Un moment important din viata de adolescent este cel in care iti alegi facultatea. Stresul cauzat de examenul de Bacalaureat, impreuna cu trecerea la un alt nivel – viata de student – pot cauza multa tensiune asupra copilului tau si, implicit, oboseala psihica si fizica.
O alta problema care apare atunci cand un adolescent trebuie sa isi aleaga facultatea pe care o va urma in urmatorii ani si care va fi baza construirii carierei si vietii sale este cea a alegerilor gresite. Facute de catre parinti sau de catre copii, acestea au irosit, de multe ori, ani din viata tanarului sau au construit oameni lipsiti de pasiune pentru propriul job, ce i-au transformat in muncitori cu rezultate mediocre.
In acest articol vei afla cum poti sa eviti aceste greseli si cum iti poti ajuta copilul sa faca fata stresului acestei perioade.
Gestionarea stresului
Stresul este foarte greu de suportat si pentru adulti, cu atat mai mult pentru tineri, ale caror emotii, asa cum ai putut citi in alte articole ale noastre, sunt simtite mult mai puternic. Tendinta parintilor si a profesorilor de a hiperboliza importanta examenului de bacalaureat si a facultatii, pun foarte multa presiune pe umerii copiilor. Desi importante, ambele, teama de ele, cauzata de o imagine gresita indusa de catre adulti, poate impune o stare de anxietate pentru copil. Este stiut faptul ca rezultatele obtinute in conditii de stres si anxietate sunt mult mai slabe calitativ decat in momentele de liniste si relaxare.
Ce este stresul si care sunt agentii stresori?
Stresul este, asa cum a fost definit de catre Seyle – cel ce l-a descris pentru prima oara – un „sindrom de adaptare”, reprezentand reactia organismului la un ansamblu de agresori psihici. Asadar, stresul este considerat o stare de tensiune interioara, disconfort sau incordare, caracterizata prin conflicte ce nu isi gasesc rezolvarea.
Alegerea facultatii si sustinerea examenului de bacalaureat sunt pentru adolescenti, de multe ori, agresori psihici. Prea multe meditatii, presiunea din partea parintilor sau/si a profesorilor, grija fata de viitor, insuficienta somnului, mass –media si alte probleme specifice acestei perioade de viata vor deveni, ele insusi, agresori psihici, in aceasta perioada. Este foarte rar ca un copil aflat in imediata apropiere a examenului de Bacalaureat sau a admiterii la facultate sa nu fie afectat de stres, chiar daca acesta nu arata. De aceea, este important sa stii care sunt simptomele stresului si cum il poti ajuta sa treaca peste ele.
Simptome ale stresului:
Stresul isi lasa amprenta asupra unui copil atat psihic cat si fizic. Iata cum iti poti da seama daca adolescentul tau trece printr-o perioada de stres mult prea mare pentru el:
- clipitul des din pleoape este un semn ca adolescentul simte o presiune emotionala
- daca adolescentul se simte prea tensionat si nu isi poate elibera acest stres, o va face prin scrasnitul dintilor pe timpul noptii sau prin hiperactivitate in aceeasi perioada
- insomniile sunt, de asemeni, un simptom al unei stari incarcata de stres
- stresul cauzeaza o imunitate slabita si, de aceea, pot aparea diferite infectii, raceli sau matreata
- in „etapa de fuga” a stresului, se intalneste adeseori simptomul de „gura uscata”, adolescentul band, in aceasta perioada, mai multe lichide decat in mod normal
- o respiratie mai accentuata, insa mai putin profunda, este semnul ca se manifesta o reactie la stres
- o scadere a activitatilor ce, in trecut, ii faceau placere adolescentului, este, de asemeni, un semn de stres. Acest lucru se intampla deoarece Inconstientul este orientat spre supravietuire si nu spre activitatile ce ne fac placere.
