Loviturile la cap? Cand trebuie sa iti duci copilul la doctor
Cuprins
Termenul de contuzie contureaza o anumita imagine in cap si anume aceea de a ramane inconstient de la o lovitura in timpul practicarii unui sport. Dar contuziile – pierderea temporara a functiunii creierului – se pot intampla cu orice fel de lovitura asupra capului, deseori fara pierderea constiintei.
O contuzie mai poate fi definita ca fiind o ranire usor traumatica a creierului. Desi auzim, de obicei, despre leziunile asupra capului la atleti, multe dintre ele apar in afara terenului de joc si anume in accidente de masina sau de bicicleta, in lupte sau chiar dupa o cadere minora.
Copiii care trec prin experienta unei contuzii isi revin, de obicei, dupa o saptamana sau doua fara probleme de sanatate pe termen lung, prin urmarea unor anumite precautii si facand o pauza de la sportul practicat.
Cu toate aceastea, un copil care este diagnosticat cu o contuzie poate risca o leziune asupra capului si chiar o dizabilitate permanenta.
Oricine trece prin experienta unei contuzii ar trebui sa se opreasca din practicarea sportului sau a activitati respective, cel putin temporar. Chiar si insotita de pierderea constiintei, este important sa fii atent la simptomele unei contuzii.
Cele mai comune simptome initiale includ:
- O schimbare in nivelul de vigilenta
- Somnolenta extrema
- O durere de cap mare
- Varsaturi repetate
- Crize
Cine manifesta aceste simptome trebuie dus de urgenta la spital.
Despre contuzii
Creierul este format din tesut moale si este captusit in lichid cefalorahidian. Este invelit intr-un craniu tare si protectiv. Creierul se poate misca in interiorul craniului si chiar se poate lovi de acesta. Odata ce creierul se loveste de craniu – de exemplu, datorita unei caderi pe trotuar – el poate fi zdrobit, vasele de sange se pot rupe si nervii din interiorul creierului pot fi raniti. Aceste leziuni pot duce la o afectiune serioasa.
Multe sisteme diferite au fost folosite pentru a masura gravitatea sau a descrie o contuzie. Severitatea contuziilor este determinata de durabilitatea simptomelor si aceasta poate fi stiuta doar dupa ce acea persoana s-a insanatosit. Cu cat dureaza mai mult un simptom, cu atat este mai severa contuzia.
Semnele si simptomele unei contuzii
O persoana care a suferit o contuzie poate fi constienta, dar acest lucru nu se intampla de fiecare data. De fapt, pierderea constientei pentru un timp scurt, nu este un factor in determinarea severitatii contuziei.
Alte semne ale unei contuzii includ:
- Dureri de cap
- Insomnie sau dificultate in a adormi
- A te simti confuz sau ametit
- Dificultate de concentrare, de gandire sau de a lua decizii
- Ameteala
- Dificultate de coordonare sau echilibru (cum ar fi sa poti prinde o minge sau alte sarcini usoare)
- Dificultate in a tine minte un lucru, cum ar fi sa tii minte ce s-a intamplat imediat inainte sau dupa lovitura
- Sa vezi in ceata
- Tulburari de vorbire sau sa spui ceva ce nu are sens
- Stari de greata sau varsaturi
- Senzatie de anxietate sau irascibil fara un motiv anume
Este posibil ca simptomele contuziei sa nu apara initial si se pot dezvolta dupa primele 24-72 de ore. Oricine are una dintre aceste simptome ar trebui sa fie consultat de un doctor. Copiii mici pot avea aceleasi simptome ale unei contuzii precum copiii mai mari sau adultii, dar schimbarile de comportament si de stare pot fi mai subtile.
Cheama o ambulanta sau du-te la spital imediat daca dupa o lovitura asupra capului copilul tau:
- Nu poate fi trezit
- Are o pupila – partea neagra a ochilor – mai mare decat cealalta
- Are convulsii sau crize
- Are tulburari de vorbire
- Pare sa devina mai confuz, nelinistit sau agitat
Desi majoritatea copiilor isi revin rapid dintr-o contuzie, unele simptome – incluzand pierderea memoriei, dureri de cap si alte probleme legate de concentrare – pot dura pentru cateva saptamani sau luni. Aproximativ 15% dintre copiii care au varsta de 5 ani sau mai mare au simptome si/ sau schimbari in functionalitate care dureaza 3 luni sau mai mult. Este important sa observi aceste simptome si sa vorbesti cu doctorul tau daca ele persista.
