Cerclajul de col uterin
Atunci cand colul uterin al unei femei este slab (uneori este denumit col incompetent), aceasta este mai predispusa sa aiba un copil nascut prematur pentru ca acesta se scurteaza si se deschide prea devreme. In scopul de a preveni nasterea prematura, doctorul unei femei trebuie sa recomande un cerclaj de col uterin. Un cerclaj este folosit pentru a preveni aceste schimbari timpurii in colul uterin al femeii, prevenind, astfel, nasterea prematura. Un col uterin inchis ajut un copil in curs de dezvoltare sa ramana in interiorul uterului pana cand mama atinge 37-38 de saptamani de sarcina.
Ce este cerclajul de col uterin?
Tratamentul pentru incompetenta de col uterin este o procedura chirurgicala numita cerclaj de col uterin, in care colul (cervixul) este cusut inchis in timpul sarcinii. Colul uterin este cea mai mica parte a uterului si se extinde in vagin.
De ce este folosit cerclajul de col uterin?
O procedura de cerclaj de col uterin poate fi folosita daca cervixul unei femei risca sa se deschida sub presiunea sarcinii in curs de crestere. Un col uterin slab poate fi rezultatul :
- unui istoric de avort spontan in al doilea trimestru de sarcina;
- unei biopsii la colul uterin, sau al unei proceduri LEEP;
- colului uterin afectat de intreruperea unei sarcini.
Cand este cerclajul de col uterin folosit?
Cel mai bun timp pentru procedura de cerclaj de col uterin este in a treia luna (12-14 saptamani) de sarcina. Cu toate acestea, unele femei pot avea nevoie de un cerclaj plasat undeva mai tarziu pe perioada sarcinii; acesta este cunoscut sub numele de cerclaj de urgenta si este necesar dupa modificar cum ar fi daca deschiderea sau scurtarea colului uterin au inceput deja. Daca un cerclaj de urgenta este necesar, viitoarele sarcini vor necesita, de asemenea, un cerclaj de col uterin.
Care sunt alternativele cerclajului de col uterin?
Daca schimbarile la nivelul colului uterin se gasesc foarte tarziu in timpul sarcinii, sau in cazul in care colul uterin a fost deja deschis in mod semnificativ, repaosul la pat poate fi cea mai buna alternativa.
Care sunt beneficiile unui cerclaj?
Cerclajul de col uterin ajuta la prevenirea avortului spontan sau al nasterii premature provocate de incompetenta uterina. Procedura are succes in 85% - 90% din cazuri. Cerclajul de col uterin pare a fi eficace atunci cand incompetenta de col uterin exista, dar din nefericire diagnosticul este foarte dificil de pus si poate fi inexact.
De ce nu orice femeie care a avut un copil prematur are nevoie de cerclaj ?
Doar femeile cu un col incompetent sau anormal pot fi ajutate cu ajutorul cerclajului. Cu toate acestea, chiar cu ajutorul cerclajului, alte probleme pot provoca travaliul sa inceapa mai devreme. Femeile care au un cerclaj plasat vor trebui sa fie verificate in mod curent pentru alte complicatii cum ar fi infectia sau travaliul prematur.
La ce ar trebui sa ma astept inainte ca cerclajul meu sa fie plasat?
- Istoricul medical va fi revizuit.
- Un examen aprofundat al colului uterin, inclusiv o ecografie transvaginala efectuata de un medic specializat in sarcini cu risc ridicat.
- Doctorul dumneavoastra va discuta metode de control al durerii pentru procedura.
- Notati-va orice intrebari sau nelamuriri ati dori sa discutati cu furnizorul de ingrijire a sanatatii.
Ce se intampla in timpul procedorii de cerclaj de col uterin?
Majoritatea femeilor au anestezie generala, spinala sau epidurala pentru controlul durerii in timpul procedurii. Un doctor va coase o banda de fir puternic in jurul colului uterin, iar firul va fi strans pentru a metine colul bine inchis.
La ce ma pot astepta dupa procedura?
- Puteti ramane in spital pentru cateva ore sau peste noapte pentru a fi monitorizata pentru contractii premature sau travaliu.
- Imediat dupa procedura pot aparea sangerari si crampe usoare, car ar trebui sa se opreasca in cateva zile. Acestea pot fi urmate de o scurgere vaginala consistenta care poate continua pe toata durata sarcinii.
- Puteti primi medicamente pentru a preveni infectarea sau travaliu prematur.
- Pentru 2-3 zile dupa procedura, planuiti sa va relaxati acasa; evitati orice activitate fizica inutila.
- Medicul va discuta cu dumneavoastra atunci cand va fi momentul oportun pentru a relua activitatile regulate.
- Abstinenta de la actul sexual este adesea recomandata pentru o saptamana inainte si cel putin o saptamana dupa procedura.
Cat timp este lasat cerclajul inauntru?
In general, firul este indepartat de la saptamana 37 de sarcina, insa poate fi eliminat inainte sa se rupa apa femeii, sau daca incep contractiile. Cele mai multe cusaturi sunt eliminate in biroul doctorului, fara complicatii. Procedura este similara cu a avea un test Papanicolau si poate provoca o sangerare usoara.
Care sunt riscurile de a avea un cerclaj plasat?
Probabilitatea de a aparea riscuri este minimala, iar majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii sustin ca cerclajul este o procedura ce salveaza vieti ceea ce compenseaza eventualele riscuri presupuse. Posibile riscuri pot include:
- contractii premature;
- distocie de col uterin (incapacitatea cervixului de a se dilata in mod normal in timpul travaliului);
- ruperea membranelor;
- infectie de col uterin;
- rupturi de col uterin in cazul in care travaliul incepe inainte ca cerclajul sa fie indepartat;
- unele riscuri asociate cu anestezia generala includ varsaturi si greata.
Exista semne care indica o problema pe care ar trebui sa le caut dupa ce un cerclaj este plasat?
Este important sa contactati medicul dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome dupa plasarea cerclajului:
- contractii sau crampe;
- dureri abdominale sau de spate care apar si dispar ca durerile de travaliu;
- sangerari vaginale;
- febra peste 100 F sau 37 de grade Celsius, sau frisoane;
- greata si varsaturi;
- scurgeri vaginale urat mirositoare;
- ruperea apei;
Ce se poate spune despre viitoarele sarcini?
Majoritatea femeilor care au nevoie de un cerclaj intr-o sarcina vor trebui sa aiba un cerclaj plasat si in viitoarele sarcini.