Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
PMS vs ciclu

PMS (sindrom premenstrual) sau Simptome de Sarcina?

image

Este PMS sau Sarcina?

Daca incerci conceperea unei sarcini sau esti ingrijorata in ceea ce priveste o sarcina neplanificata, trebuie sa inveti diferenta dintre PMS (sindromul premenstrual) si simptomele timpurii ale sarcinii.

Daca nu ai mai fost insarcinata inainte, poate fi greu de spus, exceptand doua simptome, deoarece multe dintre simptomele de la inceputul sarcinii sunt similare cu cele care apar in timpul sindromului pre menstrual PMS.

Inainte de inceperea perioadei lunare, este posibil sa ai simptome de PMS, cum ar fi balonarea, sani umflati sau sensibili, extenuare si oboseala, dureri de cap, anxietate si depresie, modificari ale dispozitiei, pofte alimentare, si crampe. Toate aceste simptome PMS sunt aproape identice cu simptomele de la inceputul sarcinii (puteti afla mai multe despre acestea din articolul "Care sunt Primele Semne de Sarcina").

Daca nu esti in graficul temperaturii bazale, activa in incercarea de concepre a unei sarcini, sau esti foarte familarizata cu corpul tau, si PMS il simti normal, poate fi greu de spus daca esti sau nu insarcinata (Mai multe despre temperatura bazala puteti afla din articolul "Testele de ovulatie - teste de fertilitate").

Deci, cum poti spune daca este doar PMS sau sunt simptome reale de sarcina? Asteapta sa vezi daca vine perioada lunara de menstruatie. Daca aceasta nu apare, ia un test de sarcina.

Oboseala - Simptom al PMS si al Sarcinii

Oboseala si epuizarea sunt un enervant simptom PMS cu care multe femei - inclusiv eu - trebuie sa se confrunte luna de luna. Din nefericire, oboseala este unul dintre primele simptome de sarcina care apar. Aceasta este cauzata de nivelurile extrem de ridicate ale hormonului progesteron, care ajuta la sustinerea sarcinii. Mai multe informatii puteti afla din articolul "Hormonii implicati in fertilitatea la femei".

In termen de o saptamana dupa conceptie, este posibil sa apara oboseala. Din aceasta cauza, poate fi dificil sa se distinga daca obeseala este legata de sarcina sau de PMS.

Oboseala in timpul sarcinii, de obicei, te chinuie numai in primul si al treilea trimestru. Aceasta dispare in saptamanile de mijloc ale sarcinii - al doilea trimestru (saptamanile 14 - 27 de sarcina).

Sani Umflati si Sensibili – PMS si Simptomul Sarcinii

Un alt simptom, care este comun atat pentru PMS, cat si pentru sarcina, este cel de sani umflati si sensibili.

In saptamanile dinaintea perioadei de menstruatie, este posibil să ai sani umflati si sensibili, care dor atunci cand sunt atinsi. Pentru femeile care au sanii mai mici, un cadou al acestui simptom de disconfort al PMS este ca sanii sunt putin mai mari decat in mod normal. Sanii, de obicei, incep sa revina la normal in timpul saptamanii perioadei de menstruatie.

Cand astepti perioada lunara de menstruatie, sanii umflati si sensibili sunt de obicei una dintre primele simptome pe care le observi. Sanii pot simti furnicaturi dureroase, sau doar o simpla sensibilitate. Unele femei observa sani mai plini si mai grei. Acest simptom al sarcinii poate incepe mai devreme de doua sau trei saptamani dupa conceptie, si este cauzat de schimbarile hormonale din corpul tau. Mai multe pueti afla citind articolul "Modificarile Sanilor in Timpul Sarcinii

In cazul in care nu esti sigura daca modificarile sanilor sunt cauzate de sindromul premenstrual PMS sau de catre sarcina, fa acasa un test de sarcina pentru a afla.

