Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Trombofilia in sarcina

Trombofilia (tromboza) in sarcina

image

Trombofilia denumeste un grup de tulburari care duc la coagularea sangelui. Cei care sufera de trombofilie tind sa aiba cheaguri de sange mult mai usor, deoarece corpurile lor fac:

 • Prea multe din anumite proteine, care sunt numite factori de coagulare a sangelui sau
 • Prea putine proteine impotriva cheagurilor
Trombofilia poate fi mostenita sau poate aparea la o varsta mai inaintata. Aproximativ 15% dintre oamenii din Statele Unite au mostenit trombofilia. A lua aceasta infectie este un fenomen mai putin intalnit. Trombofilia poate duce insa la diferite riscuri in ceea ce priveste o sarcina la femei.

Care sunt simptomele trombofiliei?

Majoritatea oamenilor care au trombofilie nu au nici un simptom. Totusi, unii dezvolta tromboza, dar din care nu face parte un cheag de sange. Deseori, cheagurile de sange se formeaza in venele de la partea de jos a piciorului, acest lucru ducand la umflaturi, roseata sau discomfort. Conditia de fata, numita tromboza adanca in vene este diagnosticata in cele mai multe dintre cazuri cu ultrasunete sau cu ajutorul altor teste. Cheagurile sunt de obicei tratate cu medicamente anticoagulante.

Cheagurile pot afecta viata cuiva daca se sparg si calatoresc prin sange catre organele vitale. Acest fenomen este numit tromboembolism venos. Atunci cand procesul de tromboembolism duce la blocarea vaselor de sange din plamani, apare emobolia pulmonara. Ea poate cauza dificultati serioase in ceea ce priveste respiratia. Exista si riscul aparitiei mortii. Tromboembolismul venos blocheaza vasele de sange din creier sau inima, ceea ce poate duce la un infarct sau la un atac de inima.

Este mai probabil pentru o persoana sa dezvolte cheaguri daca trombofilia include si alti factori de risc:

 • Existenta in familie a unui precedent in ceea ce priveste tromboembolismul venos
 • A fi insarcinata sau in perioada de dupa nastere (pana la sase saptamani dupa nastere)
 • Solicitare de imobilizare din cauza unei fracturi, de exemplu, sau o operatie

Care sunt cele mai intalnite tipuri de trombofilie?

Trombofilia mostenita include la randul ei:

 • Factorul V Leiden si mutatii protrombiene: acestea sunt cele mai intalnite trombofilii mostenite. Ele apar de la 2 pana la 7% la caucazieni si sunt mai rare la afro-americani si asiatici.
 • Antitrombina, proteina C si deficient in ceea ce priveste proteina S. Fiecare afecteaza mai putin de 1% dintre oamenii din Statele Unite
Toate acestea sunt mostenite de la un model autosomal dominant, ceea ce inseamna ca o persoana afectata trebuie sa mosteneasca gena de la unul dintre parinti. Fiecare copil al unui parinte afectat are sanse de 50% sa mosteneasca la randul sau trombofilia.

Cel mai obisnuit si cunoscut tip de trombofilie este sindromul antifosfolipid. Acesta apare la aproximativ 5% dintre femeile insarcinate. In cazul sindromului antifosfolipid, trebuie precizat ca el face anticorpii sa atace anumite grasimi (fosfolipide), pentru ca uneori sa apara chiar si cheagurile. Sindromul desemneaza o boala autoimuna, precum artrita sau lupus eritematosus. Pana la 40% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune au anticorpi in sange, care contribuie la riscul crescut al unor complicatii in timpul sarcinii.

Care sunt riscurile aparitiei trombofiliei in timpul sarcinii?

Majoritatea femeilor cu o tendinta de a dezvolta cheaguri de sange au parte de sarcini sanatoase. Totusi, aceste femei sunt mult mai predispuse decat altele la aparitia unor cheaguri de sange in vene si la alte complicatii legate de sarcina.

Femeile insarcinate pot fi mai predispuse decat femeile care nu sunt insarcinate la dezvoltarea cheagurilor de sange si la embolie. Acest fapt este cauzat de schimbarile normale din sange din timpul sarcinii ce limiteaza pierderea de sange in timpul travaliului si a nasterii. Totusi, studiile arata ca cel putin 50% din procentul femeilor care dezvolta embolie pulmonara sau alte afectiuni de acest tip au de fapt trombofilie. Embolia pulmonara este cauza care duce la morti maternale in Statele Unite ale Americii.

