Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Sarcina vs histerectomia

Cateva notiuni de baza despre o sarcina dupa o histerectomie

image
  1. Pot ramane insarcinata dupa o histerectomie?
  2. Lipsa uter / Sarcina anormala
  3. Eliminarea totala a ovarelor si a trompelor uterine

Pot ramane insarcinata dupa o histerectomie?

Raspunsul la aceasta intrebare cuprinde alte intrebari. Care este definitia histerectomiei? Poate o femeie sa aiba un copil, daca aceasta nu are uter? Poate altcineva sa devina mama surogat pentru ea, daca ea nu are uter?

O histerectomie presupune indepartarea organelor reproductive feminine. Histerectomia partiala implica doar indepartarea uterului (histerectomie), in timp ce o histerectomie completa implica indepartare chirugicala a uterului si de asemenea a ambelor ovare (salpingo-ovarectomie). In functie de tipul de histerectomie pe care femeia a suferit-o, si in special daca unul sau ambele ovare inca exista, exista sanse ca un ovul sa fie eliberat si fecundat de catre un spermatozoid.

Lipsa uter / Sarcina anormala

In cazul in care o femeie a avut uterul indepartat, exista sanse apropiate de 0% ca un copil sa se nasca din corpul acestei femei. Exista, totusi o sansa minima ca in timpul procesului de ovulatie, ovulul sa fie eliberat si fecundat de spermatozoid. Aceste cazuri foarte rare de sarcina dupa o histerectomie, sunt numite „sarcini extra-uterine” unde ovulul fertilizat se va atasa de peretele abdominal, sau de un alt organ cum ar fi intestin, vezica urinara, ovare, sau chiar de ficat. Daca fatul gaseste o sursa de alimentare cu sange suficienta pentru a mentine o crestere in primele cateva saptamani, ar putea creste in continuare. Aceasta situatie poate fi periculoasa pentru ca sarcina se poate rupe si cauza o sangerare severa, ce poate fi oprita doar pe cale chirugicala. Detectarea acestui tip de sarcina este dificil de facut deoarece femeia poate sa nu aiba cicluri menstruale din cauza histerectomiei. Durerile abdominale si sangerarile pot face ca femeia sa mearga la doctor, unde sarcina va trebui scoasa pentru a fi salvata viata acesteia.

Cu toate acestea, daca femeia a avut numai un ovar sau o singura trompa uterina scoase, si uterul a ramas intact, exista o mare sansa ca aceasta sa ramana insarcinata in viitor. Doar un singur ovar si o trompa uterina sunt necesare pentru ca ovulul sa fie fecundat. Aceasta forma de indepartare a ovarului este normala, ea nefiind definita ca o histerectomie adevarata, insa multe femei percep eliminarea unui ovar sau a trompei uterine ca pe o histerectomie.

Exista o modalitate pentru o femeie care a avut uterul scos ca sa aiba un copil, daca altcineva poarta in pantece copilul pentru ea (mama surogat). Acest lucru este posibil doar daca ea are unul sau ambele ovare ramase. Ovulele pot fi eliminate, fertilizate in afara corpului si o mama surogat poate deveni insarcinata si poate purta copilul ei.

Eliminarea totala a ovarelor si a trompelor uterine

O femeie care are ovarele si trompele uterine indepartate, va avea de cele mai multe ori si uterul indepartat. Atunci cand acesta procedura este facuta, cunoscuta sub numele de histerectomie totala, cu ovarectomie bilaterala, sansele de a mai ramane insarcinata sunt zero. Colul uterin este cel mai adesea indepartat impreuna cu alte organe feminine si capatul de sus al vaginului este inchis prin sutura. Rezultatul este menopauza chirugicala, nu mai exista nicio posibilitate prin care ar putea patrunde spermatozoizii, astfel ca nu se mai poate vorbi de fecundarea ovulelor.

Sansele de a ramane insarcinata dupa histerectomie vor depinde cu siguranta de tipul de histerectomie facut. Termenul de histerectomie, semnifica el insusi definitia sterilitatii. Daca exista o trompa uterina atasata la un ovar sanatos, fertilitatea in cele mai multe cazuri nu va fi afectata. Cu toate acestea, cicatricile ramase dupa indepartarea oricarui organ feminin poat duce la probleme legate de o viitoare sarcina.