Prietenii unui adolescent
In perioada adolescentei, tinerii isi cauta propria cale in viata si de cele mai multe ori doresc sa faca asta intr-un mod independent de parinti. Prietenii devin, de fapt, familia adolescentului, intrucat ei petrec foarte mult timp impreuna. Un tanar va considera, de cele mai multe ori, ca o persoana de aceeasi varsta cu el il va intelege mult mai bine decat un parinte si ca nu va fi criticat, ca nu va auzi reprosuri si ca va putea exprima tot ce simte. Anturajul conteaza insa foarte mult, pentru ca, in functie de acesta, un adolescent se va modela intr-o directie sau in alta. In general, cei mai buni prieteni apar in perioada liceului, ei ramanand pentru totdeauna.
Ce sunt prietenii?
Prietenii ar putea fi definiti in numeroase feluri, pentru ca fiecare om ii vede altfel. Cand vine vorba, insa, de prietenii unui adolescent, situatia este putin mai complicata, pentru ca persoanele dimprejurul sau il vor ajuta in dezvoltare. Andre Malraux a scris ca “prietenul adevarat este acela care te sfatuieste de bine, nu acela care iti lauda nebuniile”. Tinerii sunt pusi la o incercare foarte dificila atunci cand isi aleg prietenii, intrucat adolescentii au tendinta de a minti foarte mult, daca au impresia ca asa vor fi acceptati de ceilalti, conturandu-si, astfel, o imagine care nu este, de fapt, reala. Un adolescent este pus in fata unui caz in care trebuie sa discearna intre un prieten adevarat si unul fals, pentru ca la sfarsit sa aiba un anturaj bun pentru el. Asadar, prietenii sunt persoanele care iti ofera spatiul necesar dezvoltarii, dar te ajuta cu sfaturi atunci cand ai nevoie, te incurajeaza cand cred in tine, dar te si trag de maneca atunci cand nu faci bine. De altfel, prietenii adevarati sunt numai cei care te lasa sa fii tu insuti, fara a se ivi dorinta de modelare neaparat intr-un sens sau altul.
Sfat: Explica ii adolescentului tau definitiile prieteniei, intr-un mod care sa il ajute sa isi aleaga anturaju-l. Iata cateva sfaturi legate de prietenie, pe care un parinte le-ar putea da copilului sau:
- Inainte sa consideri pe cineva prieten, descopara ii toate partile, atat pe cele bune, cat si pe cele rele, pentru a-ti face o impresie generala. Astfel, nu vei fi dezamagit/a mai tarziu, atunci cand vei descoperi defectele cuiva, defecte cu care nu poti sa te descurci.
- Ai incredere in instinctele tale si vezi cine te intelege si te accepta asa cum esti.
- Nu accepta pe oricine in anturajul tau. Actiunile persoanelor din jurul tau se vor reflecta si asupra ta.
- Prietenii care iti cer dovezi ale prieteniei sau sa te ridici la anumite „standarde” pentru a fi „cool” (ca drogurile, alcoolul, fumatul, diferite alte actiuni) nu iti sunt prieteni adevarati. Prietenia ar trebui sa fie neconditionata.
Cat de important sunt prietenii unui adolescent?
Raspunsul la aceasta intrebare va fi mereu acelasi: foarte importanti. Prietenii sunt aceia care ajuta adolescentul sa isi contureze propriul caracter si propria responsabilitate. Atunci cand un tanar va crede ca parintii ii sunt dusmani, lucru care se intampla destul de frecvent, va da fuga la cel mai bun prieten sau la cea mai buna prietena pentru a ii povesti. Este chiar indicat pentru un adolescent sa aiba prieteni, el are nevoie sa socializeze – omul este definit ca un animal social – si, astfel, prin ei, sa descopere lumea si sa isi faca o parere proprie. Unii tineri isi impart in general timpul intre scoala, invatat si prieteni. Nu este de uitat faptul ca programul va fi dominat de prieteni, caci adolescentul isi va face temele in pauze, la scoala, sau dupa-amiaza, in graba, pentru a ajunge afara sa vada “ce mai e nou”.
