Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Infectiile la copii

Infectii care iti pot afecta copilul

image

Rubeola

Daca ai rubeola (pojarul german) in primele 4 luni ale sarcinii, aceasta poate afecta serios vederea si auzul bebelusului, si poate cauza boli ale creierului si ale inimii. Toti copiii sunt vaccinati in prezent impotriva rubeolei, prin imunizarea MMR atunci cand implinesc 13 luni si prin o a doua imunizare inainte de a incepe scoala.

Daca nu esti imuna si exista semne de rubeola, anunta-ti imediat medicului. Testele de sange vor arata daca ai fost infectata si astfel vei fi in capabila sa decizi ce masuri trebuie luate.

Citeste aici mai multe despre Rubeola.

Infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) sunt in crestere si cea mai comuna este chlamydia. ITS de multe ori nu au simptome, astfel ca nu poti sti daca ai vreuna. Cu toate acestea, multe dintre ITS pot afecta sanatatea copilasului tau in timpul sarcinii si dupa nastere.

Daca exista orice motiv sa crezi ca tu sau partenerul tau ati putea avea o ITS, mergeti la un control cat mai curand posibil. Puteti intreba medicul personal sau, daca preferati, puteti merge la o clinica medicala genito-urinara sau o clinica de sanatate sexuala. Gasiti un serviciu de sanatate sexuala aproape de voi, inclusiv o clinica medicala genito-urinara sau o clinica de sanatate sexuala.

Daca aveti sub 25 de ani, puteti vizita de asemenea un centru pentru consiliere gratuita, confidentiala si puteti face un test gratuit si confidential.

HIV si SIDA

Ti se ofera un test confidential pentru HIV ca parte a ingrijirii de rutina prenatala. Medicul va discuta cu tine despre testare, consiliere si va fi disponibil in cazul in care rezultatul este pozitiv. Afla detalii despre reproducere cand testul HIV este pozitiv. De asemenea, poti merge la o clinica de sanatate sexuala pentru un test HIV si pentru consiliere.

Dovezile actuale sugereaza ca o mama cu HIV-pozitiv in stare buna de sanatate si fara simptome de infectie, este putin probabil sa fie afectata de sarcina. Mamele cu HIV-pozitiv pot transmite virusul prin laptele matern. Cu toate acestea, este posibila reducerea riscului de transmitere HIV la copil in timpul sarcinii si dupa nastere. Pagina privind controalele prenatale si testele contine mai multe informatii despre aceste riscuri.

Daca ai HIV-pozitiv trebuie sa discuti cu medicul personal despre sanatatea ta si optiunile pe care le ai.

Hepatita B

Hepatita B este un virus care infecteaza ficatul. Multe persoane care au hepatita B nu prezinta niciun semn de boala, dar pot fi purtatori si pot infecta alte persoane. Virusul se transmite prin contact sexual cu o persoana infectata cand nu se foloseste prezervativul, si prin contact direct cu sangele infectat. Daca ai hepatita B sau esti infectata in timpul sarcinii, poti transmite la nastere infectia copilului.

Toate femeile insarcinate beneficiaza de un test de sange pentru hepatita B, ca parte a serviciilor de ingrijire prenatala. Bebelusii care prezinta un risc ar trebui sa fie vaccinati la nastere impotriva hepatitei B pentru a preveni infectia si boala grava a ficatului mai tarziu in viata. Imunizarea la nastere are 90-95% eficienta preventiva impotriva hepatitei B si a dezvoltarii infectiei pe termen lung. Prima doza se administreaza in termen de 24 de ore de la nastere, si doua sau mai multe doze sunt administrate la o luna si la doua luni, iar o alta doza la 12 luni.

De asemenea, unii copilasi ar putea avea nevoie imediat dupa nastere de o injectie cu anticorpi numita imunoglobulina. Copilasul tau va fi testat pentru hepatita B la varsta de 12 luni. Toti copilasii care au fost infectati ar trebui sa fie inregistrati pentru monitorizare si evaluari de specialitate.

Hepatita C

Hepatita C este un virus care afecteaza ficatul. Multe persoane care au hepatita C nu prezinta simptome si nu sunt constiente ca sunt infectate. Virusul se transmite prin contact direct cu sangele infectat. Acest lucru se poate intampla ca urmare a schimbului de sange prin intermediul acelor contaminate si a drogurilor injectabile sau prin transfuziile de sange.

De asemenea, hepatita C poate fi transmisa prin primirea de tratament medical sau dentar in tarile in care aceasta este raspandita si controlul infectarii este redus; sau in urma unui contact sexual cu un partener infectat.

Daca ai hepatita C, poti transmite infectia copilului tau, desi riscul este mult mai mic decat in cazul hepatitei B sau in cazul HIV. Acest lucru nu poate fi prevenit in prezent. Copilul tau poate fi testat pentru hepatita C si, daca acesta este infectat, poate fi inregistrat pentru evaluari de specialitate.

Herpesul

Infectia cu herpes poate fi periculoasa pentru un copil nou-nascut. Herpesul genital poate fi luat prin contact genital cu o alta persoana infectata sau prin sex oral cu cineva care are leziuni herpetice (herpes oral). Infectia initiala provoaca vezicule dureroase sau ulcere pe organele genitale. De obicei, atacuri mai putin severe apar la cativa ani dupa aceea.

Daca tu sau partenerul tau sunteti infectati, folositi prezervative sau evitati sexul in perioada respectiva. Evitati sexul oral daca tu sau partenerul tau aveti leziuni herpetice sau rani genitale (herpes genital activ). Anunta-ti medicul daca tu sau partenerul tau aveti herpes recurent sau dezvoltati simptomele descrise mai sus.

