa ce ai avut scaun. Tamponeaza incet perineul cu un prosp fin.
Este normal sa te ingrijoreze momentul cand trebuie sa elimini scaunul, dupa o nastere – insa nu iti va cauza nici o rana viitoare, si vei fi in siguranta cand vei executa aceasta actiune.
Facand exercitii pentru muschii podelei pelvice iti va imbunatati si intari tonusul muscular din aceasta zona.
Incearca sa eviti sa devii constipata. Creste cantitatea de fibre din dieta ta (cerealele sunt o sursa buna de fibre). Creste, de asemeni, si cantitatea de apa pe care o bei, pana la 6 sau 8 pahare pe zi, sau chiar mai mult.
Atunci cand elimini scaunul, te-ar putea ajuta daca ai sustine perineul cu un tampon sanitar sau cu hartie igienica, ajutand, astfel, la sustinerea muchilor pelvici.
Ce sa eviti
Evita:
- Sarea sau baile antiseptice
- Pudra de talc, lotiunile sau crema, pana ce pielea este total vindecata
- Statul pe o perna sau un scaun circular
- Caldura (pachete calde, bai fierbinti, lampe de caldura)
- Tinutul picioarelor departate sau prea apropiate (ex: statul picior peste picior, urcatul treptelor cate 2 odata) – aceasta este in mod particular importanta daca ai o rana si ai ales sa nu ti se faca o operatie de coasere.
Verificarea perineului:
- Este necesar ca doar moasa sau doctorul sa iti verifice perineul
- Daca ai dureri crescande in aceasta zona sau daca durerea nu scade
- Daca ai o scurgere urat mirositoare
- Daca ai o infectie ( o crestere a sensibilitatii zonei, o umflatura si o stare generala de rau)
O indepartare frecventa a marginilor perineului intarzie vindecarea acestuia.
Cautarea sfaturilor:
Daca ai un nivel de durere in crestere sau daca aceasta nu scade, probleme atunci cand ai activitati sexuale sau probleme de control la urinare sau defecatie, viziteaza-ti moasa, doctorul sau fizioterapeutul.