5 fraze periculoase pe care nu ar trebui sa le auda copiii tai
1. „Nu esti indeajuns de bun.”
Copiii cauta o confirmare venita de la parintii lor pentru tot ceea ce fac. Pentru copii, parintii sunt pe primul loc, apoi Dumnezeu. Da-le copiilor tai cadoul de incredere de sine. Copiilor le este greu sa separe „ceea ce fac” de „ceea ce sunt”. Putem crede ca le spunem copiilor ca ei n-au incercat indeajuns sau ca tema lor nu a fost indeajuns de buna, dar tot ce aud ei este ca nu sunt indeajuns de buni. Ca parinte, ai puterea de a schimba lumea copilului tau pentru totdeauna cu ajutorul unui singur cuvant. „Destul” poate fi acel cuvant. Cand esti pe punctul de a critica munca fiului sau fiicei tale, incearca sa o implementezi ca pe un compliment, cum ar fi „Esti indeajuns de bun incat sa castigi medalia de aur data viitoare, daca vei continua sa te antrenezi” sau „Esti indeajuns de inteligent sa iei nota 10 data viitoare daca vei continua sa inveti”. Imagineaza-ti ca va cobori maine Dumnezeu din cer pe Pamant si iti va spune ca esti indeajuns de bun, de puternic, de inteligent si de frumos asa cum esti. Poti face acest lucru posibil pentru copiii tai chiar acum. Ce dar, nu?
2. „De ce nu poti fi mai mult ca (fratele tau, sora ta, Ion, Andrei, etc)...”
Aceasta propozitie ii poate ucide starea de spirit copilului tau. Nu vorbi cu fiul sau fiica ta in acest fel. Cu totii stim cum este si cum te poate rani compararea cu alte persoane. Copiii tai vor face cat pot ei de mult cand vor creste. Cu totii am facut asta. Cand simti ca vrei sa iti compari copiii cu alte persoane, poti , in schimb, sa alegi caracteristicile pe care le admiri la acele persoane cu care vroiai sa ii compari si sa le oferi acestora un compliment pe baza acelor caracteristici. De exemplu, „Il stii pe Ion, cand vad ca te devotezi scolii, ma face foarte mandra de tine” sau „Cand vad acele actiuni iubitoare pe care le faci atunci cand esti cu sora ta mai mica, ma simt asa de mandra sa fiu mama ta ca aproape simt cum imi explodeaza inima”.
3. „Sunt asa de gras sau prost sau incompetent”
Sau orice versiune a acestei propozitii, incluzand „Este atat de urat sa imbatranesti, am nevoie de un lifting facial” sau orice fel de comentariu de degradare asupra propriei persoane, nu este recomandat. Daca ai probleme in ceea ce priveste increderea de sine, cel mai sigur mod de a o pasa copilului tau este de a discuta despre ea in fata lui. Tine minte ca acel comportament pe care noi il expunem in fata copilului, el il va imita. Acesta este adevarul si realitatea. Cuvintele pe care le folosesti asupra persoanei tale vor face parte din programarea lor interna. Tine minte, tu esti totul pentru copilul tau. Cand vei spune ca, „Eu sunt,” va inseamna, de fapt, „Noi suntem” si intr-un final „Eu sunt” in mintea copilului tau. Orice fraza pe care o vei folosi sa te descrii va fi implantata in creierul copilului si va fi fraza pe care o va folosi si el. Daca spui „Sunt gras si urat” este ca o magie si atunci cand copiii tai vor ajunge la varsta ta, se vor uita in oglinda si vor spune acelasi lucru. Ai grija ce spui despre tine in fata copiilor. Daca vrei sa le dai darul de incredere de sine copiilor tai, spune numai lucruri pozitive despre tine si despre ei. Te poti uita in oglinda de fata cu fiul sau fiica ta, in asa fel incat sa auda ceea ce zici, cum ar fi „Stii, atunci cand ma uit la tine, ma face sa ma simt frumos si esti o parte din mine.” Si eventual, vei ajunge sa iti oferi complimente la fel cum vor face si altii.
4. „Imi este rusine de tine”
Aceasta fraza fiind una care poate rupe legatura dintre parinti si copii. Nu este niciodata un motiv indeajuns de bun sa iti ranesti copiii si doar asta reusesti sa faci folosind aceasta fraza. Mai bine iti lovesti copilul si vei face daune mai putine. Daca simti ca ai vrea sa folosesti aceasta fraza, poti, in schimb, sa incerci alta fraza apropiata, cum ar fi „Tu cand ... ma raneste”. Poti elabora o scena dramatica si sa spui fraze de genul „Tu cand ... este ca si cum un cutit mi-a fost infipt in inima.” Ideea este sa folosesti acelasi model de baza „Tu cand ... eu simt ca ...”.
5. „Tu esti un ...”
Poti completa cu orice cuvant care nu este pozitiv. Putem schimba viata copilului nostru cu ajutorul unui singur cuvant. Copiii sunt facuti din cuvinte. Noi le spunem copiilor ceea ce sunt ei. Orice cuvant spus unui copil devine o parte din ei si odata ce un cuvant a fost spus, nu il mai poti intoarce. Daca vrei sa iti cataloghezi copilul, fii sigur ca folosesti cuvinte delicate si care sa inspire dragostea. De fiecare data cand incepi o fraza cu „Esti un/ o ...” ai 2 posibilitati:
- Poti pune un cuvant pozitiv, cum ar fi: „iubitor, creativ, ganditor, ajutator, etc”
- Te opresti din vorbit, pentru a evita o anumita dauna asupra copilului tau.
Orice cuvant negativ este ca o toxina pentru copii si le omoara o bucata din suflet. Nu iti omori copiii. Nu alege sa fii un criminal.
O alta metoda prin care ii poti rani este sa razi de ei. Daca telul tau este sa le ranesti psihicul, prin amuzarea ta pe seama lor, se va intampla acest lucru, in special daca razi de ei in fata altor persoane. Ei pot incerca sa para duri, dar nu sunt deloc asa, doar sunt copii.
Acestea fiind spuse, daca te uiti la orice sfat din acest articol si zici ca, „Pai, parintii mei mi-au spus toate aceste lucruri si am ajuns sa fiu bine” sau „Am ajuns sa fiu bine, aceste lucruri m-au facut mai puternic”, te rog sa reconsideri acest lucru. Ia in consideratie posibilitatea ca ai supravietuit si ai ajuns puternic nu datorita acestui comportament, ci in ciuda lui.
Copiii tai nu sunt doar ai tai, ci si ai lui Dumnezeu, deci hai sa tinem lucrurile in acest fel cat mai mult posibil.