Daca prima infectie apare in timpul sarcinii, exista tratament. Daca prima infectie apare catre sfarsitul sarcinii sau in timpul travaliului, o operatie prin cezariana poate fi recomandata pentru a reduce riscul de transmitere a herpesului la copil.

Varicela

Aproximativ 95% dintre femei sunt imune la varicela. Daca nu ai avut varicela (sau daca nu esti sigura daca ai avut) si ai intrat in contact cu un copil sau adult care are varicela, anunta-ti imediat medicul de familie sau medicul obstetrician. Un test de sange va stabili daca esti imuna. Infectia cu varicela in timpul sarcinii poate fi periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil, asa ca cere sfatul devreme. Informeaza-te despre complicatiile varicelei.

Citeste aici mai multe despre Varicela.

Toxoplasmoza

Poti lua toxoplasmoza prin contactul cu fecale de pisica. Daca esti insarcinata infectia poate afecta copilul, asa ca i-ati masuri de precautie (vezi Infectii transmise de animale, in josul paginii, sau prevenirea toxoplasmozei). Majoritatea femeilor au avut o astfel de infectie inainte sarcinii si vor fi imune.

Daca simti ca poate exista vreun risc de infectie, anunta-ti medicul de familie sau obstetricianul. Daca esti infectata in timpul sarcinii, exista disponibil tratament pentru toxoplasmoza.

Parvovirusul B19 (boala obrajilor palmuiti)

Infecţia cu parvovirusul B19 este frecventa la copii si provoaca o eruptie rosie caracteristica pe fata, asa ca este adesea numita boala obrajilor palmuiti.

Desi 60% dintre femei sunt imune la aceasta infectie, parvovirusul este extrem de contagios si poate fi daunator pentru copil. Daca ai intrat in contact cu cineva care a fost infectat, ar trebui sa discuti cu medicul tau, care poate verifica printr-un test de sange daca esti imuna. In cele mai multe cazuri, copilul nu este afectat atunci cand o femeie insarcinata este infectata cu parvovirus.

Streptococul de grup B

Streptococul de grup B (SGB) este o bacterie purtata de pana la 30% din populatie, dar aceasta nu provoaca rau sau alte simptome. La femei se gaseste in intestin si vagin si nu provoaca nicio problema in cele mai multe sarcini. Intr-un numar mic de sarcini, este infectat copilul, de obicei in timpul travaliului, ceea ce duce la boli grave.

Daca ai avut un copil care a avut o infectie SGB, ar trebui sa iei antibiotice in timpul travaliului pentru a reduce sansele ca si acest copil sa fie infectat. Daca ai avut streptococul de grup B, infectare a tractului urinar cu SGB (cistice) in timpul sarcinii, ar trebui de asemenea sa iei antibiotice in timpul travaliului.

Infectarea copilului cu SGB este mult mai probabila sa apara daca:

  • travaliul apare prematur (inainte de 37 saptamani de sarcina)
  • apa ti se rupe inainte de termen
  • ai febra in timpul travaliului, sau
  • porti in prezent SGB
Medicul tau va evalua daca ai nevoie de antibiotice in timpul travaliului pentru a proteja copilul de o posibila infectare.

Este posibil sa fi testata pentru SGB tarziu in timpul sarcinii, daca ai probleme. Discuta cu medicul tau.

Citomegalovirus

Citomegalovirusul (CMV) este un virus comun, care face parte din grupul herpes de virusuri, care pot, de asemenea, provoca leziuni herpetice. Infectia poate fi periculoasa in timpul sarcinii, deoarece poate provoca probleme pentru bebelusii nenascuti. Acest lucru este valabil mai ales daca o femeie insarcinata nu a avut nicio expunere anterioara la CMV inainte de a ramane insarcinata.

Infectii transmise de animale

Pisici

Fecalele de pisica pot contine toxoplasma, un organism care cauzeaza infectia cu toxoplasmoza. Toxoplasmoza poate afecta copilul. Pentru a reduce riscul de infecţie:

  • evita golirea tavilor cu resturi de pisica cat timp esti insarcinata
  • in cazul in care nimeni altcineva nu poate goli tava pisicii, foloseste manusi de cauciuc de unica folosinta – tavile ar trebui sa fie curatate zilnic si umplute cu apa clocotita timp de cinci minute
  • evita contactul de aproape cu pisici bolnave
  • poarta manusi atunci cand lucrezi in gradina (chiar daca nu ai pisica), pentru ca exista posibilitatea ca solul sa fie contaminat cu fecale
  • spala-ti mainile si manusile dupa gradinarit
  • daca intri in contact cu materiile fecale de pisica, spala-ti bine mainile
  • respecta regulile generale de igiena alimentara, afla cum se pregatesc alimentele in conditii de siguranta si modul in care se pastreaza in conditii de siguranta alimentara

Ovine

Mieii si oile pot contine un organism numit Chlamydia psittaci, care este cunoscut ca provoaca avortul spontan la oi. De asemenea, ele poarta toxoplasma. Evitati sa asistati la nasterea mieilor, la mulsul oilor si evitati orice contact cu mieii nou-nascuti. Daca ai simptome asemanatoare gripei, dupa ce ai intrat in contact cu oile, anunta-ti medicul.

Porci

Se fac cercetari pentru a vedea daca porcii pot fi o sursa de infectie cu hepatita E. Aceasta infectie este periculoasa la femeile insarcinate, asa ca evita contactul cu porcii si materiile fecale de porc. Nu exista risc de infectie cu hepatita E de la consumul de produse gatite din carne de porc.