Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Riscurile sarcinii gemelare

Riscurile sarcinii gemelare

image

O sarcina gemelara vine cu riscuri, atat pentru mama cat si pentru copii. Unele mame spera sa conceapa gemeni, sau si mai multi de ordin multiplu, si iau masuri active in timpul tratamentului de fertilitate pentru a creste sansele. Alte mame fac ceea ce pot pentru a evita conceperea gemenilor, dadr tot raman gravide cu mai mult decat un copil.

Intelegand riscurile unei sarcini gemelare inainte de concepere va poate ajuta sa luati decizii privind tratamentul dumneavoastra de fertilitate. De exemplu, daca doctorul dumneavoastra va ofera posibilitatea de a alege intre a transfera mai multi embrioni sau unul singur in timpul tratamentului IVF, s-ar putea sa fiti dispusa sa incercati cu un singur embrion (SET) daca va stiti riscurile. (Sau, daca doctorul dumneavoastra nici nu mentioneaza despre SET, puteti intreba daca sunteti un bun candidat, dar doar daca va stiti optiunile).

Intelegerea riscurilor unei sarcini gemelare dupa ce ati conceput deja gemeni este de asemenea importanta. De exemplu, puteti sa va educati cu privire la semnele si simptomele travaliului prematur, stiind ca prematuritatea este un risc in cazul gemenilor.

Nu toate riscurile sunt evitabile sau sub controlul dumneavoastra. Totusi, stiind la ce sa fiti atente poate ajuta la reducerea surprizelor de-a lungul sarcinii si la cresterea gradului dumneavoastra de constientizare a potentialelor simptome suparatoare.

Riscurile mamei in timpul sarcinei gemelare

Sarcina gemelara nu este riscanta doar pentru bebelusi, ci si pentru mama. Cu toate acestea, riscurile mamei sunt si pentru copiii nenascuti, deoarece acestea pot duce la nastere prematura, complicatii, sau in cele mai rele cazuri la moartea fatului.

Unele dintre aceste riscuri sunt mai mult o neplacere decat un pericol real, in timp ce altele pot fi amenintatoare de viata daca sunt lasate netratate.

 • Hipertensiuna arteriala indusa de sarcina (HTA) este tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii. Mai mult de 37% din sarcinile duble implica HTA, care este de trei pana la patru ori mai mare decat rata sarcinilor normale. Lasata netratata, poate duce la travaliu prematur, un copil care nu se dezvolta bine, sau un copil nascut mort. Poate fi de asemenea si o amenintare serioasa pentru sanatatea mamei, mai ales daca aceasta se dezvolta in preeclampsie.
 • Preeclampsia este o afectiune care implica atat tensiune arteriala crescuta cat si proteine in urina. Simptomele pot include umflaturi, severe dureri de cap, si cresterea rapida in greutate. Este de doua ori mai probabil sa apara la sarcinile multiple. Lasata netratata, preeclampsia poate duce la eclampsie, cunoscuta si sub numele de toxemie. Eclampsia cauzeaza convulsii, si poate ameninta viata mamei si a copilului nenascut. In timp ce medicamentele pentru tensiunea arteriala si anticonvulsivantele pot stabiliza mama in cazuri grave, pentru ca bebelusul sa poata ramane mai mult in uter, singurul leac pentru preeclampsie este nasterea copilului.
 • Diabetul gestational este o afectiune in care o mama care nu a fost diagnosticata cu diabet zaharat inainte de sarcina, are probleme in mentinerea nivelului normal de zahar in sange. Diabetul gestational apare in 5% din cazurile de sarcina normala, dar femeile insarcinate cu gemeni sunt de doua ori mai predispuse. Diabetul gestational poate fi tratat deobicei prin dieta si schimbarea stilului de viata.
 • Mamele gravide cu mai multi copii pot avea probleme cu sangerarea inainte sau in timpul nasterii.
 • Senzatia intensa de rau dimineata este mai posibila la mamele de gemeni. Pentru unele, aceasta este mai mult o neplacere decat un pericol, dar unele pot dezvolta gravidarum hyperemesis. Gravidarum hyperemesis este o senzatie intensa de rau dimineata, care poate duce la o pierdere de 5% din greutatea corporala a mamei, si poate necesita spitalizare.
 • Mamele de gemeni sunt mult mai predispuse la probleme gastro-intestinale in timpul sarcinii, cum ar fi constipatia.
 • Daca nasterea prematura este o amenintare, sarcinile multiple necesita odihna la pat, ceea ce poate duce la depresie sau la pierderea locului de munca.
 • Daca travaliul prematur incepe, femeia poate avea nevoie sa ia medicamente pentru oprirea travaliului si pentru a permite copiilor sa ramana mai mult in uter. Aceste medicamente pot avea efecte secundare, unele usoare, altele mai intense.
 • Cezariana este mai probabila la sarcina multipla, ca urmare a prezentarii nefavorabile (cum ar fi cand primul copil nu este cu capul in jos) sau a complicatiilor, ceea ce inseamna o recuperare mai lunga pentru mama dupa nastere, si un risc mai mare de complicatii in timpul nasterii.
 • Mamele de multipli sunt mai predispuse la depresie postpartum.

