Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Mancarimile in sarcina

Mancarimea si colestaza obstetrica in timpul sarcinii

image

Mancarimea usoara este comuna in timpul sarcinii din cauza cantitatii crescute de sange la nivelul pielii. Mai tarziu, cand burta creste, pielea de pe abdomen se intinde si acest lucru poate duce de asemenea la o senzatie de mancarime. Mancarimea usoara este normala, nu va faceti griji, insa daca aceasta devine severa poate fi un semn de afectiune a ficatului, numita colestaza obstetrica. Aceasta afectiune apare la mai putin de 1 din 100 de femei insarcinate, insa este nevoie de atentie medicala.

Mancarime usoara

Purtarea hainelor largi ar putea preveni mancarimea, fiind mai putin probabil ca hainele largi sa se frece de piele si sa irite cauza mancarimii. De asemenea, ar trebui sa evitati materialele sintetice si sa alegeti in schimb materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Acestea ’respira’ si permit aerului sa circule aproape de piele. O baie rece sau aplicarea unei lotiuni sau creme poate ajuta la calmarea mancarimii.

Unele femei au constat ca produsele care contin parfumuri puternice pot irita pielea, asa ca ati putea incerca sa utilizati lotiuni simple sau sapun.

Mancarimea usoara nu este de obicei daunatoare pentru tine sau pentru copilul tau, dar poate fi uneori un semn a unei afectiuni mai grave. Daca esti ingrijorata, sau daca mancarimea este severa, este important sa te prezinti la medic.

Mancarime severa: colestaza obstretica

Colestaza obstretica (CO) este o tulburare potential grava a ficatului care se poate dezvolta in timpul sarcinii. In mod normal, bila trimite saruri de la ficat la intestin pentru a ajuta la digerarea alimentelor. In colestaza obstretica, sarurile biliare nu sunt transmise in mod corespunzator. Nu exista niciun tratament pentru CO, aceasta disparand dupa nastere.

Colestaza obstretica pare sa se transmita in familie, desi ea poate sa apara chiar daca nu au mai existat cazuri in familie. De asemenea, aceasta este mai frecventa la femei de origine indiana si pakistaneza. Daca ai avut CO intr-o sarcina anterioara, exista mai multe sanse de a aparea din nou intr-o sarcina ulterioara. Unele studii au descoperit ca bebelusii femeilor cu CO sunt mai susceptibili sa se nasca prematur sau sa se nasca morti. Nu se cunoaste cat de mare este riscul ca un copil sa se nasca mort, in comparatie cu femeile care nu sufera de CO. Nu exista nicio modalitate sigura de a elimina riscul de nastere a unui copil mort.

Din cauza riscului de nastere a unui copil mort, daca suferi de CO se poate apela la inducerea travaliului sau cezariana, dupa 37 de saptamani de sarcina. In mod normal sfatul medicilor este sa nasti intr-o maternitate, sub supraveghere medicala.

Simptomele Colestazei Obstretice

Principalul simptom este de mancarime severa generalizata (pe tot corpul), in mod normal fara iritatii, cel mai frecvent in ultimile patru luni de sarcina. La unele femei mancarimea este insotita si de eruptii cutante severe. La unele femei cu CO, mancarimea se manifesta non-stop sau intr-o maniera de nesuportat, si poate sa fie mai accentuata pe timpul noptii. Uneori mancarimea este mai accentuata asupra palmilor si talpilor picioarelor.

Alte simptome includ urina inchisa la culoare, icter (ingalbenirea pielii si albirea ochilor), si miscari palide ale intestinului.

Tratament

Colestaza obstretica este diagnosticata prin intermediul unui istoric medical si familiar, si teste de sange care verifica functia hepatica. Acestea sunt cunoscute ca teste functionale hepatice (TFH). Odata ce este diagnosticata CO, trebuie facute TFH-uri regulate pana cand se naste copilul, astfel incat medicul sa iti poata monitoriza starea de sanatate. Daca TFH-urile sunt normale si exista in continuare o mancarime severea, TFH-urile se pot repeta saptamanal sau la doua saptamani pentru a se urmari evolutia.

Cremele, cum sunt lotiunile calmante, sunt sigure in timpul sarcinii si pot reduce mancarimea. Exista unele medicamente care pot reduce sarurile biliare si pot atenua senzatia de mancarime, dar nu se cunoaste daca acestea sunt sigure de luat in timpul sarcinii.

Este posibil sa ti se ofere un supliment de vitamina K. Acest lucru se datoreaza faptului ca CO poate afecta absortia de vitamina K, care este importanta pentru coagularea sangelui sanatos.

Daca esti diagnosticata cu colestaza obstretica, medicul va discuta cu tine despre sanatatea ta si optiunile pe care le ai.

Mai multe informatii

Mai jos aveti o serie de resurse utile despre colestaza obstretica, dar din pacate sunt in limba engleza.

Colegiul Regal de Obstretica si Ginecologie (RCOG) detine mai multe informatii despre colestaza obstretica, inclusiv ce inseamna acesta afectiune pentru tine si copilul tau, precum si tratamentul care este disponibil. Se pot obtine de asemenea informatii si de la British Liver Trust.

Healthtalk online contine interviuri video cu femei care vorbesc despre expierentele lor referitoare la colestaza obstretica, inclusiv referitoare la felurile de mancarimi.

Organizatia de caritate OC Support dispune de un material video despre colestaza obstretica, dispunand si de experti clinici si mame cu experienta.