Raul de Dimineata – Simptom Urat de Sarcina

Greata dimineata, sau ameteala si varsaturi in timpul sarcinii, sunt cele mai urate simptome ale sarcinii. Se estimeaza ca pana la 90% dintre femei vor experimente simptome de greata dimineata, intr-o anumita masura. Unele femei, care sunt foarte norocoase, nu au simptome de greata si nu se simt rau atunci cand sunt insarcinate. De asemenea, un numar mic de femei pot experimenta greturi si varsaturi severe, cunostute sub numele de "Hiperemeza de sarcina".

Acest simptom al sarcinii poate incepe de la a doua pana la a opta saptamana dupa conceptie.

Un numar putin de femei pot avea simptome de greata in timpul sindromului premenstrual PMS, dar acesta nu este un simptom universal.

Lipsa Menstruatiei – Primul Semn al Sarcinii

Daca ai cicluri menstruale regulate - ceea ce inseamna ca ai in fiecare luna menstruatie, fara nici o pauza - o perioada in care acesta lipseste este de obicei primul si inconfundabilul semn al sarcinii.

Unele femei vor experimenta o sangerare usoara care este un semn al fertilizarii (atunci cand ovulul fecundat isi creaza un loc unde sa de dezvolte, in mucoasa uterului), femeile care nu au cicluri regulate pot confunda aparitia acestor pete cu perioada usoara de menstruatie. Puteti afla mai multe despre acest subiect din articolul "Sangerari vaginale inainte de menstruatie"

Petele pot aparea pe toata durata sarcinii, si ocazional aceste pete sunt considerate ca fiind normale. In cazul acesta, cele mai multe dintre femei au perioade de menstruatie neregulate. O alta cauza poate fi cea explicata in articolul "Ciclul Menstrual la Adolescente: De Ce Lipseste Ciclul Menstrual, Perioadele Neregulate sunt Normale"

Aparitia sangerarilor sau a petelor nu se aseamana cu o perioada menstruala normala. Sangerarea este usoara si este de obicei de culoare roz sau maronie.

Sindromul Premenstrual versus Sarcina - O Clasificare a Simptomelor

Este sindrom premenstrual sau sarcina? Pana cand ai o pauza a ciclului menstrual, este foarte greu sa faci o distinctie intre simptome.

Am defalcat simptomele comune ale sindromului premenstrual si ale sarcinii, pentru a te ajuta sa intelegi. Simptomele similare sunt una langa alta, si acest tabel comparativ iti va arata, de asemenea, care simptome sunt unice pentru sarcina.

Ar trebui sa tii minte ca unele simptome comune pentru sindromul premenstrual, cum ar fi durerea de spate, se intampla mereu in timpul sarcinii, dar debutul lor este de obicei, tarziu in timpul sarcinii. (Daca nu este specificat trimestrul alaturi de simptom, acesta este comun tuturor trimestrelor de sarcina.)

Simptomele PMSSimptomele Sarcinii
------- Lipsa Menstruatiei
Balonarea si Retinerea Apei Balonarea si Retinerea Apei
Umflarea si Sensibilitatea Sanilor Umflarea si Sensibilitatea Sanilor
Insomnia si Tulburari ale Somnului Insomnia si Tulburari ale Somnului
(Trimestrul al Doilea si al Treilea)
Acnee Acnee
Oboseala Oboseala
(Primul si al Treilea Trimestru)
Tulburari ale Stomacului, Constipatie Tulburari ale Stomacului, Constipatie
Dureri de Cap Dureri de Cap
(comun in Primul Trimestru)
Dureri de Spate Dureri si Discomfort a Spatelui
(al Doilea si al Treilea Trimestru)
Modificari ale Apetitului si Pofte Alimentare Modificari ale Apetitului si Pofte Alimentare
(de obicei, in Trimestrul al Doilea, dupa ce simptomul de Rau Dimineata a trecut.)
Probleme de Concentrare Probleme de Concentrare si de Memorie
Modificari ale dispozitiei si stari de plans Modificari ale Dispozitiei, Schimbari Bruste Emotionale
Secretii mamelonare Secretii mamelonare
(Colostrul – al Doilea si al Treilea Trimestru)
Modificari ale Libidoului Modificari ale Libidoului
(Scade in Primul Trimestru, Creste in al Doilea Trimestru)
Crampe Abdominale si ale Bazinului Crampe
(Trimestrul al Doilea cand uterul se intinde pentru cresterea copilului)
---------- Urinari Dese
---------- Inchiderea la Culoare a Pielii
Greata Greata si Varsaturi
(Raul de Dimineata) – Primul Trimestru
Cresterea Temperaturii Bazale a Corpului (Se reduce atunci cand incepe menstruatia) Cresterea Temperaturii Bazale a Corpului (Daca este ridicata dupa doua saptamani post ovulatie, esti insarcinata)