Riscurile copiilor in timpul sarcinii gemelare

Sarcinile gemelare au un risc mai ridicat de avort spontan. In unele cazuri, un copil poate sa aiba avort spontan sau pur si simplu sa dispara, lasand un geaman supravietuitor. Este cunoscut si sub numele de Sindromul Geamanului Disparut.

Gemenii au riscul de discordanta a cresterii intrauterine, care survine cand un geaman creste in mod semnificativ mai incet decat celalalt. In cazul sarcinilor cu gemeni identici, sau cand gemenii impart aceeasi placenta, poate fi vorba despre sindromul de transfuzie de la un geaman la celalalt, cand un geaman ia mai mult din fluxul de sange din placenta. TTTS apare in 10% din cazurile de sarcina monocorionice. Lasat netratat, acest sindrom poate duce la insuficienta cardiaca infantila sau la moartea unuia sau ambilor gemeni.

Gemenii sunt mai predispusi sa aiba o greutate mica la nastere, chiar si atunci cand sunt nascuti la timp. Gemenii sunt, de asemenea, predispusi sa aiba icter.

Sarcinile gemelare au un risc mai mare de prematuritate, ceea ce inseamna ca nasterea poate avea loc dupa 20 de saptamani, dar inainte de 37 de saptamani de gestatie. Doar 40% din sarcinile gemelare ajung la termen. Sarcina medie la gemeni dureaza 35 de saptamani, comparativ cu sarcina normala care are 39 de saptamani.

Prematuritatea poate duce la o serie de probleme, incluzand :

 • plamani imaturi care pot duce la dificultati de respiratie. Nou-nascutii prematuri pot pusi pe ventilare artificiala pana cand plamanii se dezvolta complet.
 • probleme ale tractului intestinal si ale stomacului;
 • probleme ale sistemului nervos, incluzand sangerarea la nivelul creierului;
 • greutate mica la nastere;
 • probleme de alimentare, inclusiv dificultati de alaptare;
Datorita progreselor in tehnologie, 90% dintre copiii nascuti dupa 28 de saptamani supravietuiesc. Cu toate acestea, chiar si copiii prematuri care supravietuiesc risca efecte pe termen lung. Complicatiile prematuritatii pe termen lung pot include:
 • displazie bronhopulmonara (BPD), o afectiune pulmonara cronica care poate solicita suport de oxigen pentru cateva saptamani sau luni dupa nastere;
 • probleme respiratorii generale, inclusiv un risc mai mare de a dezvolta astm si infectii respiratorii;
 • intarzieri de dezvoltare;
 • dificultati de invatare, si, in cazuri severe, retard. Acest lucru nu poate deveni evident de ani de zile.
 • paralizie cerebrala;
 • probleme de vedere;
 • pierderea auzului;

Nasterea prematura este dificila si pentru parintii care trec prin stresul de a avea copiii la terapie intensiva timp de cateva zile, saptamani sau luni, in functie de cat de devreme s-au nascut si ce complicatii au aparut. A nu putea sa va luati copilul acasa poate fi foarte suparator, si sa va vedeti copilul conectat la echipamentul de terapie intensiva poate fi sfasietor.