Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Menstruatia la adolescente

Ciclul Menstrual la Adolescente: De Ce Lipseste Ciclul Menstrual, Perioadele Neregulate sunt Normale

image

Exista multe intrebari si nelinisti din partea tinerelor cititoare despre motivele pentru Lipsa Perioadei Menstruale si despre Cand Nu Esti Insarcinata. Vom aborda cele mai frecvente intrebari pentru a indeparta toate grijile pe care tinerele le pot avea in perioadele de ciclu menstrual.

Varsta Primei Menstruatii

O adolescenta obisnuita are primul ciclu menstrual intre 12 si 14 ani. Unele fete pot incepe sa aiba menstruatie mai devreme de varsta de 9 ani. Altele nu vor avea prima menstruatie pana la varsta de 16 ani. Perioada la care va debuta menstruatia depinde de cat de repede te dezvolti. Unele fete sangereaza mai devreme iar altele mai tarziu. Daca nu ti-a venit menstruatia pana la varsta de 16 ani, viziteaza-ti doctorul si afla care este cauza. In unele cazuri, poate fi inca normal.

Cat de Mult Dureaza Perioada Menstruala?

Perioada menstruala regulata poate dura intre trei si sapte zile. In primii ani ai adolescentei, poti sa sangerezi mai mult. Unele adolescente au perioade de menstruatie care dureaza chiar si zece zile! Durata perioadei tale se poate schimba de la o luna la alta. Abundenta si culoarea sangelui pot de asemenea sa se modifice de la inceptul ciclului pana la finalul acestuia. In zilele unu, doi, trei, ale menstruatiei, este normal ca sangerarea sa fie mai abundenta. Sangerarile tale menstruale se vor diminua si vor deveni mai usoare catre sfarsitul perioadei.

Perioadele Neregulate ale Menstruatiei si Cele in Care Aceasta Lipseste, sunt Normale

In primii doi ani dupa debutul menstruatiei, este normal ca sa experimentezi cicluri menstruale neregulate. Este posibil ca intr-o luna sa ai doua cicluri, sau este posibil ca doua, trei luni, ciclul menstrual sa nu mai apara si urmatoarea data, ciclul tau sa dureze sapte zile. Acest lucru este normal pentru adolescente. Corpul tau este influentat de greutatea pe care o ai (si adolescenta este perioada greutatii mari), deci acest lucru poate sa produca modificari de la o luna la alta, a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual si cantitatea de sange sunt influentate de nivelul de hormoni pe care corpul tau il secreta. Incepand din perioada adolescentei, cantitatea de hormoni ai unei fete fluctueaza, si acest lucru poate schimba cantitatea de sange si durata ciclului, de la un ciclu la altul.

Pe scurt, perioadele in care ciclul lipseste sau este neregulat, sunt normale in primii doi ani de cand ai inceput sa ai menstruatie. Durata medie a unui ciclu este de 28 de zile, dar nu toate femeile urmeaza acesta regula. Ciclul menstrual poate dura intre 21 si 35 de zile sau chiar mai mult. Daca esti adolescenta, cat timp ai menstruatie la fiecare trei luni, ar trebui sa fie bine. Dar consulta tot timpul un medic daca esti ingrijorata.

*Foarte important* - Daca nu doresti sa ramai insarcinata, protejeaza-te atunci cand faci sex. Cea mai sigura solutie cu un procent de 100% pentru a nu ramane insarcinata si, de asemenea, sigura si in privinta bolilor cu transmitere sexuala, este sa nu faci sex. Asculta acest sfat de la cineva matur - este mereu cel mai bine sa astepti si sa te pastrezi pe tine insati pentru acea persoana speciala.

Cand ar Trebui sa te Ingrijoreze Lipsa Menstruatiei sau Menstruatia Neregulata?

Perioadele in care ciclul lipseste sau cele in care acesta este neregulat, pot fi normale in adolescenta, dar ar trebui sa consulti un medic daca nu mai esti adolescenta si ai perioade de timp in care ciclul lipseste timp de cel putin trei luni. Acesta poate fi un semn al unei probleme ale aparatului reproducator, cum ar fi insuficienta prematura a ovarelor.