Diagnosticarea
In cazul in care se suspecteaza o contuzie, doctorul va intreba despre cum si cand s-a intamplat aceasta, precum si simptomele ei. Doctorul va mai pune niste intrebari de baza pentru a evalua cat de constient este copilul, memoria si puterea lui de concentrare („Cine esti?”/ „Unde te afli?”/ „In ce zi ne aflam?”)
Diagnosticarea contuziei este facuta de catre doctor pe baza istoricului medical al pacientului si pe baza unui examenul fizic. Doctorul va efectua o examinare aprofundata a sistemului nervos, incluzand teste de echilibru, coordonare, functiile nervilor si reflexe.
Uneori doctorul poate recomanda un test CT al creierului (un test cu raze X detaliat) sau un MRI (o imagine a creierului fara a implica razele X) pentru a elimina din calcul o posibila hemoragie sau alte leziuni serioase asupra creierului. Contuziile pot schimba functionalitatea creierului, dar in majoritatea cazurilor, testele de imagistica vor arata rezultate normale.
Tratamentul
Daca spitalizarea nu este necesara dupa o contuzie, ea nefiind serioasa, doctorul iti va oferi instructiuni asupra felului in care sa ai grja de copilul tau acasa. S-ar putea ca doctorul sa iti ceara sa iti trezesti copilul cel putin 1 data pe noapte.
Daca fiul sau fiica ta nu poate fi trezita usor din somn, devine foarte confuz sau are alte simptome (cum ar fi varsaturi continue), aceasta poate insemna ca exista o problema mai serioasa ce necesita contactarea doctorului, din nou.
Tratamentul primar pentru o contuzie include odihna fizica si mentala. In timp ce copilul tau sufera de anumite simptome, el sau ea ar trebui sa nu faca urmatoarele:
- Sa nu se duca la scoala sau ar trebui micsorat volumul de munca
- Sa nu treaca prin teste cu miza mare (de exemplu, teste de stat, evaluari la scoala)
- Sa nu participe la activitati fizice incluzand ora de sport sau sporturi
- Sa nu participe la activitati pe roti (de exemplu, mersul pe bicicleta, cu rolele sau pe skateboard)
- Sa nu conduca sau sa foloseasca masinarii grele
- Sa nu revina la munca
Dupa o contuzie, creierul are nevoie de timp pentru a se vindeca. Timpul petrecut pentru a se insanatosi depinde de durabilitatea simptomelor. Este foarte important pentru copii sa astepte pana cand toate simptomele au disparut ca sa revina la activitatile normale. Simptomele fizice, echilibrul si coordonarea precum si gandirea si personalitatea ar trebui sa revina la normal.
Trebuie sa fii sigura ca doctorul isi va da acordul ca fiul sau fiica ta sa revina la activitatile normale, cum ar fi sportul practicat sau alte activitati fizice. Uneori copiii se simt mai bine chiar daca gandirea, comportamentul si/ sau echilibrul nu au revenit la normal. Chiar daca fiul sau fiica ta afirma ca se simt bine sau daca un antrenor competitiv te indeamna sa nu asculti de sfatul medicului, este esential sa astepti pana cand doctorul va spune ca totul este bine.
Copiii sanatosi pot, de obicei, sa revina la activitatile normale in maxim 1 saptamana, dar fiecare contuzie este diferita. Doctorul iti va monitoriza copilul indeaproape pentru a se asigura ca recuperarea merge bine si s-ar putea sa iti recomande pentru dureri de cap medicamente precum acetaminofen, ibuprofen sau alte medicamente care nu contin aspirina.
Chiar si contuziile usoare asupra unui jucator necesita odihna, cel putin pana cand se va termina meciul. Persoanele care au mai suferit in trecut o contuzie, sunt mai predispuse sa aiba una in viitor. Daca ai contuzii repetate atunci este o sansa mare sa suferi de leziuni asupra creierul durabile, chiar si atunci cand loviturile sunt despartite de perioade de cateva luni sau ani.
Copiii care si-au reinceput activitatile normale si nu mai prezinta nici un simptom pot fi lasati sa isi reinceapa activitatea sportiva. Acesta este un proces treptat ce poate dura pana la cateva saptamani. O persoana nu ar trebui niciodata sa se intoarca sa joace sau sa efectueze alte activitati intense in aceeasi zi in care a avut lovitura si ar trebui sa viziteze un doctor.
Partea a doua >>