Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Sarcina dupa varsta de 35 de ani

Sarcina dupa varsta de 35 de ani

image

Cum afecteaza varsta fertilitatea?

Odata ce femeile ajung la varsta de 30 de ani, ele incep sa experimenteze o scadere a fertilitatii. Mai mult decat atat, complicatiile in timpul sarcinii sunt mult mai comune la femeile care ajung la varsta de 35 de ani. Aceste complicatii si scaderea de fertilitate, au legatura cu inaintarea in varsta, deoarece:

  • Scade sanatatea si numarul ovulelor care urmeaza procesul de ovulatie.
  • Apar schimbari la nivelul hormonilor care au ca rezultat direct o ovulatie alterata.
  • Exista un numar mai mic de ovule.
  • Exista o scadere a numarului de spermatozoizi.
  • Exista o scadere in numarul de acte sexuale.
  • Apare prezenta unor alte conditii medicale si ginecologice, cum ar fi endometrioza, conditie ce poate interfera cu procesul conceptiei.

Este sigur?

Odata ce femeile care au depasit varsta de 35 de ani pot avea sarcini mai sigure, datorita avansarii tehnologice medicale, complicatiile infertilitatii si ale graviditatii la aceasta varsta sunt mai mari decat la o femeie mai tanara. Daca decizi sa ai un copil, trebuie sa intelegi riscurile asociate cu o sarcina, pentru a iti lua precautiile necesare minimalizarii lor si de a iti imbunatati sansele pentru o sarcina fara complicatii si de a avea un copil cat mai sanatos.

Cresc sansele unor defecte de nastere odata cu inaintea in varsta?

Riscul de a naste un copil cu un defect creste odata cu cresterea in varsta a mamei. Acest lucru se intampla, probabil, datorita divizarii anormale a ovulului, numita nondisjunctie. Acest lucru conduce la cromozomi inegali la sfarsitul procesului de divizare. Varsta traditionala la care este considerat ca mama ar putea suferi o anormalitate la nivelul cromozomilor, este cea de 35 de ani. Aproximat 1 din 1400 de copii, nascuti de femei care oscileaza in jurul varstei de 20 de ani, sufera de sindromul Down si creste la, aproximativ, 1 din 100 la femeile care ating varsta de 40 de ani.

Creste riscul avortului spontan?

Studiile arata ca riscul unui avort spontan (pierderea copilului inainte de saptamana a 20-a a sarcinii) este de, aproximativ, intre 12% si 15% la femeile care se afla la pragul de 20 de ani si creste pentru femeile care se afla la pragul de 40 de ani. Riscul marit de a avea o anormalitate cromozomiala contrbuie la riscul ca o femeie sa aiba un avort spontan.

Ce alte probleme pot aparea?

Bolile cronice, cum ar fi diabetul sau tensiunea ridicata, sunt mult mai comune la femeile care se afla in jurul varstei de 30 si 40 de ani. Fii sigura ca aceste conditii sunt tinute sub control inainte sa devii insarcinata, deoarece ele sunt un risc pentru tine si pentru copilul tau. Trebuie sa fii monitorizata cu atentie, monitorizarea incepand inaintea conceptiei si continuata in timpul sarcinii, pentru a reduce riscul ca aceste conditii medicale sa aiba vreo influenta asupra sarcinii.

  • Tensiunea ridicata si diabetul se pot dezvolta pentru prima oara in timpul sarcinii, iar femeile care depasesc varsta de 30 de ani risca mai mult. Daca esti insarcinata si ai peste 35 de ani, trebuie neaparat sa mergi cat mai devreme si regulat la doctor pentru a avea cat mai repede un diagnostic, in cazul unei conditii medicale.
  • Nasterea unui copil mort este mult mai comuna la femeile care depasesc varsta de 35 de ani. Femeile mai in varsta, au o sansa mai ridicata sa dea nastere unor copii cu o greutate mica (sub 2,5 kg la nastere).
  • Nasterea prin cezariana este mai comuna pentru femeile care au primul copil dupa varsta de 35 de ani.