Sfat: Ai incredere in copilul tau si lasa-l sa isi aleaga prietenii singur, pentru ca astfel va incepe sa delimiteze intre bine si rau, intre cei care merita sa ii fie aproape si cei care nu merita acest lucru.
Adolescentii si anturajul lor
Cu totii cunoastem expresia “Spune-mi cu cine esti prieten, ca sa-ti spun cine esti”. Ea nu se aplica intotdeauna, mai ales in cazul adolescentilor care se afla intr-o perioada de tranzitie, fiind intr-o continua cautare a drumului cel mai bun. Anturajul este unul in cadrul caruia un tanar intra din diverse motive: fie persoanele de aici il fac sa se simta bine, fie doreste sa fie “cool”. Fiecare dintre aceste cazuri reprezinta situatii diferite.
Atunci cand un adolescent intra intr-un anturaj in care se simte bine, inseamna ca si-a gasit prieteni care il pot sustine in orice situatie si care seamana foarte mult cu el. Impreuna vor desfasura activitati de mai multe tipuri, incepand cu vizionarea unui film, mersul la fotbal sau participarea la diferite concerte. Este normal pentru un adolescent sa petreaca intr-o zi cateva ore bune cu prietenii sai, pentru ca atunci cand ajunge acasa sa vorbeasca la telefon cu aceleasi persoane sau sa discute pe internet. Parintii nu pot intelege, de cele mai multe ori ce ar putea vorbi copilul lor cu prietenii atata timp, insa in aceasta perioada, orice lucru mic poate parea foarte important pentru un tanar.
Pe de alta parte, insa, exista cazul in care un adolescent isi alege anturajul doar pentru a dovedi ca este “cool”. Acesta este momentul in care tanarul isi perde oarecum identitatea, pentru ca incearca, prin toate metodele, sa ii copieze pe cei din jur, uneori uitand ca unele activitati ii pot dauna. De aceea, exista tineri care incep sa fumeze, sa consume alcool sau substante interzise. Intr-un grup de prieteni, cineva este luat in bataie de joc daca refuza sa fumeze atunci cand toti ceilalti o fac sau daca refuza o bere atunci cand toata lumea bea. Ultimele studii arata faptul ca aproximativ 80% dintre cei care fumeaza in prezent au capatat acest obicei in perioada adolescentei, din cauza anturajului. Tanarul este inca in formare, iar acest viciu ar putea sa ii afecteze buna dezvoltare.
Sfat: Indiferent de cazul in care se poate incadra copilul tau, nu incerca sa ii impui deodata sa nu se mai intalneasca cu prietenii sai. Daca faci asa, s-ar putea sa obtii efectul invers, iar adolescentul se va revolta. De obicei, cand spui cuiva ca o masa e alba, el se va incapatana sa creada ca e neagra, daca asa o vede el. La fel se va intampla si cu adolescentul. Eventual, poti discuta cu el pentru a ii spune care sunt partile negative din anturajul sau, dar ca in definitiv alegerea este a lui. Nimeni nu va crede ceva decat atunci cand se va da cu capul de pragul de sus.