Exista trei etape de evolutie ale stresului, fiecare avand propriile caracteristici:
- Etapa de fuga: In aceasta etapa, organismul manifesta un raspuns initial fata de agentii stresori.
- Etapa de rezistenta: Organismul manifesta o aparenta adaptare la conditiile de stres. In continuare, acesta se lupta cu factorii stresanti.
- Etapa de epuizare: Aceasta apare daca actiunea factorilor stresanti nu inceteaza si este caracterizata prin manifestari fizice grave.
Consecinte ale stresului
Asa cum spuneam in randurile de mai sus, o prima consecinta a stresului, ce afecteaza tanarul in aceasta perioada, este scaderea rezultatelor scolare. Daca se ajunge la cea de-a treia etapa de manifestare a stresului, riscul de a dezvolta boli grave ca migrene frecvente, boli de inimă, ulcer, accidente cerebrale vasculare, etc. este foarte mare.
Exista si alte consecinte ale unei perioade stresante, ce se pot manifesta pe o perioada foarte lunga de timp (uneori, intreaga viata). Acestea sunt:
- Frustrari
- Toleranta scazuta la discutiile in contradictoriu
- Anxietate
- Atacuri de panica
- Scaderea capacitatii de memorare
- Scaderea capacitatii de concentrare
- Scaderea atentiei
- Tulburari de somn
- Tulburari de dispozitie
- Depresie
- Cresterea tensiunii arteriale
- Hiperventilatie
- Boli coronariene
- Cresterea glicemiei
Ce pot face parintii pentru a preveni aparitia stresului la adolsecenti?
In momentele stresante, sustinerea venita din partea persoanelor apropiate – in cazul unui adolescent acestea sunt parintii si bunicii – este cea care ne ajuta „sa trecem mai usor” peste ele. Arata-i copilului tau ca il sustii si ca esti acolo sa il ajuti, dar si ca il intelegi pe el, alegerile sale si perioada prin care trece. Nu te supara si nu il pedepsi daca acesta are o reactie de moment ce ti se pare deplasata, fara a deveni o constanta. Se intampla „si pe la case mai mari” sa devenim dificili atunci cand ne aflam in fata unor momente tensionante.
Explica-i copilului tau care este importanta examenului si a admiterii la facultate, fara a exagera, insa, importanta acestora. O perspectiva realista asupra lor va va ajuta pe ambii sa depasiti cu brio acest moment. De asemeni, o discutie la obiect asupra capacitatilor copilului va va ajuta sa concepeti, impreuna, o viziune mai aproape de adevar.
Nu iti supune copilul presiunilor, prin impunerea unui anumit program de invatare. Daca acesta este foarte incarcat, incearca sa il ajuti, acolo unde poti. Timpul liber nu este un moft ci o necesitate, menita sa asigure odihna si relaxarea creierului.
O dieta echilibrata ajuta foarte mult in momentele tensionate. Asigura-te ca adolescentul primeste tot necesarul de vitamine si substante si ca are mese regulate. Este recomandat sa cereti sfatul medicului de familie, in ceea ce priveste administrarea unor suplimente, ca Lecitina sau Complexele de vitamine. Acestea il vor ajuta sa gestioneze mai bine atat invatatul, cat si stresul cauzat de aceasta perioada.
Daca simtiti ca nu va puteti ajuta adolescentul sa treaca prin aceasta perioada, sau daca nu aveti timpul necesar pentru asta, apelati la ajutorul unui profesionist. Un psiholog este in masura sa inhibe dezvoltarea unor manifestari ale stresului si sa ajute adolescentul sa depaseasca aceasta perioada.
Alegerea facultatii
Una dintre cele mai importante alegeri de viata ale unui tanar este aceea a facultatii. De acest moment depinde viitoarea cariera, cat si nivelul de profesionalism la care acesta se va afla.