Simptomele Ovulatiei

Daca ai avut perioada de menstruatie in urma cu doua saptamani, si nu astepti alta in urmatoarele doua sau trei saptamani, poti observa simptomele sindromului premenstrual, care sunt de fapt simptome de ovulatie. De exemplu, chiar in jurul ovulatiei, este comun pentru femei de a experimenta urmatoarele:

  • Modificari in mucusul cervical – Mai multe eliminari vaginale, care sunt foarte abundente, lipicioase si transparente in culoare. Acestea pot arata ca si culoarea unui albus de ou. Acesta este un semn foarte comun de ovulatie.
  • Cresterea temperaturii bazale a corpului – Este un alt simptom comun al ovulatiei. Temperatura bazala a corpului va creste cu 0,5 pana la 1,5 grade in jurul perioadei de ovulatie. Temperatura va ramane usor ridicata pana la aparitia menstruatiei, atunci cand va scadea din nou.
  • Crampe si dureri abdominale - Acest lucru se numeste Mittelschmerz (sau "durere de mijloc"). Este un simptom comun ovulatiei. Poti observa dureri sau crampe in jurul perioadei cand ai ovulatie. Durerea poate fi usoara sau severa, dar de obicei este doar de scurta durata. Aceasta este durererea din timpul ovulatiei, si se crede ca e din cauze fizice, aceasta aparand la ruperea oului din folicul - care se produce la ovulatie. Una din cinci femei vor experimenta aceasta durere din timpul ovulatiei. Puteti afla mai multe citind si articolul "Durerea cauzata de ovulatie"
  • Sangerari usoare - Unele femei au parte, de asemenea, de sangerari usoare sub forma de pete in momentul in care au ovulatie.
  • Sensibilitatea sanilor, greata, oboseala, si alte simptome premenstruale - pot incepe sa te afecteze in jurul perioadei de ovulatie.
Sper ca ai gasit tabelul de mai sus si aceasta postare de ajutor! Tine minte ca, daca esti ingrijorata in ceea ce priveste o posibila sarcina, trebuie sa discuti cu medicul tau. Daca vreti sa aflati mai multe despre ovulatie, pueti citi articolul "Ce se intampla dupa ovulatie".

Deoarece simptomele PMS, simptomele precoce de sarcina, chiar si simptomele de ovulatie pot fi foarte asemanatoare, singura modalitate de a afla daca esti sau nu insarcinata, este testul de sarcina. Tine minte ca trebuie sa faci testul de sarcina abia dupa ce perioada de menstruatie a lipsit. Uneori, daca vei face testul prea devreme, vei obtine un rezultat negativ, chiar daca in realitate esti insarcinata. In unele cazuri, poti obtine un rezultat pozitiv, iar mai tarziu testul poate sa fie negativ. Acest lucru poate fi rezultatul unei sarcini chimice, sau poate fi un avort foarte timpuriu.

Daca esti ingrijorata, suna-ti medicul si stabileste o intalnire. Un test de sarcina de sange este adesea mult mai precis decat un test de urina sau un test de sarcina uzual. Si intotdeauna testeaza, testeaza, si iar testeaza din nou. Mult noroc!

Tine minte ca acestea sunt doar opinii, eu NU sunt medic. Toate raspunsurile pe care le-am oferit sunt parerile mele personale de scriitoare si cercetatoare. Nu sfatul medicului.

Puteti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici sau viitoare mamici despre:

Simptome ale sarcinii pana la intarzierea Ciclului Menstrual
Cate teste de sarcina v-ati facut?