Influenta prietenilor in luarea unei decizii
Adolescentii au idei trasnite in general, pe care multi dintre ei se feresc sa le discute cu parintii din mai multe motive: le e frica sa nu fie certati, sa nu apara reprosurile sau pur si simplu sa nu fie intelesi. De aceea, prietenii si opiniile acestora cantaresc foarte mult in luarea unei decizii. Un tanar are nevoie de mult sprijin atunci cand decide sa faca ceva. El va avea nevoie de aprobarea cuiva ca ceea ce doreste sa faca in viitorul apropiat este bun pentru el. Un prieten adevarat ii va oferi o opinie pertinenta si sincera si nu se va teme sa ii spuna verde-n fata daca greseste sau nu. In special, in perioada adolescentei se iveste sentimentul de independenta, aspect pe care si-l doreste cu ardoare fiecare tanar. Este posibil ca el sa greseasca, insa daca va invata din propriile erori, cu siguranta va deveni mai tarziu un adult responsabil. De altfel, prietenul tau este dator sa-ti ofere atat argumentele pro, cat si argumentele contra legate de o anume decizie. In defitiniv, tu esti singurul sau singura care poate sa concluzioneze la final pentru ca apoi sa actionezi intr-o directie sau alta. Parintii ar putea sa-ti ofere o parere din propriul lor punct de vedere, fara a te intelege complet. Niciodata insa, parintii nu iti vor dori raul si este chiar indicat sa le ceri sfatul atunci cand te simti depasit/a de situatie si crezi ca nici prietenii nu pot face mare lucru. Cauta sa gasesti cea mai buna solutie. Nu uita ca atat parintii, cat si prietenii te pot ajuta. Nu neaparat separat, ci poate impreuna.
Sfat: Ia deciziile dupa ce ai analizat sfaturile din partea tuturor. Intuitia ta este cu siguranta una buna si va juca un rol important in ceea ce urmeaza sa faci. Daca esti parintele unui adolescent, ofera-i privilegiul de a isi putea lua singur deciziile. Cea mai buna metoda pentru a te asigura ca a ales ceea ce e bine este sa ii prezinti atat partile bune cat si cele rele, aducandu-i argumente puternice si reale.
Relatia parintilor cu prietenii adolescentilor
Daca parintii accepta prietenii copilului lor adolescent, inseamna ca tanarul se va simti foarte bine si va simti ca are aprobare din partea adultilor. De asemenea, o buna relatie intre parinti si prietenii adolescentilor va scoate la lumina faptul ca parintii sunt foarte intelegatori, ca isi lasa copiii sa ia propriile decizii si ca sunt constienti de faptul ca impunerile foarte drastice, precum “Nu mai vorbi cu X” nu duc la nimic. Desi, uneori, parintii ar putea sa nu fie foarte incantati de prietenii adolescentului, prin acceptarea lor vor da dovada de incredere in propriul copil, dar si de faptul ca sunt dispusi sa ii cunoasca pe acesti prieteni. Totodata, este important pentru adolescent sa se simta in siguranta, iar atunci cand isi aduce prietenii acasa, iar parintii ii cunosc, se realizeaza mai multe lucruri: in primul rand, adolescentul va putea petrece timpul cu prietenii intr-un mediu foarte bun, in care sa fie supravegheati de parinti sau in cazul in care pleaca in oras, parintii vor sti mereu cu cine sunt copiii lor. Exista si cazuri in care adolescentul prefera sa nu aduca prietenii acasa, iar acest lucru poate fi din mai multe motive: considera ca parintii l-ar judecat, ii este rusine de o anumita stare materiala sau pur si simplu nu se simte in regula sa vina cu amicii acasa, pentru ca are parinti prea protectivi sau dimpotriva.
Sfat: Ca parinte, incearca sa te apropii cat mai mult de prietenii copilului tau, dar fara a trece de anumite bariere. Lasa-le spatiul de care au nevoie si nu interveni mai mult decat cere o situatie. Perminte-i copilului tau sa se simta in regula in momentele in care vine cu prietenii acasa. Astfel, vei vedea si tu ce fac atunci cand sunt impreuna. In acest mod, vei capata mai multa incredere in adolescentul din casa ta. Ca adolescent insa, trebuie sa stii ca e indicat sa le faci cunostinta parintilor tai cu prietenii, intrucat parintii nu vor mai fi astfel ingrijorati si se vor simti mai bine daca vor vedea cu cine iti petreci timpul, in general.