Una dintre greselile frecvente pe care parintii le fac, atunci cand adolescentul trebuie sa isi aleaga facultatea la care candideaza, este aceea de a isi impune propriul punct de vedere, fara a tine cont de preferintele si aptitudinile tanarului.
Ce sa nu faci:
Exista nenumarate exemple de persoane ce, dupa terminarea facultatii si angajarea pe domeniul respectiv, au avut rezultate mediocre spre slabe, doar pentru ca domeniul in care activau nu era unul care sa le trezeasca interesul sau pasiunea. Desigur, in viata nu putem face doar ceea ce ne place, insa – indiferent cat de „banoasa” sau mai putin „banoasa” ar fi o meserie – un pic de pasiune nu va intarzia sa aduca rezultate. Asadar, nu iti obliga copilul sa candideze la admiterea la o anumita facultate, doar pentru ca ti se pare ca meseriile pe care le va putea urma ii vor aduce un salar peste medie.
Chiar daca ti-ai dori ca adolescentul sa iti continue cariera, alegerea facultatii este una care tine strict de personalitatea lui. Este cunoscut faptul ca, adolescentii –in incercarea lor de a isi trasa propria identitate – se vor orienta spre placeri opuse de cele ale parintilor, si, de aceea, nu te mira daca in loc sa aleaga o facultate precum Matematica, acesta va dori sa candideze la cele de Stiinte Umane.
Criteriul apropierii de casa nu se aplica si in cazul facultatii. Nu iti obliga copilul sa aleaga una din orasul natal, daca nu asta isi doreste. Daca situatia voastra economica nu este una care sa permita o chirie in alt oras, ii poti explica faptul ca aceasta alegere implica si un job part-time din partea lui. Lasa-l sa decida daca isi doreste aceasta situatie sau nu.
Ce sa faci:
Sustine-ti copilul, indiferent ce decizii ar lua. O facultate ca Actoria, de exemplu, nu ofera foarte mari perspective in Romania. Insa, daca el este un actor talentat si pasionat de aceasta cariera, va gasi oportunitati pentru a avansa.
Recomanda-i si ofera-i posibilitatea de a da un test de aptitudini, in cazul in care este nehotarat in privinta alegerii facultatii. Acestea se gasesc la majoritatea cabinetelor psihologice, iar costul sustinerii unuia este de cateva zeci de lei – un pret infim pentru o alegere de viata potrivita.
Documenteaza-te si ofera-i informatii in ceea ce priveste facultatile, modalitatea de inscriere si posibilitatile de cariera pe care acestea le ofera. Dezbate-ti impreuna aceste aspecte si ajuta-l sa ia o decizie apropiata de preferintele sale, dar care sa il ajute pe viitor. Ia in considerare si concurenta pe locurile la facultate si capacitatea reala a copilului tau.
Daca in Romania nu se gaseste o facultate care sa reprezinte pasiunea copilului tau, ia in considerare posibilitatea ca acesta sa studieze peste hotare. Exista diferite modalitati de a studia peste hotare cu bani putini, de la sponsorizari si pana la burse. Intereseaza-te de ofertele altor tari si vezi unde ar fi mai convenabil atat pentru copil, cat si pentru bugetul familiei.
Nu te speria daca adolescentul alege sa studieze la o facultate care este in alt oras sau intr-o alta tara. El este, de acum, la pragul maturitatii si daca a ales sa mearga intr-un alt loc, inseamna ca a cantarit bine aceasta decizie. Nimeni nu paraseste caminul parintesc fara a se gandi de doua ori la acest lucru. Cu siguranta, acesta se va descurca si va invata sa faca fata noilor situatii.
Daca adolescentul tau nu vrea sa urmeze o facultate, nu-i impune acest lucru. Poti, insa, sa ii explici care sunt avantajele de a avea o astfel de diploma. Totusi, daca raspunsul este in continuare unul negativ, tine minte ca 8 din 10 oameni vestiti ai lumii nu au studii superioare, asadar nu este nimic pierdut.