Ajuta-ti copilul sa treaca printr-un divort
Importanta consistentei
Consistenta si rutina joaca un rol important in confortul si familiaritatea care pot ajuta familia in aceasta schimbare majora a vietii. Cand este posibil, incearca sa eviti programul neprevazut, tranzitiile sau departirile bruste.
In mod special in timpul unui divort, copiii vor beneficia de timp cu fiecare parinte. Nu conteaza cat de suparator poate fi, incearca sa stabilesti cu fostul sau fosta un program de vizite.
Este normal sa fii ingrijorat in privinta modului in care trece copilul prin aceasta perioada. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai incredere in instinctele tale si sa te bazezi pe ceea ce stii despre copiii tai. Par ei sa se poarte altfel decat in mod normal? Se poarta ei de parca se intorc la stari de cand erau mai mici, precum a suge degetul sau uda iar patul? Par emotiile sa stea in calea rutinei de zi cu zi, precum viata de la scoala sau viata sociala?
Schimbarile de comportament trebuie atent supravegheate – orice schimbare noua de stari, tristete, anxietate, probleme la scoala, dificultati cu prietenii, apetit sau probleme cu somnul – toate acestea pot deveni inconveniente.
Copiii mai mari si adolescentii pot fi vulnerabili cand vine vorba de comportamente riscante precum consumul de alcool sau droguri, chiulul de la scoala sau alte astfel de acte. Indiferent daca aceste probleme sunt legate sau nu de divort, ele sunt foarte serioase si afecteaza starea de bine a tinerilor si indica faptul ca au nevoie de ajutor din afara.
Certurile in fata copiilor
Desi certurile sunt normale in fiecare familie, locuirea copilului intr-un mediu in care ostilitatea si conflictele apar frecvent, il pot afecta pe cel mic. Tipetele, conflictele, certurile sau violent pot face copiiii sa fie fricosi sau sa se retraga in lumea lor.
Prezenta copiilor in fata conflictelor parintilor nu este un model bun pentru copii, care inca invata cum sa se descurce cu propriile lor relatii.
Este posibil pentru copiii a caror parinti pastreaza manie si ostilitate in relatia lor sa dea dovada de dificultati comportamentale mai tarziu, chiar si dupa copilarie.
Sa vorbesti cu un meditator sau cu un consilier de divort poate ajuta la schimbarea aerului din cuplu si la rezolvarea problemelor intr-un mod in care copiii sa nu fie afectati. Desi poate fi dificil, un parteneriat intre cei doi parinti este indicat in acest caz pentru binele copiilor, care vor fi scutiti de manie si furie.
Adaptare la un nou mod de a trai
Deoarece divortul reprezinta o mare schimbare, schimbarile din modul de viata trebuie tratate in mod gradual, nu brusc.
Trebuie sa ai in vedere diferite tipuri de trai:
- Un singur parinte sa aiba intreaga custodie
- Custodie comuna, in cadrul careia ambii parinti sa aiba ceva de spus in privinta copiilor
- Custodie comuna in cazul in care un parinte are anumite probleme medicale sau educationale
Care este cel mai potrivit mod pentru copiii tai? Aceasta este o intrebare destul de dificila si de cele mai multe ori, cuplurile petrec mult timp sa se certe din aceasta cauza. Desi unii copii pot sa petreaca timpul in mod egal cu cei doi parinti, altii au nevoie de stabilitate si de o singura casa, timp in care doar sa viziteze cel de-al doilea parinte. Unii parinti aleg sa ramana in aceeasi casa - dar acest lucru functioneaza doar in cazuri foarte rare si este indicat sa se evite o asemenea situatie.
Indiferent de aranjamentul pe care il alegi, copilul tau ar trebui sa fie pe primul loc. Incearca sa eviti sa il implicit intr-un razboi in care fiecare din parinti vrea sa castige. Cand decizi cum sa te descurci cu sarbatorile, zilele de nastere sau vacantele, ramai focusat pe ceea ce este mai bine pentru cel mic. Este important pentru parinti sa isi resolve problemele singuri si sa nu intrebe copiii.