Cum pot sa imi maresc sansa de a avea un copil sanatos?

Daca ai fost sanatoasa inaintea sarcinii si dupa ea, vei avea un risc minim de complicatii. Aici sunt cateva recomandari generale:

  • Fii sigura ca ai destul acid folic in dieta ta. Recomandarea curenta pentru femeile care se afla la o varsta ideala de a avea o sarcina , este o dieta continand minim 0,4 mg de acid folic, pe langa consumarea unor alimente care sunt natural bogate in aceasta substanta. Acidul folic se gaseste in legumele cu frunze verzi, fasole uscate, ficat si in unele citrice.
  • Sa iti limitezi consumul de cafea. Nu consuma mai mult de 300 de grame de cafea pe zi. Continutul de cofeina in anumite bauturi depinde de boabele sau frunzele folosite si cum sunt preparate. Un pahar de 250 de ml contine, aproximativ, 150 mg de cofeina, in timp ce 250 de grame de ceai negru contine, aproximativ, 80 de mg de cofeina. Tine minte ca ciocolata contine cofeina, continutul in cofeina al unui baton de ciocolata fiind echivalentul unui sfert de cesti de 250 ml de cafea.
  • Sa iti mentii dieta sanatoasa si echilibrata si incearca sa mananci cat mai variat pentru a avea toti nutrientii de care ai nevoie. Alege alimente bogate in amidon si fibre. Fii sigura ca primesti destule vitamine si minerale in dieta ta zilnica. Mananca si bea minim 4 portii de produse lactate si alimente bogate in cacliu, alege macar 1 sursa de vitamina C, vitamina A si acid folic in fiecare zi.
  • Fa efort fizic in fiecare zi. Iti poti revizui programul de exercitii fizice in fiecare zi cu doctorul tau. In general, iti poti continua exercitiile pe care le-ai efectuat pana la sarcina si va trebui sa le schimbi doar in cazul in care doctorul iti va recomanda acest lucru.
  • Nu bea alcool in timpul sarcinii si nu folosi nici un fel de medicamente decat in cazul in care doctorul ti le recomanda.
  • Nu fuma in timpul sarcinii.
In plus, fii sigura ca obtii ingrijire prenatala, in special la inceputul sarcinii. Primele 8 saptamani ale sarcinii sunt critice din punctul de vedere al dezvoltarii copilului. Ingrijirea prenatala poate mari sansa ca bebelusul tau sa fie unul sanatos. Intalnirile regulate cu doctorul tau, in timpul sarcinii, sunt foarte importante, deoarece trebuie sa iti monitorizeze sanatatea, pentru a preveni orice fel de problema care se poate dezvolta in timpul sarcinii. In plus, ingrijirea prenatala mai are rolul de a te educa in privinta sarcinii si a nasterii.

Ce fel de teste prenatale ar trebui sa am?

Deoarece femeile care trec de varsta de 35 ani au o sansa mai mare de a avea anumite probleme in timpul sarcinii, urmatoarele teste prenatale sunt recomandate. Aceste teste pot ajuta in detectarea anumitor tulburari care pot avea loc inaintea si in timpul sarcinii sau chiar dupa ea. Unele dintre aceste teste necesita o consiliere genetica, incluzand o discutie detaliata despre riscurile si beneficiile procedurii.. Depinde de tine daca vei dori sa faci aceste teste. Discuta cu doctorul tau pentru a afla care dintre aceste teste sunt bune pentru tine.

Testul cu ultrasunete: Acesta este un test in care undele sonore de frecventa inalta sunt folosite pentru a produce o imagine a copilului. Testul cu ultrasunete este folosit la inceputul sarcinii pentru a determina viabilitatea (daca bebelusul se afla in uter si daca bataile inimii lui sunt normale), prezenta mai multor bebelusi si pentru a determina data in care se va naste copilul sau varsta lui gestationala (varsta fetusului). Mai tarziu in sarcina, testul cu ultrasunete se foloseste pentru a vedea cum decurge dezvoltarea copilului, pentru a determina locatia placentei si nivelul de lichid amniotic din jurul copilului.