Daca ai cel putin un ciclu menstrual intr-o perioada de trei luni, nu trebuie sa iti faci grii. Acest lucru poate fi normal, doar perioada de producere a hormonilor fluctueaza. Ciclul tau menstrual va veni si vei avea un ciclu normal (desi nu poate fi un ciclu perfect de 28 de zile).

Motive Pentru Care Menstruatia Lipseste Atunci Cand Nu Esti Insarcinata

Daca esti activa sexual si observi ceva neobisnuit in legatura cu perioada ta menstruala, exista o sansa ca tu sa fii insarcinata. Prezervativele au o eficienta de 99%. Anticonceptionalele sunt eficiente doar daca sunt luate in mod regulat. Daca uiti sa iei o pilula, poti sa risti sa ramai insarcinata.

Intre alte cauze ale menstruatiei lipsa sau neregulate, sunt incluse exercitiile excesive, anticonceptionalele, stresul si tulburarile de alimentatie.

Execitiile excesive - daca nu esti atleta, poti observa o schimbare in ciclul tau menstrual, daca te antrenezi foarte mult sau faci exercitii toata ziua. Execitiile excesive pot avea ca rezultat sangerari mai slabe, mai putine cicluri in decursul unui an sau cicluri care se opresc complet. In cele mai multe cazuri, ciclurile menstruale vor reveni la normal in cateva luni dupa ce incetezi sa practici sportul in mod intens.

Daca ciclul menstrual s-a oprit complet si au trecut de atunci sase luni, trebuie sa consulti un medic pentru a exclude orice alta problema medicala.

Anticonceptionalele - uneori, anticonceptionalele sunt prescrise pentru a-ti fi de folos in reglarea ciclului menstrual. Ele pot insa sa iti cauzeze o perioada de lipsa a menstruatiei. Metodele hormonale de control al sarcinii, care contin progesteron, iti pot cauza perioade de lipsa a mentruatiei.

Stresul - fie ca esti in gimnaziu sau in liceu, invatatul poate sa te streseze execesiv, mai ales daca parintii tai pun o presiune mare pe tine ca tu sa inveti. Stresul este o parte normala a vietii, dar o tona de stres emotional poate sa afecteze ciclul tau menstrual. Prea mult stres in viata ta, poate sa determine perioade in care menstruatia lipseste sau este neregulata.

Tulburarile de alimentatie - daca ai o tulburare de alimentatie, ca anorexia sau bulimia, acestea pot sa incetineasca functiile coprului tau si sa cauzeze pauze ale ciclului menstrual. Rugamintea mea este sa contactezi un medic sau sa ajungi sa vorbesti cu un adult, daca ai tulburarile de alimentatie. Poti de asemenea sa apelezi la mine, si voi fi aici pentru a te ajuta, prin cunostintele pe care le am.

Simptomele Sindromului Premenstrual PMS Pot Fi Similare cu Simptomele Sarcinii

Daca esti o adolescenta, activa sexual, trebuie sa fii constienta de faptul ca exista intotdeauna o sansa ca sa fii insarcinata. O perioada de pauza in ciclul menstrual este adesea un prim semn al sarcinii. Te rog fa acasa un test de sarcina, daca esti ingrijorata. Daca la inceput testul este negativ, si ciclul tau menstrual tot nu apare, fa inca un test peste o saptamana.

De asemenea, tine minte, ca simptomele tale menstruale pot sa mimeze simptomele tale precoce de sarcina. Chiar si pentru cele mai experimentate femei, este dificil de facut o distinctie intre cele doua. De exemplu, sensibilitatea sanilor, oboseala, pofte de diverse alimente sunt normale pentru sindromul premenstrual, dar sunt de asemenea si simptome ale sarcinii. Greata si varsaturile pot de asemenea sa te afecteze in perioada de sindrom premenstrual si este un semn precoce de sarcina. Pentru a afla sigur daca esti sau nu insarcinata, fa acasa un test de sarcina.

Poti citi aici mai multe despre asemenarile si diferentele dintre simptomele menstruale si cele de sarcina