Trombofilia poate, de asemenea, sa contribuie la complicatii ale sarcinii printre care se numara si:

 • Repetate pierderi de sarcina, care se intampla in general dupa a zecea saptamana de sarcina
 • Moartea fatului in cel de-al doilea sau in cel de-al treilea trimestru
 • Desprinderea de placenta, o conditie in care placenta se desprinde de peretele uterin in mod partial sau complet inainte de nastere. Acest lucru poate cauza sangerari foarte grave care sunt periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil
Sindromul antifosfolipid contribuie la 10% sau 20% dintre pierderile de sarcina. De asemenea, el este asociat cu alte complicatii ale sarcinii:
 • Preeclampsia. Aceasta forma de sarcina este asociata cu o presiune foarte mare a sangelui care ridica un numar mare de riscuri pentru mama si copil
 • Crestere slaba a fatului
 • Nastere prematura (inainte de cea de-a 37-a saptamana de sarcina)
Specialistii in sanatate cred ca aceste probleme ar putea fi cauzate de cheagurile de sange din vasele placentei care reduc foarte mult curgerea sangelui catre fat. Nu este inca un fapt cunoscut in mod sigur daca trombofilia mostenita contribuie la aceste complicatii de sarcina.

Cum este diagnosticata trombofilia?

Este necesar sa faci teste de sange pentru a afla daca ai sau nu trombofilie.

Care dintre femeile insarcinate ar trebui sa isi faca aceste teste?

Toate femeile insarcinate care au avut in trecut cheaguri de sange ar trebui sa isi faca analizele. Specialistii iti pot recomanda sa faci testele daca:

 • Exista o istorie in familie in acest sens inainte de varsta de 50 de ani
 • Exista o istorie a sarcinilor pline de complicatii, incluzand aici doua sau mai multe pierderi de sarcina dupa a zecea saptamana, morti ale fatului, preclamsia prematura sau alte probleme inexplicabile ale fatului in crestere

Cum este tratata trombofilia in timpul sarcinii?

Tratamentele depind in functie de tipul de trombofilie si daca in trecut te-ai confruntat cu cheaguri de sange. Unele dintre femeile care au trombofilie nu au nevoie de tratament.

Femeile care au trombofilie, dar si o istorie in ceea ce priveste cheagurile de sange sunt in general tratate cu anticoagulante in timpul sarcinii, dar si in perioada de dupa nastere. Femeile care au insa boala intr-un stadiu avansat sau au trombofilie mostenita, precum deficienta de antitrombina, sunt de obicei tratate, chiar daca nu au avut cheaguri. In timpul sarcinii, ele sunt tratate cu medicamente anticoagulante numite heparine, care se administreaza prin injectii o data sau de mai multe ori pe zi. Tratamentul poate include si o noua versiune a medicamentului care se numeste heparina cu o masa moleculara scazuta. Aceste medicamente nu trec insa prin placenta si sunt sigure pentru bebelus. Dupa nastere, cateva dintre femeile care sufera de trombofilie ar putea fi tratate pana la sase saptamani cu anticoagulante administrate in mod oral si care se numesc warfarine, in loc de heparine. Warfarina este sigura chiar si in timpul alaptatului, dar nu este recomandata in perioada sarcinii deoarece ea trece prin placenta si poate cauza defecte la nastere.

Femeile cu sindromul antifosfolipid care au o istorie in ceea ce priveste cheagurile de sange sau pierderile repetate de sarcina sunt de obicei tratate cu medicamente anticoagulante, atat in perioada sarcinii, cat si post-nastere. Doze mici de aspirina sunt recomandate impreuna cu heparina. Studiile arata ca o combinatie intre cele doua este mult mai buna decat administrarea doar a unuia dintre medicamente.

Nu toate femeile cu trombofilie au nevoie de tratament in timpul sarcinii. O femeie ar trebui sa discute cu medicul specialist despre riscurile aparute din cauza cheagurilor si despre complicatiile din timpul sarcinii, dar si despre severitatea trombofiliei, inainte de a decide daca are nevoie sau nu de tratament. Tratamentul cu heparina poate presupune anumite riscuri, printre care se numara pierderea de masa osoasa si posibile schimbari periculoase in sange. Riscurile sunt mai mici cand vine vorba de heparina.

Tratamentul poate sa nu fie recomandat pentru femeile insarcinate cu un nivel sever de trombofilie, precum factorul V Leiden sau mutatii protrombine care nu au o istorie de familie in ceea ce priveste cheagurile de sange. Riscul tromboembolismului venos este mai mic de 0,2% la femeile insarcinate cu factorul V Leiden care nu au o istorie a familiei foarte puternica. In unele cazuri, tratamentul poate fi recomandat dupa o nastere prin cezariana.

Se fac cercetari in ceea ce priveste trombofilia?

Da. Se fac studii legate de baza genetica a numeroase boli mostenite, unele dintre ele fiind in stransa legatura cu cheagurile. Ceea ce se descopera poate duce catre imbunatatirea tratamentelor pentru boli mostenite, printre care poate fi inclusa si trombofilia.