Scanarea cu ajutorul indicatorului cvadruplu: este un test sanguin in care substantele din sange sunt masurate pentru a vedea daca sunt anumite probleme in legatura cu dezvoltarea creierului, coloanei vertebrale si anumite tesuturi neuronale din sistemul centrului nervos (tubul neuronal) cum ar fi spina bifida sau anencefalie. Defectele la nivelul tubului neuronal apar la maxim 2 copii din 1000. Indicatorul cvadruplu poate detecta, aproximativ, intre 75% si 80% dintre defectele tubului neuronal.

Indicatorul cvadruplu mai poate detecta anumite tulburari genetice, cum ar fi sindromul Down, care este o anomalie cromozomiala. Acest indicator poate detecta, aproximativ, 75% dintre cazurile cu sindromul Down la femeile care au sub 35 de ani, iar peste 80% la femeile care au peste 35 de ani. Trebuie sa stii ca un rezultat pozitiv al acestui test nu este unul definitiv si nu inseamna neaparat ca bebelusul tau se va naste cu un defect. De obicei, mamei ii este recomandata efectuarea amniocentezei, pentru a evalua cromozomii copilului si un test cu ultrasunete pentru a verifica corpul copilului de defecte fizice.

Scanarea cu ajutorul indicatorului cvadruplu este efectuata, de obicei, cand mama se afla intre saptamana a 15-a si saptamana a 20-a a sarcinii.

Scanarea din primul trimestru: Un nou test facut intre saptamana a 10-a si saptamana a 14-a a sarcinii detecteaza prezenta unor 2 noi indicatori din sange, in paralele cu un test cu ultrasunete pentru a masura grosimea spatelui si gatului copilului. Acest test este folosit pentru scanarea unor anormalitati cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Testul este la fel de sigur precum scanarea cu ajutorul indicatorului cvadruplu, dar cu ajutorul acestuia, rezultatele pot veni mai devreme in timpul sarcinii.

Amniocenteza: Amniocenteza, numita si amnio, este o procedura in care o cantitate mica de lichid amniotic este scoasa din sacul amniotic care inconjoara fetusul, fiind testat pentru posibile defecte care pot aparea la nastere. In timp ce aceasta procedura nu poate detecta toate defectele care pot aparea la nastere, ea poate detecta conditii precum anumite tulburari la nivelul celulelor, fibroza chistica, distrofie musculara, boala Tay-Sachs sau sindromul Down pentru parintii care prezinta un risc genetic destul de mare.

Amniocenteza mai poate detecta anumite defecte la nivelul tubului neuronal (unde coloana vertebrala sau creierul nu se poate dezvolta normal) cum ar fi spina bifida sau anencefalie. Deoarece testul cu ultrasunete este facut in timpul amniocentezei, se pot detecta anumite defecte care pot aparea la nastere care pot fi detectate cu ajutorul amniocentezei (cum ar fi palatoschizis – deschizatura valului palatin, buza despicata, platfus sau anumite defecte la nivelul inimii). Sunt, totusi, anumite defecte care nu pot fi detectate nici cu ajutorul amniocentezei nici cu ajutorul testului cu ultrasunete.

Prelevarea de probe a vilozitatii corionice (CVS): Un test in care un numar mic de celule (numite vilozitati coriale) este luat din placenta, din locul in care se ataseaza aceasta de uter. Vilozitatile coriale sunt o mica parte din placenta si anume acea parte care se formeaza din ovulul fertilizat, pentru a avea aceleasi gene ca si copilul. Daca risti anumite complicatii, se poate sa ti se ofere o prelevare de probe a vilozitatii corionice (CVS), pentru a detecta anumite defecte ce pot aparea la nasterea copilului. Prelevarea de probe a vilozitatii corionice (CVS) necesita consiliere genetica, incluzand o discutie detaliata cu doctorul tau, despre riscurile si beneficiile procedurii.