In anii premergatori adolescentei, cand copiii devin mult mai implicati in activitati care nu au legatura cu parintii, ei au nevoie de programe diferite pentru a se adapta schimbarilor prioritare. Este ideal pentru copii sa beneficieze de ajutor constant din partea ambilor parinti. Fii pregatit pentru ideile adolescentilor si incearca sa fii flexibil.
Copilul tau poate refuza sa petreaca timp in mod egal cu cei doi parinti si este posibil sa incerce sa ia partea unuia dintre cei doi parteneri. Se intampla si acest lucru, oricat de greu ar fi, dar incearca sa nu o iei personal. Pastreaza programul de vizitare si constientizeaza importanta prezentei ambilor parinti in viata copilului.
Uneori, copiii propun sa petreaca toata vara, semestrul sau anul scolar cu parintele care nu detine custodia. Acest lucru nu inseamna neaparat ca ei vor sa se mute definitive. Asculta si mediteaza asupra acestor idei, daca apar din partea celui mic. Aceste tipuri de aranjamente pot functiona in cazul unor divorturi amiabile, dar nu si in situatia in care exista discutii foarte aprinse intre cei doi parteneri.
Parinte sub presiune
Atat cat este posibil, ambii parinti ar trebui sa lucreze la consistenta programului si a rutinei in ceea ce priveste cele doua case. Asteptari similare in ceea ce priveste ora de somn, reguli sau teme vor reduce anxietatea, in special la copiii mai mici.
Acolo unde este posibil, discuta cu celalalt partener pentru a pastra regulile – chiar si atunci cand nu poti forta fostul partener sa respecte regulile, tu ramai la ele.
Este important sa pastrezi normalitatea pe cat de mult posibil in cazul unui divort prin rutini regulate: ore de mese, reguli de acasa despre comportament, dar si disciplina. Limite relaxante, in special in ceea ce priveste schimbarile pot sa faca copiii nesiguri si sa le reduca sansele de apropiere de parintele autoritar.
Rezista tentatiei de a renunta la regulile de rutina si la rasfatul copilului prin a il lasa pe acesta sa incalce regulile. Ar trebui sa il lasi sa isi exteriorizeze sentimentele si sa ii arati sustinerea ta – copiii nu devin rasfatati de prea multe imbratisari sau cuvinte reconfortante. In schimb, daca ii cumperi lucruri sau jucarii care sa inlocuiasca dragostea de parinte, nu vei actiona in interesul celui mic si vei avea de furca in a il aduce inapoi pe linia de plutire mai tarziu.
Divortul poate reprezenta o criza majora pentru o familie. Oricum, daca tu si fostul tau partener puteti discuta civilizat in beneficial copilului, atunci familia initiala poate sa continue a fi solida, chiar daca mama vitrega sau tatal vitreg pot aparea in peisaj.
Asadar, nu uita sa
- Cauti ajutor pentru a te descurca cu propria durere provocata de divort. Daca esti in stare sa lucrezi la acest aspect, atunci si copiii tai vor putea face acest lucru.
- Fii rabdator cu tine insuti, dar si cu cel mic. Grijile emotionale, pierderile si suferinta apar in mod inevitabil dupa un divort, aspecte care cer timp pentru a se vindeca.
- Recunoaste semnele stresului. Vorbeste cu profesorii copilului, cu doctorul sau cu un terapeut pentru copii pentru ajutor si sprijin despre cum sa gestionezi problemele specifice din cazul divortului.
Schimbarile de orice fel sunt foarte dificile – tu si copilul tau insa, veti reusi sa treceti peste acest moment. Sa iti gasesti puterea interioara si sa gasesti noi ocupatii sunt lucrurile cele mai dificile, dar ele sunt aspectele care fac diferenta pentru familiile care trec prin perioade foarte dificile.
<< Prima parte